Jeśli w domu zalegają Wam mocno dojrzałe, nawet czarne banany jest tylko jeden słuszny sposób, aby je spożytkować, a mianowicie upiec chlebek bananowy : ) Bardzo prosty do przygotowania, idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, podwieczorek, czy piknikowa przekąska. Polecam!
Składniki (duża keksówka):
- 4 dojrzałe banany
- 100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 100 ml mocnego espresso
- 2 jajka (wielkość L)
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g płynnego oleju kokosowego
- 150 g mąki
- 20 g ciemnego kakao
- 100 g mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady (min. 70%)
Banany zmiksować blenderem z mlekiem i kawą. Jajka ubić z solą na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksując dodać masę bananową oraz płynny olej kokosowy. Dodać pozostałe, suche składniki oraz gorzką czekoladę i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut.
Smacznego!
Inspiracja „Jeść Zdrowiej”
ooooo czekoladowym nie pogardzę 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Zapowiada się pysznie 😉
Autor
Mam nadzieję, że posmakuje 😀
Super 🙂 dałam jeszcze orzechy włoskie do pochrupania 🙂
Autor
Orzechy zawsze na tak 🙂
Pycha <3
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Kolejny świetny przepis ❤️
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
pyszny chlebek! 🙂 czekoladowy jest szczególnie wyborny, chociaż z bananami tworzę różne cuda 🙂
Autor
O tak, banany są super do wypieków, omletów i innych kuchennych tworów 🙂
Przepyszny <3
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂
Pycha fajnie wilgotny i nie za słodki 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Czy zamiast oleju kokosowego może być jakiś inny? 🤔
Autor
Można spróbować z rzepakowym, choć osobiście nigdy nie stosowałam takiego zamiennika 🙂