Czekoladowy chlebek bananowy

Jeśli w domu zalegają Wam mocno dojrzałe, nawet czarne banany jest tylko jeden słuszny sposób, aby je spożytkować, a mianowicie upiec chlebek bananowy : ) Bardzo prosty do przygotowania, idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, podwieczorek, czy piknikowa przekąska. Polecam!


Czekoladowy chlebek bananowy przepis

Składniki (duża keksówka):

  • 4 dojrzałe banany
  • 100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 100 ml mocnego espresso
  • 2 jajka (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g płynnego oleju kokosowego
  • 150 g mąki
  • 20 g ciemnego kakao
  • 100 g mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady (min. 70%)

Banany zmiksować blenderem z mlekiem i kawą. Jajka ubić z solą na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksując dodać masę bananową oraz płynny olej kokosowy. Dodać pozostałe, suche składniki oraz  gorzką czekoladę i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut.

Smacznego!


Chlebek bananowy przepis


Chlebek bananowy z czekoladą


Inspiracja „Jeść Zdrowiej”

Komentarzy: 18

  1. Dusia
    20 kwietnia 2018 / 14:34

    ooooo czekoladowym nie pogardzę 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2018 / 23:34

      🙂 🙂 🙂

  2. Majka
    20 kwietnia 2018 / 15:25

    Zapowiada się pysznie 😉

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2018 / 23:35

      Mam nadzieję, że posmakuje 😀

  3. Aga
    20 kwietnia 2018 / 19:38

    Super 🙂 dałam jeszcze orzechy włoskie do pochrupania 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2018 / 23:35

      Orzechy zawsze na tak 🙂

  4. Ania
    20 kwietnia 2018 / 23:46

    Pycha <3

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2018 / 23:35

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  5. Fiona
    21 kwietnia 2018 / 13:04

    Kolejny świetny przepis ❤️

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2018 / 23:35

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2018 / 23:36

      O tak, banany są super do wypieków, omletów i innych kuchennych tworów 🙂

  6. Gabi
    22 kwietnia 2018 / 17:16

    Przepyszny <3

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2018 / 23:33

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  7. Renia
    24 kwietnia 2018 / 22:03

    Pycha fajnie wilgotny i nie za słodki 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2018 / 23:23

      Super, że posmakował 🙂

  8. Marta
    5 sierpnia 2019 / 11:08

    Czy zamiast oleju kokosowego może być jakiś inny? 🤔

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2019 / 13:03

      Można spróbować z rzepakowym, choć osobiście nigdy nie stosowałam takiego zamiennika 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 − 3 =