Domowe lody waniliowe (bez maszyny)

Zawsze kiedy przesyłacie mi Wasze sprawdzone przepisy jest mi bardzo miło : ) Od dawna przymierzałam się do zrobienia domowych lodów waniliowych, bez użycia maszyny : ) U mnie w domu robiło się je bez dodatku jajek (muszę sprawdzić przepis u mamy i podam Wam też tamtą wersję ; ), ale te nadesłane przez Aśkę również są super! Trochę je zmodyfikowałam, stanowią bazę pod dowolny smak i już zamarzyły mi się truskawkowe albo z dodatkiem oreo ; ) Dziękuję za przepis i polecam!


Domowe lody waniliowe

Składniki (około 700 ml):

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (7 g) lub ok. 2 łyżek domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody

Jajka sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną masę. Dodajemy połowę cukru i ponownie mieszamy. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę, a w kolejnym żółtka z przegotowaną wodą i cukrem, do uzyskania prawie białej masy. Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Nakrywamy folią aluminiową i przekładamy do zamrażarki. U mnie lody były gotowe po 1 nocy ; )

Smacznego : )

 


Domowe lody waniliowe bez maszyny
 


Jak zrobić domowe lody waniliowe

Komentarzy: 78

  1. 29 maja 2013 / 11:39

    Witam,

    a powiedz czy to są lody z tych miękkich czy zamarzają na kamień?

    • Marta
      Autor
      29 maja 2013 / 13:23

      U nas wystarczyło ich tylko na jeden dzień i nie było problemu z uformowaniem kulek 🙂

  2. 29 maja 2013 / 14:46

    Nie ma to jak domowe lody! Najtrudniej tylko na nie czekać. 🙂

  3. Marta
    Autor
    29 maja 2013 / 16:02

    Dokładnie tak! oczekiwanie najgorsze 🙂

  4. 29 maja 2013 / 22:13

    świetne te lody:D muszę wreszcie zrobić, bo ciągle odkładam, nie mam maszyny więc Twój przepis jak znalazł:)

  5. 30 maja 2013 / 10:36

    Wyglądają obłędnie! Czuję się zaproszona 🙂

  6. Marta
    30 maja 2013 / 11:39

    Aniu polecam 🙂

  7. Marta
    30 maja 2013 / 11:39

    Szwagierka oczywiście zapraszam 🙂

  8. 30 maja 2013 / 17:07

    Mmm, pychotka 🙂 Nie mam maszynki, więc takie przepisy są na wagę złota 🙂

  9. Marta
    Autor
    30 maja 2013 / 19:24

    Bardzo się cieszę 😀

  10. 1 czerwca 2013 / 15:21

    Wszystko co domowe – najlepsze 🙂 Może odważę się w końcu zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2013 / 20:20

      Polecam 🙂 proste, a jakie smaczne 🙂

  11. Ewa
    3 czerwca 2013 / 12:33

    Moje dzieci uwielbiają te lody, nawet stwierdzily że lepsze niż kupione

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2013 / 13:20

      Bardzo mi miło! 🙂

    • Wiolka
      15 czerwca 2013 / 12:59

      Morze moje szkraby też przekonam do tych domowych.

      • Marta
        Autor
        15 czerwca 2013 / 13:03

        Polecam! 🙂

  12. Julia
    4 czerwca 2013 / 16:34

    hej hej! thenks! szukałam przepisu bardzo długo dzięki!

    • Marta
      Autor
      4 czerwca 2013 / 19:19

      Bardzo się cieszę, że się przyda! 🙂

  13. Judyta
    14 czerwca 2013 / 14:11

    Właśnie je zrobiłam 🙂 Dam znać, jakie wyszły po konsumpcji. Pozdrawiam Martuś 😉

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2013 / 14:23

      W takim razie czekam na opinię po spróbowaniu 🙂 Również pozdrawiam i życzę smacznego! 🙂

  14. Dora
    15 czerwca 2013 / 22:03

    czy można użyć śmietany 30 % ?

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2013 / 22:34

      Tak 🙂

  15. sylwka128
    16 czerwca 2013 / 10:37

    Do chyba pierwsze lody jakie mi się udały:) Właśnie się nimi zajadam, są pyszne!
    Pierwotnie miały być waniliowe, ale dodałam zmiksowane truskawki i powstały truskawkowe:) Nie są takie jak ze sklepu (bo nie ma chemii), są dużo lepsze!:) Na ogół nie lubię truskawek ze śmietaną, te lody mi troszkę przypominają ten smak, ale jednak lody mi smakują:) Stwierdziłam wraz z mamą, że przez tą drogą kremówkę lody nie należą do najtańszych, ale na pewno do najzdrowszych! Wyszedł mi 1 litr lodów (zrobiłam w opakowaniu po lodach;)). Ogólnie – polecam! Następnym razem próbuję z innymi dodatkami:) może bakaliowe?:) albo poziomkowe/jagodowe?:)

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 12:17

      Super, ze smakowały:) truskawkowe tez juz robiłam, ale z bakaliami brzmią nieziemsko!!!! Chyba dodam jeszcze wiorki z czekolady i bedą idealne :)dzięki za inspirację 🙂

  16. O.
    16 czerwca 2013 / 11:53

    Wyszły pyszne – dodałam kilka truskawek, narzeczonemu smakowały bardzo a to prawdziwy smakosz lodów 🙂 Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 12:18

      Bardzo się cieszę, ze nawet smakosz lodów docenił ten smak 🙂

  17. sylwka128
    17 czerwca 2013 / 15:56

    Marta, teraz to Ty mi podpowiedziałaś:) Faktycznie z tymi wiórkami czekoladowymi będzie super pomysł. A nie widziałaś w jakimś hipermarkecie taniej kremówki?

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2013 / 18:20

      U mnie dość ciężko znaleźć śmietankę 36%, więc niestety nie mam wyboru, jeśli chodzi o ceny 🙂 Chyba trzeba by było wypatrywać promocji, ale co poradzimy jak czas nas nagli 😀

  18. karlajn
    18 czerwca 2013 / 16:02

    Zrobilam- lody przepyszne, doslownie rozplywaja sie w ustach

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2013 / 16:41

      Super, bardzo się cieszę, ze smakowały 🙂

  19. sylwka128
    24 czerwca 2013 / 13:21

    Mam nowy pomysł na lody! 😀 mówiłaś o czekoladzie startej do lodów, ale aktualnie takiej nie mam w domu, a mam…. kruszynki, więc może lody ciasteczkowe? 😉

  20. Marta
    Autor
    24 czerwca 2013 / 13:26

    Ten pomysł jest genialny!!!!!!!!! 😀

  21. sylwka128
    24 czerwca 2013 / 19:29

    Wtedy kiedy pisałam o tym pomyśle – od razu wzięłam się do roboty:) już są całkiem dobre jeśli chodzi o konsystencję, a smak – NIEZIEMSKIE! Nigdy, na prawdę nigdy nie jadłam lepszych lodów. Nazwałam je bakaliowo-ciasteczkowe, bo dałam ze 4 ciastka kruszynki pokrojone drobno, 1 biszkopt, rodzynki, migdały, orzechy laskowe i trochę posypki czekoladowej (dałam co miałam w domu akurat;)). I mogę szczerze polecić! Musisz spróbować, miło by było gdybyś opublikowała taki przepis u siebie na blogu, bo na prawdę warto:) początkowo robiłam jak pod waniliowe, dałam cukier waniliowy i aromat waniliowy:) plus te bakalie.

  22. Marta
    Autor
    24 czerwca 2013 / 22:45

    Lato dopiero się zaczyna, więc mam nadzieję, że uda się jeszcze zamieścić Twoją wersję, bo mam na nią dużą ochotę!!! 😀

  23. sylwka128
    24 czerwca 2013 / 22:59

    Tylko zapomniałabym, z mniejszą ilością cukru, może 50g, bo dzisiaj z mamą chciałyśmy zjeść to zjadłyśmy z 5 łyżeczek i już nie możemy bo za słodkie;) orzez te ciastka takie słodkie.

  24. Marta
    Autor
    24 czerwca 2013 / 23:01

    Cenna uwaga 😀 mi słodycz nie przeszkadza, ale dla domowników na pewno będzie to ważne 😀

  25. 1 lipca 2013 / 14:28

    Świetne te lody! Zmniejszyłam tylko ilość cukru, dodałam posiekane orzechy i są idealne. Cieszę się, że trafiłam na ten przepis, bo wcześniejsze lody, które robiłam zamarzały na kość. Następnym razem zrobię wersję kakaową i kawową. Pozdrawiam:)

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2013 / 15:27

      Bardzo się cieszę, że smakowały, wersja kakaowa i kawowa brzmią kusząco 🙂

  26. Judyta
    6 lipca 2013 / 15:17

    Lody są super, trochę za dużo cukru dałam i były za słodkie. Dziś zrobię je drugi raz i będę próbowała, by były odpowiednio słodkie. Polecam! 🙂

  27. Marta
    Autor
    6 lipca 2013 / 15:44

    Bardzo się cieszę, że smakowały! daj znać jak uda Ci się znaleźć odpowiednią ilość cukru dla wersji mniej słodkiej 🙂

  28. daria
    16 maja 2015 / 19:29

    Wczoraj z mezem skusilismy sie i zrobilismy lody. Wyszly genialne. Super baza pod rozmaite dodatki. Juz planujemy dodac truskawki a nastepnym razem wiorki czekoladowe. A co powiecie na wiorki kokosowe…? Pozdrawiam 😉

    • Marta
      Autor
      19 maja 2015 / 13:40

      Świetny pomysł z wiórkami 🙂

  29. Iwona
    9 czerwca 2015 / 13:14

    Mam pytanie do znawcow tematu: moja corka nie toleruje cukru i musze zamiast niego uzywac glukozy. Czy da sie je zrobic w taki sposob?

    Iwona

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 13:41

      Z glukozą nie próbowałam, ale można zaryzykować 🙂

  30. Baśka
    12 czerwca 2015 / 9:45

    Najlepszy przepis!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:49

      Też go uwielbiam… 😉

  31. Iza
    12 czerwca 2015 / 18:40

    Uwielbiam te lody <3

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 18:57

      Bardzo mi miło 🙂

  32. Agnieszka
    12 czerwca 2015 / 20:59

    Lepsze niż z cukierni, ostatnio kombinowałam z dodatkami i mój hit ciemna czekolada i migdały NIEZIEMSKO pyszne połączenie !!!

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:51

      Bardzo dziękuję 🙂 ciemna czekolada i migdały brzmią super 🙂

  33. D
    14 czerwca 2015 / 22:47

    Najlepsze jakie jedliśmy i bez maszynki super przepis !

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:55

      Bardzo mi miło 🙂

  34. Basia
    2 lipca 2015 / 13:04

    Najlepsze, uwielbiamy je:)

    • Marta
      Autor
      2 lipca 2015 / 22:36

      Bardzo się cieszę. My również 🙂

  35. Kinga
    2 lipca 2015 / 21:35

    bardzo smaczne

    • Marta
      Autor
      2 lipca 2015 / 22:36

      Dziękuję 🙂

  36. Renia
    3 lipca 2015 / 13:18

    Fajnie, że nareszcie znalazłam przepis bez maszyny i do tego na takie pyszne lody, dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2015 / 16:58

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  37. Agata
    6 lipca 2015 / 23:01

    Robię od razu z podwójnej porcji! 😀

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2015 / 23:15

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  38. Iwonka
    7 lipca 2015 / 10:43

    Najlepsze lody jakie zrobiłam sama w domu!!!

    • Marta
      Autor
      7 lipca 2015 / 13:19

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  39. 2 sierpnia 2015 / 17:08

    Jaka znaczenie w tym przepisie na jaka zostanie użyta śmietana tzn ile %? Ja zawsze jako robię lody to potem zamrażają mi się na kamień i nie da się ich jeść;/

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2015 / 0:20

      Zawsze robię ze śmietanką 36% i gwarantuję, że nie mają później konsystencji kamienia 🙂 Jeśli masz problem ze zbyt mocnym zamrożeniem, może spróbuj też wyjąć je na chwilę wcześniej przed podaniem?

  40. R.
    16 sierpnia 2015 / 23:39

    Najlepszy przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:16

      Zdecydowanie 😀

  41. Natalia
    30 lipca 2016 / 16:48

    Lody są super, najbardziej mi się podoba, że w końcu znalazł przepis bez maszynki będę wracać 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2016 / 22:24

      Bardzo się cieszę, że lody posmakowały, to także mój waniliowy ulubieniec 🙂

  42. Ula
    15 stycznia 2017 / 11:07

    Przepyszne! i można zrobić nawet zimą 🙂 domowe najlepsze i jaki wspaniały skład nie to co sklepowe 🙂

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2017 / 1:09

      Bardzo mi miło 🙂

  43. Asieja
    28 czerwca 2017 / 23:10

    Wspaniałe lody !!! kolejny przepis na medal pani Marto 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 16:07

      Bardzo dziękuję! <3

  44. Aga
    28 sierpnia 2017 / 10:54

    Przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      28 sierpnia 2017 / 19:45

      Super, że posmakowały 🙂

  45. Ela
    28 sierpnia 2017 / 18:33

    Cudowne są ledwo się powstrzmałam żeby je schłodzić 🙂

    • Marta
      Autor
      28 sierpnia 2017 / 19:45

      Super 🙂

  46. Nulka
    14 maja 2018 / 23:38

    moje ulubione lody! te wszystkie „nauralne” czy „rzemieślnicze” w ogóle się nie umywają 🙂 polecam dodać oreo lub inne dodatki 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2018 / 0:07

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 + 16 =