Kolejny przepis z cyklu tych, które bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni, ale nie ma ich na blogu… ; ) Dość powszechna jest opinia, że przygotowanie domowego makaronu to coś trudnego! Według mnie jest wręcz przeciwnie, dodatkowo wystarczą dwa magiczne składniki: jajka i mąka ; ) Do niedzielnego rosołu domowy makaron jest niezastąpiony : ) Polecam!!!
Składniki (dla 2-3 osób):
- 100 g mąki
- 1 jajko (wielkość L)
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie ono dość twarde i trudne do zagniatania, ale z tego co zawsze powtarzała moja babcia, im trudniej będzie się nam z nim pracowało, tym smaczniejszy będzie makaron ; ) (Obecnie przy zagniataniu posiłkuję się robotem kuchennym, a później ewentualnie zagniatam przez 1-2 minuty ręcznie ). Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na pożądaną przez nas grubość np. 1 mm. Pociąć nożem na paski o ulubionej szerokości. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut (w zależności od grubości ciasta).
Smacznego : )
domowy makaron jest najlepszy i to się nigdy nie zmieni : )
Autor
W zupełności się zgadzam 🙂
domowy jest boski, to zupełnie coś innego niż ten ze sklepu 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
To teraz się zdziwiłam, że taki makaron to tylko tyle i to bez specjalnych maszynek… mega!
Autor
Wystarczy wałek i silne ręce 😉
Pycha 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Moja mama robi tak samo 🙂
Autor
To chyba przepis uniwersalny 😉
Domowy makaron nie ma sobie równych, również polecam każdemu :()
Autor
To prawda 🙂
Uwielbiam…
Autor
Również jestem fanką makaronu:)
Do tego domowy rosół i obiad idealny 🙂 zatęskniłam za rodzinnymi obiadkami 🙂
Autor
Mam nadzieję, że kolejny obiad będzie już z domowym makaronem 🙂
U mnie zawsze z dodatkiem łyżeczki oleju, też się sprawdza.
Autor
🙂
Pyszny!
Autor
Dziękuję 🙂
Super, można ciekawe kształty wyczarować jak się robi makaron w domu!
Autor
Dokładnie i jest to prostsze niż się wydaje 🙂
przepis super pierwszy raz robilam makaron i wyszlo 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂