Kontakt

blog kulinarny

Doughnats light

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc okazja do upieczenia donatów jest idealna ; ) Wraz z T. bardzo dobrze nam się kojarzą – z jedną z naszych pierwszych, wspólnych podróży ; ) Tym razem w wersji light (zainspirowały mnie chochliki kuchenne ; ) pieczone w piekarniku, bo smażenie na głębokim tłuszczu zostawiam dla tradycyjnych pączków ; )


Doughnut

Składniki na około 18 oponek:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder + woda (na lukier do dekoracji)
  • polewa czekoladowa (przepis)
  • kolorowe, czekoladowe posypki

Masło roztapiamy i studzimy. Przygotowujemy zaczyn – w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wraz z łyżeczką mąki oraz łyżeczką cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę, a następnie rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i sprężyste.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wycinamy dougnatsy. Użyłam do tego szerokiej szklanki i kieliszka do wódki.

Krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Wyrośnięte donaty wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż się ładnie zarumienią.

Dekorujemy lukrem, polewą i posypkami według naszych upodobań. Do części lukru dodałam czerwonego barwnika, aby było bardziej kolorowo ; )

Smacznego : )

 


Donat
 

 


Pączki z dziurką
 

 


Oponki
 

 




Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 stycznia, 2013
Kategorie: Ciasta drożdżowe, Ciasteczka, Dania dla dzieci, Drożdżowe, Tłusty czwartek, Wyroby na różne okazje

31 komentarzy

  1. Pysznie wyglądają! Ciekawi mnie jak bardzo inaczej smakują od pączków z tłuszczu 🙂

  2. Wyglądają świetnie. Ja już mam pomysł na nietłuste pączki, ale o tym jakoś kilka dni przed tłustym czwartkiem 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! niestety w smaku czuć trochę różnicę, ale to cena za te mniejsze kalorie 😀 Najlepsze jeszcze na ciepło!

  3. ale one mnie kuszą!:) a ja rzekomo pączków nie lubię (znaczy tych z nadzieniem:P)a od wczoraj to już x przepisów widziałam na pączki/oponki

  4. Szwagierka

    Pięknie wyglądają, Iga już sobie zażyczyła na deser:) Pozdrawiamy

  5. Przepiękne, takie kolorowe! I świetny stojak 🙂

  6. Marta

    Aniu zazdroszczę, bo ja pączki mogłabym jeść codziennie… 😀
    Szwagierka takie kolorowe na pewno przyciągnęły jej uwagę, my również pozdrawiamy! 🙂
    Nenneke dziękuję! patera niestety trochę mało stabilna, bo z kartonu, ale oponki utrzymała 😀

  7. jeszcze nigdy nie robiłsm:), muszą być pyszne:)

  8. Marta

    Monika wypróbuj koniecznie 🙂

  9. Przyznam się, że też jeszcze nie robiłam ! Wyglądają bardzo apetycznie, slicznie i kolorowo !!!

  10. Marta

    To są również moje pierwsze w wersji pieczonej 😀

  11. heeh, mamy taką samą “paterę” ;D

    a pączka wyślij proszę do Sosnowca;p

  12. Marta

    Haha póki co to moja jedyna patera 🙂 przykro mi to pisać, ale pączki się już skończyły… 🙁

  13. Fajna wersja, skoro się nie napiją tłuszczu, można zdjeść podwójną porcję 🙂

    1. Marta

      Dokładnie 🙂

  14. Piękne, jeśli mogę to podkradnę przepis 🙂

    1. Marta

      Oczywiście, smacznego:)

  15. to jest jedno z tych słodkich cudeniek, na które lubię zarówno mocno patrzeć, jak i jeść 😉

  16. mmm.. wyglądają pysznie jutro spróbuje zrobić oponki według Twojego przepisu

    1. Marta

      Polecam 🙂

  17. Ojj tak sie ciesze, ze skorzystalas z mojego przepisu! 🙂

    1. Marta

      Dziękuję za inspirację! 🙂

  18. Aneta

    Zrobiłam dziś i wyszło przepysznie, idealne proporcje, ciasto wyszło mięciutkie, puchate, zachwyciło swoją delikatnością. Najlepsze donaty jakie dotąd udało mi się zrobić. Dziękuję za przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂 dziękuję za komentarz 🙂

  19. Mila

    Pycha!!! zdecydowanie lepsze od tych ociekających tłuszczem 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowały:)

  20. Ula

    Są pyszne 🙂 i dzięki nim nadal dbam o linię 🙂

    1. Marta

      Idealne połączenie 😀

  21. Madzix

    Przepyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top