Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

To chyba jedne z moich ostatnich drożdżówek w tym roku, nie licząc oczywiście świątecznych wypieków, które już chodzą mi po głowie ; ) Drożdżówki z truskawkami przypomniały mi letnie dni i pomimo, że musiałam użyć mrożonych owoców, były pyszne : ) Polecam !


Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 15 bułeczek): 

  • 200 ml mleka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży (świeżych)

Składniki na kruszonkę :

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 75 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek (mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy z soku)
  • ok. 2-4 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek mleka

Metoda dla maszynistów:

Składniki na ciasto umieszczamy w automacie do pieczenia chleba (najpierw składniki płynne, następnie suche, a na samym końcu rozkruszone drożdże). Następnie włączamy program do wyrabiania i rośnięcia ciasta.

Dla osób, które nie posiadają maszyny: w letnim mleku rozpuszczamy masło. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, tak aby zrobiły się rzadkie. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę ciepłego mleka z rozpuszczonym masłem. Mieszamy i dodajemy pozostałe mleko. Znów mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

W tym czasie w dużej misce łączymy mąkę z pozostałym cukrem, dodajemy jajko, sól, robimy dołek i wlewamy nasz zaczyn. Zagniatamy jednolite ciasto przez ok. 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 C. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i osuszamy (mrożone rozmrażamy i odsączamy z soku). Świeże owoce kroimy na połówki, mrożone pozostawiamy w całości (są mniej jędrne).

Przygotowujemy kruszonkę – ugniatając rękami wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy drożdżówki (kształt dowolny możemy np. odrywać kawałki ciasta i formować z nich owalne drożdżówki spłaszczając ciasto dłonią). Na środku bułeczek robimy większe wgłębienie i w przypadku mrożonych owoców wysypujemy to miejsce bułką tartą, a następnie wykładamy truskawki.

Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (zachowując pewne odstępy, bo trochę urosną). Smarujemy je mlekiem i obsypujemy kruszonką.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min, aż się ładnie zarumienią.

Smacznego : )

 


Komentarzy: 9

  1. 28 listopada 2012 / 20:27

    aż lato się przypomina:)

  2. Marta
    Autor
    28 listopada 2012 / 20:36

    Dokładnie 😀

  3. 28 listopada 2012 / 22:59

    Wyglądają jak z najlepszej piekarni:) Szkoda, że nie można spróbować:)

  4. Marta
    Autor
    28 listopada 2012 / 23:17

    Zapraszam do mnie 🙂

  5. 1 grudnia 2012 / 18:38

    jeju, wyglądają obłędnie !!! prześliczne 🙂

  6. lUPIK
    1 grudnia 2012 / 23:16

    dZISIJA piekłem z braćmi i wyszły super!

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2012 / 18:39

      Super, że się udały 🙂

  7. 12 grudnia 2012 / 8:03

    wyglądają jak ze sklepu, super

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2012 / 13:09

      Bardzo dziękuję, do tego pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 5 =