Fit muffinki bananowo – czekoladowe

Czy jest ktoś kto nie lubi muffinek? : ) Mam dziś dla Was błyskawiczny przepis na pyszne muffinki bananowo – czekoladowe w zdrowej fit wersji. Dojrzałe banany powodują, że do babeczek nie jest potrzebny dodatek cukru, choć miłośnicy słodkich smaków mogą opcjonalnie dodać do ciasta trochę syropu klonowego. Prosto, szybko, pysznie i zdrowo, czyli mój ulubiony typ jedzenia : ) Polecam!!!


muffinki bananowo - czekoladowe przepis
Składniki (5 sztuk):

  • 2 banany
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 35 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  • 30 g mąki ryżowej
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 35 g gorzkiej czekolady 70%

Banany z jajkiem zmiksować blenderem. Dodać olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Dodać suche składniki: mąkę owsianą, ryżową oraz kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wymieszać. Przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!


fit muffinki czekoladowe przepis

Inspiracja 

Komentarzy: 36

  1. Majka
    12 września 2017 / 16:02

    Będę robić 😊 Bo taki przepis też bardzo mi odpowiada 👍

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:12

      Super i mam nadzieję, że posmakują 🙂

  2. Magda
    12 września 2017 / 16:15

    Cos pysznego 🙂 wszystko miałam podreka wiec żal było nie zrobić bede wracać 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:13

      Bardzo mi miło 🙂 🙂

  3. Ala
    12 września 2017 / 16:40

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:13

      Super, że posmakowały 🙂

  4. Ewcia
    12 września 2017 / 21:05

    Super pomysł 😍

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:13

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Kinia
    12 września 2017 / 22:12

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:13

      W takim razie polecam wypróbować 🙂

  6. Isia
    13 września 2017 / 21:28

    Pyszne sa 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:13

      Bardzo mi miło 🙂 🙂

  7. Lusia
    14 września 2017 / 14:12

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:14

      🙂 🙂

  8. A.
    15 września 2017 / 16:17

    Szybkie i smaczne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:15

      Super, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 9:46

      Zdecydowanie, to ich kolejny atut 😀

  9. Dusia
    18 września 2017 / 9:57

    Mniam <3

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 9:46

      Super, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 9:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. 19 września 2017 / 9:05

    Przetestowane 🙂 bardzo fajny i szybki przepis, a muffinki przepyszne!

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 9:50

      Super, ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  11. Syla88
    23 września 2017 / 20:28

    Super przepis wyszły pycha 🙂

    • Marta
      24 września 2017 / 1:13

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Roman
    23 września 2017 / 23:17

    Smakowicie

    • Marta
      24 września 2017 / 1:13

      Bardzo dziękuję 🙂

  13. Rita
    6 października 2017 / 22:45

    Przepyszne a Pani zdjęcia podziwiam nieustannie 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:05

      Bardzo dziękuję, to ogromnie miłe 🙂

  14. Kakao1125
    25 października 2018 / 15:45

    Są super!! Robię je regularnie! Dzięki

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 16:55

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  15. Monika
    9 czerwca 2020 / 16:50

    Czym można zastąpić mąkę ryżowa?

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2020 / 18:12

      Kukurydzianą lub orkiszową lub najlepiej zmielić ryż na mąkę w młynku do kawy 🙂

  16. Cyanna
    16 września 2020 / 20:41

    Muffinki musiałam piec dużo dłużej niż w przepisie – około 26-28 minut, ale i tak patyczek nie był całkiem suchy. Bojąc się, że wyjdą za suche, wyciągnęłam je z piekarnika i skosztowałam jedną po ostygnięciu. W smaku są ok, jednak ich konsystencja… Strasznie mokre, gliniaste. Spodziewałam się czegoś innego.
    Czym to może być spowodowane?

    • Marta
      Autor
      17 września 2020 / 10:11

      Każdy piekarnik piecze inaczej, więc czas może się różnić 🙁 Czy piekła Pani z termoobiegiem?

Skomentuj Melvit Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 5 =