Kontakt

blog kulinarny

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Uwielbiam zupy, a o tej porze roku nie ma nic pyszniejszego niż zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki. Aromatyczna, rozgrzewająca, nie można jej nie lubić : ) Polecam!!!


Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki:

  • 2 kg pomidorów lima
  • 4 duże czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie grzanki do podania

Składniki na warzywny bulion:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki razem z natką
  • 1 por
  • 1 seler razem z natką
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka soli morskiej, 10 ziarenek czarnego pieprzu

Marchewki, pietruszki, seler obrać i umyć dodać umyty por i seler naciowy, zalać 3 litrami wody. Zagotować na niewielkim ogniu, dodać sól i ziarenka pieprzu, wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu, przez ok. 1,5-2 godzin. Wyjąć warzywa i zieleninę.

Pomidory, paprykę i czosnek w łupinkach ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w  piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Paprykę przełożyć na chwilę do foliowego woreczka , aby się zaparzyła i łatwiej było ściągnąć z niej skórkę. Pomidory również obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek wycisnąć z łupinek. Całość dodać z oliwą do odcedzonego bulionu warzywnego i gotować razem przez 15 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem i gotować tak długo aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość zupy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można podawać z grzankami.

Smacznego!


krem z pieczonych pomidorów i papryki


Warzywa psiankowate 2017

Inspiracja “Wysmakowane” K. Kosowicz, M. Rajchelt



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 września, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Wegańskie, Wegetariańskie, Zdrowa żywność, Zupy

20 komentarzy

  1. Ewa

    Coś pysznego! a zdjecia cudowne jak zawsze 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  2. Jesień nadchodzi. Taka zupa w sam raz na rozgrzewkę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂 Jutro już ostatni dzień 😉

    1. Marta

      Zdecydowanie tak, dziękuję za zaproszenie do akcji 🙂

  3. O.

    Piekna kolorystyka jesien powoli czuc 🙂 zupka idealna na rozgrzewke 🙂

    1. Marta

      Niestety nie da się przed nią uciec, ale każda pora roku ma swoje plusy 🙂 zupa bardzo rozgrzewająca 🙂

  4. Majka

    Cudowny przepis 😍 Koniecznie do zrobienia! Przepiękne zdjęcie❤

    1. Marta

      Bardzo dziękuję!!! 🙂 Również uwielbiam takie kremy 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  5. Magda

    Zupa jest super 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  6. Faustyna

    Wyszła idealnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top