Gofry II

Pomimo, że gofry, które ostatnio przygotowywałam są pyszne, nie mogłam się oprzeć tym znalezionym na blogu Kasi. Rekomendacja, że są najlepsze jakie kiedykolwiek jadła przesądziła sprawę ; ) Zdecydowanie różnią się od mojego pierwszego przepisu, bo są bardziej słodkie ; ) To prawda, że dodatki są zbędne i można się nimi zajadać bez niczego! : )



Składniki na 8 gofrów:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 500 g mąki
  • 3/4 – 1 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu

W misce ucieramy masło z cukrem na jasną masę i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy (masa wyszła mi bardzo gęsta dlatego dodałam jeszcze odrobinę mleka).

Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy ok. 5 minut (my lubimy bardzo wypieczone, dlatego zawsze przedłużamy czas pieczenia do ok. 8 minut)

Smacznego : )

 


Komentarzy: 4

  1. 22 maja 2012 / 22:17

    o proszę;)może to nieskromnie zabrzmi, ale byłam ostatnio nad morzem i postanowiłam zjeść jak najwięcej gofrów i niestety żaden nie był nawet w połowie tak dobry jak te z przepisu mojej mamy;)

  2. Marta
    Autor
    22 maja 2012 / 22:19

    To prawda, teraz nie trzeba już jeździć nad morze, by zjeść dobrego gofra:D

  3. 26 maja 2012 / 15:03

    Marto 🙂
    jaką mąkę dodałaś ?
    bo zastanawiam się czy jak będę robić gofry mogę dodać mąki razowej ? nie zepsuje smaku ?

  4. Marta
    Autor
    26 maja 2012 / 20:06

    Używam mąki pszennej lub tortowej, więc o razowej nie mogę się wypowiedzieć, choć słyszałam, że niektórzy z niej korzystają:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
7 − 5 =