Przepyszne chrupiące gofry marchewkowe w wersji bezglutenowej. Świetnie smakują również na zimno, więc można serwować je w formie drugiego śniadania lub deseru poza domem. Pysznie i zdrowo, polecam!!!
Składniki (6-8 gofrów):
- 2 jajka (wielkość L)
- 6 czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 40 g masła
- 150 ml mleka
- 1 marchewka średniej wielkości
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z mąką kukurydzianą, cukrem trzcinowym, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać żółtka, roztopione masło, mleko i marchewkę startą na małych oczkach tarki (odciśniętą z nadmiaru soku). Wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek, odstawić na 15 minut. Niewielkie porcje ciasta nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut do czasu aż będą chrupiące i zbrązowieją.
Smacznego!
Zdjęcia są po prostu BOSKIE 💛💚💙 Dawno nie robiliśmy gofrów, dzięki temu przepisowi na pewno się pojawią 😉
Autor
Bardzo dziękuję :))))) I mam nadzieję, że gofry posmakują 🙂
Wyglądają przepysznie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Ale muszą smakować <3
Autor
Są pyszne 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Zdecydowanie 😉
Świetny pomysł właśnie gluten odstawiam i brak mi czegoś słodkiego 🙂
Autor
Koniecznie wypróbuj są super i nie czuć, że bez glutenu 😉
U Cb jak zawsze cuda 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Przepis się sprawdził 🙂 niejem słodkiego po 18 ale dzisiejsza kolacja była trudna do odparcia 🙂
Autor
Wcale się nie dziwię 🙂 super, że posmakowały 🙂
Jako że już prawie weekend właśnie zaserwowałam a dzieci dostały do śniadaniowek 🙂 pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w srodku właśnie takiego przepisu szukałam dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pysznościowe 🙂
Autor
Super 🙂
wspaniały pomysł z dodatkiem marchewki 🙂
Autor
Fajne połączenie, polecam 🙂
Przepysznie smakują 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Najlepsze gofry ever <3
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Dzięki za przepis. Moja bratowa unika glutenu. Nie wiedziałam co ugotować jak powiedziała, że mnie odwiedzi. A tak zrobiłam gofry w moim starym dezalu. Smakowało jej mówiła, że ostatni raz jadła gofry dwa lata temu.
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂 mam tą samą gofrownicę i mimo upływu lat super się sprawuje 🙂
Ja ciasto marchewkowe uwielbiam wręcz, gofrów jeszcze nie próbowałam, także wiem co jutro na deser będzie u mnie 😉 Dzięki
Mam taką kilkunastoletnią gofrownicę, która bardzo chrupiące gofry robi, także dość często u nas w domu je serwujemy 😉
Autor
Mam nadzieję, że posmakowały 🙂
Wyszły pyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Mniam chrupiące i bez glutenu myślałam że się nie uda 🙂 miłe zaskoczenie 🙂 pozdrawiam
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Pyszne ale troszkę dużo z nimi pracy jak na przekąskę 🙂 tarcie marchewki i te sprawy heh
Autor
Tarcia marchewki niestety nie da się tu pominąć 😉
Wow 🙂 Muszą być przepyszne !
Autor
Zdecydowanie polecam! 🙂
Przepyszne nowe ulubione sniadanko 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂