Kontakt

blog kulinarny

Budyń jaglany idealny

Budyń jaglany, idealnie kremowy z aromatyczną pomarańczową nutą. Bardzo prosty do przygotowania, świetnie sprawdzi się w formie deseru lub pożywnego śniadania. Budyń jaglany jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Polecam!!

Kremowy budyń jaglany


Składniki (2 duże lub 4 małe porcje):

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego (10% np. Real Thai)
  • szczypta soli
  • 1 duża pomarańcza*
  • miód lub syrop klonowy

Kaszę zalać zimną wodą, namoczyć przez 8 godzin. Następnie dokładnie wypłukać na sicie i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem, dodać szczyptę soli, zagotować. Gotować pod przykryciem przez 30 minut, często mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Gorącą kaszę zmiksować z obraną pomarańczą i odrobiną miodu na jednolity, muślinowy krem. (Najlepiej sprawdzi się blender kielichowy o dużej mocy). Budyń przelać do miseczek i podawać od razu lub po schłodzeniu przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

*Uwaga Zamiast pomarańczy można użyć innych owoców np. mango lub malin. Jeśli zamiast pomarańczy dodamy sok z połowy cytryny oraz wanilię otrzymamy waniliowy krem jaglany, idealny do tart lub do podania jako wegańska panna cotta lub creme brulee.

Budyń jaglany jak zrobić

Budyń jaglany przepis

Najlepszy budyń jaglany

Inspiracja – IG jarzynova Dominika Wójciak



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 marca, 2019
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Desery, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Zdrowa żywność

26 komentarzy

  1. Karmen

    Pysznie wyglada 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Majka

    Interesujący sposób wykonania 🙂 Robiłam ostatnio szybką wersję ale Twoja rzeczywiście wydaje się idealna 😍

    1. Majka

      Idealna budyniowa aksamitna konsystencja, do tego cudowny smak a dodałam szklankę mleka kokosowego i szklankę domowego mleka orzechowego. Będę eksperymentować z różnym mlekiem i innymi owocami. Bombowe ❤

      1. Marta

        <3 Domowe mleko orzechowe brzmi super <3

    2. Marta

      Obie godne polecenia 😉 Kasza jaglana daje tyle możliwości, a pomyśleć, że kiedyś za nią nie przepadałam 😉

  3. Ale się wstrzeliłyśmy, ja też właśnie robiłam ten budyń – faktycznie zasługuję na swoją popularność – jest pyszny 🙂

    1. Marta

      Dokładnie 🙂

  4. Jania

    Przepyszny!!! 😋

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Olcia

    Zrobiłam i potwierdzam do zakochania 🙂

  6. Natka

    Pyszny megaaaa kremowy i nie czuć kaszy jakby się ktoś zastanawiał 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂

  7. Dulska

    Rewelacja 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  8. Nora

    Bardzo pyszny, nie miałam pomarańczy ale zrobiłam z grejpfrutem, kolor wyszedł pięknie różowy a w smaku orzeźwienie 🙂

    1. Marta

      Super pomysł, takiej wariacji jeszcze nie próbowałam 🙂

  9. Dorotaa

    Przepyszny robiłam już kiedyś jaglany ale nie wyszedł taki aksamitny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Agnieszka

    Trochę za słodki jak na mój gust. Czy można dodać połowe mleka i do tego wodę? Czy można go zamrozić?

    1. Marta

      Dodaję zaledwie odrobinę miodu i nam taka słodycz odpowiada, ale to rzecz gustu, więc można całkiem go pominąć i wykorzystać słodycz pomarańczy 🙂 Połowa mleka i połowa wody również się sprawdzi. Mrozić jeszcze nie próbowałam 😉

  11. renia

    Rewelacja 🙂 przyznam szczerze zawsze gotuje kasze jaglaną na wodzie i teraz jak na tym mleku poszło to przed zrobieniem budyniu pół wyjedliśmy jakie to pyszne bardzo bardzo jestem zadowolona ! moje dzieci od jaglanki uciekają a taką mleczną wsuwały aż miło 🙂

    1. Marta

      Super <3 my też lubimy taką ugotowaną na mleku, zwłaszcza z dodatkiem owoców lub cynamonu 🙂

  12. Pati

    Super przepis 😋

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 + 1 =


Top