Budyń jaglany idealny

Budyń jaglany, idealnie kremowy z aromatyczną pomarańczową nutą. Bardzo prosty do przygotowania, świetnie sprawdzi się w formie deseru lub pożywnego śniadania. Budyń jaglany jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Polecam!!

Kremowy budyń jaglany

Składniki (2 duże lub 4 małe porcje):

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego (10% np. Real Thai)
  • szczypta soli
  • 1 duża pomarańcza*
  • miód lub syrop klonowy

Kaszę zalać zimną wodą, namoczyć przez 8 godzin. Następnie dokładnie wypłukać na sicie i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem, dodać szczyptę soli, zagotować. Gotować pod przykryciem przez 30 minut, często mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Gorącą kaszę zmiksować z obraną pomarańczą i odrobiną miodu na jednolity, muślinowy krem. (Najlepiej sprawdzi się blender kielichowy o dużej mocy). Budyń przelać do miseczek i podawać od razu lub po schłodzeniu przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

*Uwaga Zamiast pomarańczy można użyć innych owoców np. mango lub malin. Jeśli zamiast pomarańczy dodamy sok z połowy cytryny oraz wanilię otrzymamy waniliowy krem jaglany, idealny do tart lub do podania jako wegańska panna cotta lub creme brulee.

Budyń jaglany jak zrobić

Budyń jaglany przepis

Najlepszy budyń jaglany

Inspiracja – IG jarzynova Dominika Wójciak

Komentarzy: 26

  1. Karmen
    11 marca 2019 / 16:54

    Pysznie wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2019 / 0:10

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Majka
    11 marca 2019 / 18:28

    Interesujący sposób wykonania 🙂 Robiłam ostatnio szybką wersję ale Twoja rzeczywiście wydaje się idealna 😍

    • Majka
      12 marca 2019 / 13:11

      Idealna budyniowa aksamitna konsystencja, do tego cudowny smak a dodałam szklankę mleka kokosowego i szklankę domowego mleka orzechowego. Będę eksperymentować z różnym mlekiem i innymi owocami. Bombowe ❤

      • Marta
        Autor
        13 marca 2019 / 0:13

        <3 Domowe mleko orzechowe brzmi super <3

    • Marta
      Autor
      13 marca 2019 / 0:10

      Obie godne polecenia 😉 Kasza jaglana daje tyle możliwości, a pomyśleć, że kiedyś za nią nie przepadałam 😉

  3. 11 marca 2019 / 19:51

    Ale się wstrzeliłyśmy, ja też właśnie robiłam ten budyń – faktycznie zasługuję na swoją popularność – jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2019 / 0:10

      Dokładnie 🙂

  4. Jania
    11 marca 2019 / 19:58

    Przepyszny!!! 😋

    • Marta
      Autor
      13 marca 2019 / 0:11

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Olcia
    11 marca 2019 / 20:22

    Zrobiłam i potwierdzam do zakochania 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2019 / 0:11

      Super <3

  6. Natka
    12 marca 2019 / 12:06

    Pyszny megaaaa kremowy i nie czuć kaszy jakby się ktoś zastanawiał 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2019 / 0:13

      Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂

  7. Dulska
    12 marca 2019 / 13:51

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2019 / 0:13

      🙂 🙂 🙂

  8. Nora
    12 marca 2019 / 23:43

    Bardzo pyszny, nie miałam pomarańczy ale zrobiłam z grejpfrutem, kolor wyszedł pięknie różowy a w smaku orzeźwienie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2019 / 0:14

      Super pomysł, takiej wariacji jeszcze nie próbowałam 🙂

  9. Dorotaa
    14 marca 2019 / 17:03

    Przepyszny robiłam już kiedyś jaglany ale nie wyszedł taki aksamitny 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2019 / 0:27

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Agnieszka
    17 marca 2019 / 17:16

    Trochę za słodki jak na mój gust. Czy można dodać połowe mleka i do tego wodę? Czy można go zamrozić?

    • Marta
      Autor
      18 marca 2019 / 11:22

      Dodaję zaledwie odrobinę miodu i nam taka słodycz odpowiada, ale to rzecz gustu, więc można całkiem go pominąć i wykorzystać słodycz pomarańczy 🙂 Połowa mleka i połowa wody również się sprawdzi. Mrozić jeszcze nie próbowałam 😉

  11. renia
    20 marca 2019 / 18:26

    Rewelacja 🙂 przyznam szczerze zawsze gotuje kasze jaglaną na wodzie i teraz jak na tym mleku poszło to przed zrobieniem budyniu pół wyjedliśmy jakie to pyszne bardzo bardzo jestem zadowolona ! moje dzieci od jaglanki uciekają a taką mleczną wsuwały aż miło 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2019 / 18:01

      Super <3 my też lubimy taką ugotowaną na mleku, zwłaszcza z dodatkiem owoców lub cynamonu 🙂

  12. Pati
    9 kwietnia 2019 / 23:51

    Super przepis 😋

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:04

      Miło mi, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
2 + 30 =