Kontakt

blog kulinarny

Flamkuchen (Tarte Flambée)

Flamkuchen, zwany również jako Tarte flambée to klasyczne danie kuchni niemieckiej i francuskiej. Z wyglądu przypomina bardziej pizzę niż tartę, ale niezależnie od formy jedno jest pewne, flamkuchen jest przepyszny i prosty do zrobienia. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się creme fraiche, ale ze względu na jej trudną dostępność w Polsce, z powodzeniem można wymieszać śmietanę z serkiem kanapkowym, aby uzyskać podobną konsystencję. Polecam!!!

Flamkuchen przepis


Składniki na ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 5 g soli (1/2 łyżeczki)

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Wyrabiać przez ok. 7 minut (ręcznie na stolnicy lub przy użyciu robota kuchennego), a następnie przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą. Przełożyć do lodówki na całą noc lub dzień (12-24 godz). Po wyjęciu z lodówki, ciasto lekko zagnieść, odstawić na 90 minut, aby się ogrzało. Następnie podzielić na 8 części i odstawić na 60 minut do garowania. Przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 100 g śmietankowego serka kanapkowego, dobrej jakości
  • 200 g surowego, wędzonego boczku

Cebule posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Śmietanę wymieszać z serkiem, boczek pokroić w kostkę. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na obsypanych mąką blatach. Wierzch posmarować śmietaną wymieszaną z serkiem, posypać cebulą i kostkami boczku. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temp. (co najmniej 250 C). Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 10-12 minut, aż boki ciasta będę mocno przyrumienione. Wyjąć z piekarnika, pokroić w poprzek na paski, podawać ciepłe.

Smacznego!

Tarte flambee przepis

Inspiracja “Chleb domowa piekarnia” P. Kucharski



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 marca, 2019
Kategorie: Chleby, Chleby i bułeczki, Dania obiadowe, Drożdżowe, Karnawał, Pozostałe, Śniadania i kolacje, Wyroby na różne okazje

21 komentarzy

  1. Coś dla moich chłopaków 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że inspiracja się przyda 😉

  2. Isia

    Super pomysł słyszałam o tym ale nie jadłam więc będę próbować 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Majka

    Smakowita odmiana pizzy 🙂

    1. Marta

      Coś innego, równie pysznego 😉

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  4. Ania

    Pychotka 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Dorota

    Dodałam nawet więcej cebuli i jest obłędne smakuje nawet na zimno więc super na imprezkę 🙂

    1. Marta

      Cieszę się bardzo, że posmakowało 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  6. renia

    Pycha moja nowa ulubiona pizza 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo mi miło 🙂

  7. wojti

    pyszne to jest!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 − 24 =


Top