Jak wybrać piekarnik. Poradnik + Konkurs

babka na oleju przepis
Piekarnik to podstawa każdej kuchni : ) Nawet jeśli nie lubicie piec ciast nie ma nic lepszego, niż obiady z piekarnika, które zazwyczaj nie wymagają dużego nakładu pracy, a świetnie smakują : ) Kwestia wyboru piekarnika jest bardzo indywidualna, ale z mojego doświadczenia podpowiem Wam na co warto zwrócić uwagę przy jego wyborze.

Posiadam niewielką kuchnię, dlatego zdecydowałam się na piekarnik parowy do zabudowy i wybrałam model Electrolux EOA45555OX. Moim zdaniem pięknie się prezentuje i choć design nie jest podstawowym kryterium wyboru piekarnika, na pewno stanowi wartość dodaną ; ) Piekarniki możecie zamontować pod płytą indukcyjną lub jak w moim przypadku w słupku. Jest to nie tylko bardzo wygodne podczas użytkowania, ale również świetnie sprawdza się jeśli posiadacie małe dzieci, które chętnie próbują zaglądać do środka ; ) Pozostając w temacie Maluchów dobrym rozwiązaniem jest blokada rodzicielska, chowane pokrętła oraz chłody front piekarnika.


jak wybrać piekarnik do zabudowy
Możliwości, które oferują obecne piekarniki są ogromne, jednak moim zdaniem warto kierować się tymi, które rzeczywiście ułatwią nam pracę w kuchni i sprawią, że nasze dania będą smaczniejsze. Najważniejsze funkcje, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika to:

Pojemność. Jeśli macie taką możliwość polecam Wam wybrać pełnowymiarowy piekarnik 60 cm, który w moim przypadku ma pojemność aż 71l, co w połączeniu z systemem dual cook pozwala mi upiec 2 potrawy na raz. Warto zwrócić na to uwagę, bo zdarza się, że przy tych samych wymiarach pojemności mocno różnią się między sobą. Mój piekarnik ma możliwość pieczenia na 3 różnych poziomach, dzięki czemu łatwiej opanować przedświąteczną gorączkę, czy choćby przygotować  większą partię ciasteczek za jednym razem : )


jak wybrać piekarnik
Funkcje – tryby piekarnika. Termoobieg oraz dolna i górna grzałka to opcje obowiązkowe. Ważne jest również jednak w jakich konfiguracjach możecie ich używać. Jeśli tak jak my lubicie zapiekanki i odświeżanie chleba w piekarniku zdecydowanie przyda Wam się opcja grill : )


jaki piekarnik do zabudowy
Funkcja pieczenia z parą. Służy ona do zwiększenia wilgotności podczas pieczenia, a potrawy pieczone lub podgrzewane na parze nie tylko lepiej smakują, są bardziej soczyste, ale także zachowują do 90% wartości odżywczych tak jak w przypadku ryby pieczonej z warzywami. Para hamuje mieszanie się różnych zapachów i smaków w trakcie pieczenia, możemy więc piec dwie różne potrawy w tym samych czasie. Przetestowałam na przykładzie ryby i ciasta – pysznej babki na oleju, na którą przepis znajdziecie na końcu wpisu : ) Dzięki funkcji pary babka i inne ciasta są zawsze idealnie wyrośnięte i równomiernie wypieczone.


przepisy na wielkanoc
Zakres temperatur. Niska temperatura np. 50 C pozwoli nam nie tylko na suszenie warzyw i owoców, ale sprawdza się również jako sprzyjające środowisko do wstępnego wyrastania drożdżowego ciasta. Wystarczy 20 minut i ciasto podwoi swoją objętość : ) Wysokie temperatury są z kolei niezbędne np. do przyrządzenia perfekcyjnej pizzy. Korzystając wyłącznie z dolnej grzałki uzyskacie wyjątkowo chrupiący spód zupełnie jak z pizzerii : )

Intuicyjne użytkowanie. Nasz piekarnik może posiadać nawet tysiąc funkcji, ale wtedy prawdopodobieństwo, że zapamiętamy je wszystkie jest bardzo nikłe ; ) Mimo, że osobiście nałogowo czytam każdą instrukcję obsługi wiem, że jeśli mój Mąż (który z kolei nigdy ich nie czyta ; ) ) ma również korzystać z naszych sprzętów, muszą być na tyle intuicyjne, abym nie musiała go instruować odnośnie ich obsługi użytkowania ; ) Nasz piekarnik posiada nawet małe rysunkowe podpowiedzi tzw. wykres pieczenia na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika : )

Dodatki. Moje ulubione dodatki to zdecydowanie prowadnice teleskopowe, łatwoczyszcząca emalia oraz niezastąpiona termosonda, która pozwala nam precyzyjnie kontrolować proces pieczenia. Wystarczy umieścić ją wewnątrz mięsa, ustawić pożądaną temperaturę, a gdy mięso ją osiągnie piekarnik poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym.

A Wy czym kierujecie się przy wyborze piekarnika?  : )


piekarnik do zabudowy jak wybrać
Dwukolorowa babka na oleju – przepis

prosta babka na oleju przepis
Składniki:

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i delikatnie wymieszać. Blachę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć jasną, a następnie ciemną część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!


Babka na oleju przepis
Mam również dla Was bardzo miłą niespodziankę – mini konkurs : )  Do wygrania są wspaniałe nagrody:

  1. Nagroda Główna – blender Electrolux Masterpiece ESB9300, który dzięki wytrzymałej i trwałej konstrukcji pozwala raz za razem siekać, rozdrabniać i miksować nawet najtwardsze składniki.
  2. Nagrody za drugie i trzecie miejsce – blendery sportowe Electrolux ESB2500 z wytrzymałymi butelkami, które umożliwią proste i błyskawiczne przygotowanie  pysznego koktajlu smoothie.

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:

Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z piekarnika?
Konkurs trwa od 21.04.17 r. do 5.05.17r.  Powodzenia!

***

Kochani! Bardzo dziękuję Wam za tak liczny udział w konkursie, wybór był ogromnie trudny, ale po długich naradach udało się ustalić zwycięzców :

I miejsce Przemo – za zdradzenie wielopokoleniowego przepisu na sernik wraz z inspirującą opowieścią o tym, że wspólne spotkania przy stole zawsze wzmacniają rodzinne więzy, a towarzystwo smakołyków tworzy najpiękniejsze wspomnienia

II miejsce Aleksandra (komentarz dnia 4.05.17r.) – za krótką, ale bardzo celną i kreatywną odpowiedź, którą podziela zapewne większość z nas : )

III miejsce Jolka H. – za przypomnienie akademickich czasów, pysznego imprezowego chlebka i sytuacji, w których piekarnik był prawdziwym przyjacielem

Gratulujemy!!!


blender Electrolux Masterpiece ESB9300

Blender sportowy Electrolux-ESB2500
*Wpis powstał przy współpracy z marką Electrolux

Komentarzy: 447

  1. 4 maja 2017 / 15:50

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika to frytki, ale nie te tradycyjne z ziemniaków, zdecydowanie wolę zdrowsze i smaczniejsze frytki z batatów, marchewki, pietruszki, selera, dyni czy jarmużu- szczególnie ten ostatni jest moim nałogiem od jakiegoś czasu 🙂 Są świetnym dodatkiem do potraw, ale też przystawką na imprezę czy przekąską podczas oglądania filmu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a koszty są minimalne, no i dzięki minimalnej ilości tłuszczu nie odkładają się w bioderkach.

  2. Lila
    4 maja 2017 / 15:53

    No cóż… nie będę oryginalna, ale chwilowo tą ulubioną jest pizza z wybranymi danego dnia dodatkami, a potem do jeszcze gorącego piekarnika wkładam deser do pieczenia – czyli babkę marmurkową. I owinięta chmurą przeróżnych smaków mogę spokojnie i szczęśliwie spędzić wieczór.

  3. Agata
    4 maja 2017 / 15:57

    Ja lubię najprostsze rozwiązania :)Grilowane nektarynki i ananasy polane sosem z soku z pomarańczy z posiekaną mięta dla orzezwienia 😉 coś na co zawsze znajdziesz czas i ochotę 🙂 polecam

  4. Krajanka
    4 maja 2017 / 16:00

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika
    Z mego talerza szybko znika.
    To pyszna, apetyczna i znakomita
    Włoska pizza z piekarnika.
    Uwielbiam jej różne dodatki
    Jadam ją nie tylko w domu matki.
    Ciepła i chrupiąca
    Wielością kolorów nęcąca.
    Multum serów i kiełbaska
    A do tego dużo ciasta.
    Oto moja ulubiona z piekarnika potrawa
    A jej przygotowanie to wręcz zabawa! 🙂

  5. 4 maja 2017 / 16:05

    Moją ulubioną potrawą wykonaną w piekarniku są bataty pieczone z pieczarkami skropione ostrą oliwą. Szybkie i proste danie dla ludzi, którzy łapią życie garściami i lubią dobrze zjeść. Korzystanie z piekarnika jest nie tylko zdrowe ale również wygodne. Podczas gdy obiad praktycznie sam się robi, mamy czas na inne przyjemnosci. Pozdrawiam 🙂

  6. Agnieszka
    4 maja 2017 / 16:15

    Z piekarnika na łososia iskiereczka mruga, choć doprawię Cię cytryną i zjem razem z mą rodziną. Trochę ziółek, pieprzu, soli łosoś kolor złapie od nich. Dla zapachu ząbek czosnku i już oprzeć się nie sposób. W piekarniku miejsca dużo, niech ziemniaczki się rozchmurzą, zaraz dla nich miejsce znajdę, zarumienią wnet się ładnie. A, że sezon się rozkręcił na szparagi nas już nęci, zatem niech w komplecie z rybką w piekarniku się upichcą 🙂

  7. Dagmara
    4 maja 2017 / 16:17

    1.nadziewany bakłażan po chorwacku albo po prostu bakłażan, który zostaje wykorzystany do Baba Ghanoush
    2. szparagi z jajkiem

  8. Ada N.
    4 maja 2017 / 16:34

    Najlepsze nie tylko na codzień, ale i na ważne święta są gorące, chrupiące i rumiane drożdżowe pierożki z piekarnika! 🙂 Dzięki meksykańskiemu farszowi przyprawią rumieńców na każdej buzi. Dzięki nim impreza z przyjaciółmi jest radosna i pełna zabawy, aż do ostatniego pierożka… wtedy każdy zaczyna polowanie, a walka trwa do ostatniego połamanego widelca! 😉

  9. L.
    4 maja 2017 / 16:37

    Uwielbiam wszelkie warzywa z piekarnika, a zwłaszcza marchew po marokańsku- pieczona z dodatkiem kuminu i chilli, podawana z sosem na bazie wody różanej lub pomarańczowej, ze świeżą miętą i prażonymi migdałami. Niebo w gębie!

  10. Nadine
    4 maja 2017 / 16:43

    Pytanie jak znalazł!! 😀 Zaledwie przedwczoraj przygotowałam pachnącą Prowansją makaronową zapiekankę z kurczakiem i bakłażanem. MNIAM….. niebo w gębie! 😀 Przygodę z bakłażanem zaczęłam niedawno (skuszona tak atrakcyjnymi cenami) i muszę przyznać że to purpurowe warzywko jest niesamowicie smaczne!! A zapiekanka zdecydowanie podbiła moje serce! <3 Zapach świeżych ziół przywraca wspomnienia beztroskich wakacji, pełnych słońca i lenistwa….
    Do zapiekanki trzeba przygotować kilka składników, nie jest jednak skomplikowana i szczerze polecam ją każdemu 😉
    Nie podaję dokładnych ilości, bo dla mnie gotowanie to taka trochę przygoda; inspiruję się tym co mam i zawsze gotuję na oko… a raczej na smak 😉

    Wpierw podpiekłam na patelni plasterki bakłażana (użyłam oleju po suszonych pomidorach, idealnie się sprawdził!). przełożyłam na talerz.
    Na tej samej patelni usmażyłam kurczaka pokrojonego w kostkę i doprawiłam solą, pieprzem, mieszanką ziół prowansalskich i tymiankiem (Świeże zioła zdecydowanie sprawdzą się najlepiej!)
    Dodałam pomidory z puszki, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, podpieczoną wcześniej w piekarniku paprykę i cebulkę ( zyskują słodkawy smak) aby powstał gęsty sos.
    Ugotowałam makaron al dente ( u mnie pene)
    W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwami: sos z kurczakiem, plastry bakłażana, makaron ( aż do wyczerpania składników) a na samej górze warstwa startego sera. Wstawiłam do piekarnika 180*C, tak by ser się roztopił. GOTOWE 😀

  11. iza
    4 maja 2017 / 16:50

    Piekarnik może zastąpić inne, bardziej tradycyjne sposoby przygotowania potrawy. W tym wypadku żeliwny kociołek, w którym w żarze z ogniska przez kilka godzin przygotowuje się potrawę, która jest również dobrym pretekstem do rodzinnych lub towarzyskich spotkań. To tzw. ziemniaki po cabańsku. Jest to moja ulubiona (bo jadana u babci, będąca smakiem dzieciństwa) potrawa przygotowywana w piekarniku; sama zaadoptowałam ją z ogniska do piekarnika właśnie. Żadna filozofia, każdy potrafi to przygotować i cieszyć się jej smakiem. Może stanowić samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Pokrój kilka ziemniaków w plasterki, podobnie marchewki i pietruszki, buraczki w pól pasterki lub ćwierć plasterki jeśli są duże, cebulę w piórka, boczek i dobrą kiełbasę w kostkę. Potrzeba jeszcze sporo drobno pokrojonej natki pietruszki i kilka liści kapusty. Wykładaj warstwami: ziemniaki (posyp solą i pieprzem), cebulę, warzywa posypane natką i szczyptą suszonego majeranku (możesz dodać dowolne ulubione przyprawy: np.czubrycę lub oregano, kozieradkę, odrobinę ostrej papryki) boczek z kiełbasą, znowu ziemniaki itd aż do wypełnienia naczynia. Na wierzchu połóż pojedyncze liście kapusty. Przykryj naczynie, piekarnik nastaw na 180 st z termoobiegiem i po 45-50 min życzę smacznego:)

  12. 4 maja 2017 / 17:00

    Ulubiona potrawa z piekarnika… Tylko i wyłącznie kurczak zapiekany z chorizo i serem manchego! Mały eksperyment i powstaje przepyszna potrawa z nutą hiszpańskiego temperamentu. Palce lizać!

  13. Joanna
    4 maja 2017 / 17:06

    Ja dużo używam piekarnika. Uwielbiam potrawy z piekarnika, które królują u mnie w kuchni. Moją specjalnością są ryby i pieczone ziemniaczki, które niedawno się nauczyłam.

  14. Marzena
    4 maja 2017 / 17:11

    Moim ulubionym dziełem z piekarnika są… opieczone w nim na złoto i chrupko półbagietki, które jeszcze ciepłe polewam hiszpańską oliwą z oliwek i smaruję pastą pomidorową. Niepojęte, że tak proste jedzenie może być aż tak pyszne! Smak mojej podróży poślubnej i smak najlepszych śniadań pod słońcem!!!

  15. marta
    4 maja 2017 / 17:22

    Uwielbiam aromatyczne zapiekanki z pieczarkami, cebulą i serem zapieczone w piekarniku. Jest to sztandarowa potrawa na uwaga, uwaga…Wigilię. Tak, to nie jest żart! Tradycja ta, została zapoczątkowana około dwadzieścia pięć lat temu, kiedy moja Babcia obiecała Mamie (wówczas nastolatce) oraz jej siostrom przyrządzić zachodni hit serwowany w barach. W ówczesnych, szarych czasach takich rarytasów nie jadało się na co dzień, więc „premiera” bagietek przyrządzonych z grzybami i żółtym serem miała miejsce w wigilię Bożego Narodzenia. Goszczą na stole obok tradycyjnych postnych dań, takich jak karp czy barszcz.Dzięki przyrządzeniu ich w piekarniku są chrupiące na zewnątrz i wilgotne wewnątrz. Szybko zasmakowały dzieciom i dorosłym-żaden z domowników nie wyobraża sobie świąt bez chrupiących „zapiekanek”.

  16. Natalia
    4 maja 2017 / 17:51

    Pani Marto świetny blog! Odpowiadając na pytanie o ulubioną potrawę z piekarnika, uśmiecham się do ekranu – jest nią: prosta, bezpretensjonalna grzanka z serem i pieczarkami. Grzanki są bliskie mojemu sercu nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim na wspomnienia które wywołują. Zostałam nimi obdarowana przez najwspanialszego mężczyznę na świecie, był to jego debiut kulinarny. Mój ośmioletni wówczas syn był bardzo dumny z samodzielnie przygotowanego prezentu, dzisiaj jego umiejętności kulinarne znacznie się rozwinęły, na szczęście, swoich smaków nie ogranicza już tylko do sera i ketchupu 😉 . Tak długo jak ciągnie się złocisty ser na tych grzankach, tak długo będę z nimi związana…

  17. Dominika
    4 maja 2017 / 17:54

    Z piekarnika najlepsze są kanapeczki.
    Uwielbiam chrupkie kanapki w wersji włoskiej.
    Pomidorki i ser mozzarella kroję w kosteczkę, dodaję żółty ser starty na tarce, szczyptę suszonej bazylii, pieprzu i soli. Wszystko mieszam z odrobiną oliwy i to już!
    Na pokrojonej w plasterki bagietce układam farsz i do piekarnika marsz. (180 stopni ok 15 min ). Tak niewiele, a tak cieszy.

  18. 4 maja 2017 / 18:00

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest chleb . Zapach zaraz po otworzeniu piekarnika wabi do kuchni całą rodzinę 🙂

  19. Kordian
    4 maja 2017 / 18:08

    Kurczak kurczak i jeszcze raz kurczak 🙂 jest to jedyne akceptowane przeze mnie mięso i to w każdej pieczonej postaci 🙂 nawyki z siłowni zostały 🙂

  20. Katarzyna
    4 maja 2017 / 18:08

    Jako, że łasuch ze mnie straszny, nie ma nic przyjemniejszego niż zapach ciasta drożdżowego unoszącego się w całym domu…kruszonka.. wiśnie czy rabarbar – żyć nie umierać:)
    Dla męża za to pstrąg w rękawie i bataty z przyprawami – pysznie i zdrowo:)
    Dla teścia schab ze śliwką, dla teściowej zapiekanka warzywna…
    Dla ukochanej mamy – wszystko co włoskie (pizza w wersji xxl) 🙂

  21. Wywia
    4 maja 2017 / 18:36

    Moim ulubionym daniem z piekarnika są pieczone cukinie po meksykańsku. Mięso mielone indycze wraz czerwoną fasolą kukurydzą, cebulką dymką i sosem pomidorowym są wyśmienitym połączeniem. Najlepiej smakują latem, gdy jest sezon na cukinię 🙂

    Składniki:
    4 małe cukinie
    30 dag mięsa mielonego indyczego
    500 ml sosu pomidorowego
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    1 ser mozzarella
    1 cebulka
    olej
    sól

    Przygotowanie:
    Cukinie przecinamy na pół i wydrążamy miąższ. Mięso i cebulkę smażymy dodajemy sos pomidorowy, kukurydzę i fasolę czerwoną.
    Wszystko doprawiamy solą. Cukinie nakłuwamy i delikatnie posypujemy solą. Napełniamy cukinię farszem i posypujemy serem mozzarellą i pieczemy pół godziny w 180 st. Sos pomidorowy można zmienić gotowym dowolnym sosem, a ser mozzarella zwykłym serem żółtym.
    Smacznego !:)
    To danie z piekarnika smakuje wszystkim 🙂 Polecam!

  22. 4 maja 2017 / 18:41

    Moja ulubiona potrawą z piekarnika jest zapiekanka. Można ja zrobić ze wszystkiego co mamy pod ręką. Jest pyszna na obiad lub kolację 🙂

  23. Ewa
    4 maja 2017 / 18:42

    Moich ulubionych potraw w piekarniku
    powstaje bez liku.
    A że nie mogę żyć bez słodkości
    to w moim piekarniku zazwyczaj ciasto gości.
    Dostojne babki co swym smakiem kuszą
    i serniki pełne bakalii co zajadam całą duszą.
    Pierniki co zawierają w sobie nutę tajemnicy
    a ich aromatu nie przebiją nawet cuda,które tworzą alchemicy.
    Pulchne biszkopty co bitą śmietaną ozdabiam
    i spektakularne torty, które na urodzinowym stole z dumą stawiam.
    Poza tym kruche tarty,które później po brzegi wypełniam owocami
    a ich smaku nie zapomina się latami.
    Ciasteczka, keksy, jabłeczniki
    lub mocno nadziewane konfiturą rogaliki.
    I dziesiątki innych, na myśl o których już cieknie mi ślinka
    i gdy je próbuję to od razu zadowolona jest minka.

  24. Dawid
    4 maja 2017 / 18:42

    Kto powiedział, że mężczyźni nie umią gotować?:) Nie jestem kucharzem, a studentem. Gotowanie to moja pasja.Gotować nauczyła mnie moja dziewczyna:) Często lubię eksperymentować w kuchni. Jednym z moich eksperymentów z piekarnika są: pszenno-żytnie drożdżówki z domowymi powidłami (jabłkowymi i śliwkowymi).
    Robiłem je pierwszy raz, a wyszły przepyszne!
    Składniki:
    0,5 kg mąki pszennej
    0,2 kg mąki żytniej
    250 ml mleka bez laktozy
    1/4 kostki drożdży
    3 łyżki cukru trzcinowego
    powidła
    jajko

    Przygotowanie:
    Do garnka wbijamy jajko, dodajemy drożdże, cukier i mleko. Wszystko mieszamy i następnie dodajemy ok. 300 g mąki pszennej. Odstawiamy i czekamy do momentu gdy ciasto podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy mąkę żytnią i resztę pszennej ( wyrabiamy ok 7 min). Ciasto musi ładnie odchodzić od ręki. Gdy wyrobimy ciasto wałkujemy je na cieniutkie placki, wycinamy dużą szklanką kółka. Tak wycięte kółka pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ponownie urosną to małą szklanką robimy w środku ciasta wgniecenie na powidła. W miejsce wgniecenia nakładamy powidła, a na końcu, brzegi ciasta smarujemy mlekiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st., ok 15 min ( do zrumienienia) w zależności od grubości drożdżówek.
    Tak upieczone drożdżówki najlepiej smakują z
    zimnym mlekiem 🙂
    Smacznego! 🙂

  25. 4 maja 2017 / 18:51

    Zdecydowanie najlepszą potrawą z piekarnika jest zdrowa i pożywna zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i serem camembert.
    Zajadamy się tym przysmakiem bardzo często – zwłaszcza, że nie jest to skomplikowane danie, nie jest też czasochłonne, a „przemycam” nim wartościowe produkty, których moi najbliżsi normalnie nie jedzą (patrz: szpinak).

    Blender zdecydowanie ułatwiłby mi proces tworzenia tego dania – a szczególnie, że narzeczony, pobudzony przez nowy sprzęt, chętnie sam by z niego korzystał i mi gotował pyszne rzeczy :).

  26. KoRZoN
    4 maja 2017 / 18:56

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika to KUGIEL.
    Jest to lokalne danie przygotowywane często na święta w okolicach Przedborza ( woj. Łódzkie )
    … ale też na codzień.
    Tradycyjny starodawny przepis na to danie, wygląda całkiem inaczej, niż te które można znaleźć na internecie. Pieczemy wszystkie składniki 10 GODZIN – więc jest to typowe danie z piekarnika. Mięso ma wtedy niesamowitą konsystencję, nie spotykaną w żadnym innym daniu. Przyrządzanie tego dania, jest swego rodzajem rytuałem. Spożywa się go, jedynie ciepłe.
    Są dwa stosunki do kugla: albo się go uwielbia, albo jeszcze nie jadło.

  27. KATARZYNA
    4 maja 2017 / 18:57

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest cannelloni faszerowane szpinakiem, który w doskonały sposób połączony z serkiem mascarpone rozpływa się w makaronie. Do tego odrobina sosu z pomidorów. Wszytko przekładane serem mozzarella sprawia, że przypomina to lasagne, jednakże smak jest jeszcze lepszy a wygląd efektywniejszy.
    Polecam każdemu, kogo kubki smakowe potrzebują specjalnego traktowania.

  28. Martyna
    4 maja 2017 / 18:58

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika
    bardzo szybko z talerza znika,
    w godzinę nie ma jej już w blasze,
    to jest właśnie ciasto nasze!
    Wymyślone w dzień nudny,
    wcale nie jest trudne,
    czasem będzie jogurtowe,
    gdy zmienię składnik – czekoladowe.
    Każdy je ze smakiem zjada
    lecz nie do końca się najada,
    bo każdy chce jego wciąż więcej
    a do jedzenia nie trzeba zachęcać.
    Bardzo proste wykonanie,
    nadaje się na drugie śniadanie,
    czy do szkoły, czy do pracy,
    wszędzie ciasto to jest cacy.
    Sekretem jego smakowitości
    jest oczywiście szczypta miłości!

  29. popołudniowa drzemka
    4 maja 2017 / 19:00

    Z piekarnika uwielbiam babcine drożdżowe! Z kruszonką, czasem ze śliwką, czasem z jagodami (pychota). Dla niej to najprostsze ciasto: „raz, raz wyrabiamy, urośnie i już do piekarnika”.
    Spisałam skrupulatnie przepis od babci i wcale nie tak „raz, raz”, bo czasem aż ręka od wyrabiania boli, ale też powoli odkrywam świat pysznego drożdżowego. 🙂

  30. Marlena
    4 maja 2017 / 19:03

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest zapiekanka makaronowa z serem i brokułami :))

  31. Hatamata
    4 maja 2017 / 19:10

    W mojej rodzinie ulubioną potrawą jest kaczka z jabłkami. Piszę w mojej rodzinie, ponieważ całe moje ponad 60-letnie życie karmię moją rodzinę tak jak oni lubią. Żeby im smakowało.Często też robię pieczone ziemniaczki w ziołach. Pozdrawiam Halina

  32. Kinia
    4 maja 2017 / 19:12

    Zapiekanka z makaronem 🙂

  33. Małgorzata Sroka
    4 maja 2017 / 19:13

    Mam dużo ulubionych dań z piekarnika, ale wybrałam tę najulubieńsze. Jest to zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków. Warstwowa zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków – która ma w sobie wszystko to, co Tygrysy (moja rodzina) lubią najbardziej: mielone mięso z kurczaka w białym winie, podsmażane z cebulą i pieczarkami, plasterki ziemniaków oraz przepyszny Sos serowo-pieczarkowy z natką pietruszki Italia (na śmietance). Wszystko to układamy warstwami, polewając sosem, posypujemy z wierzchu tartym żółtym serem. Porcje zapiekanki podajemy udekorowane natką pietruszki, w towarzystwie sałaty z winegretem lub sałatki z pomidorów. Moja rodzina to kocha, staram się, żeby moje dania były także zdrowe, skąd niektóre warzywa, ponieważ uważam, że trzeba dzieci uczyć od dziecka jść warzyw. Robię dania, obiady w domu, ponieważ nie ma to jak domowy obiad, spędzony w miłej, rodzinnej atmosferze. Często robimy to danie razem, ponieważ wtedy świetnie się bawimy i uściślamy więzi. Jeśli oczywiście, mamy czas, ponieważ każdy ma jakieś obowiązki. Ja zawsze znajdę czas by wpaść na Twojego bloga, poczytać. Byłabym prze szczęśliwa, gdybym to ja wygrała. Byłaby to niesamowita niespodzianka! Wtedy na pewno robiliśmy koktajle, ponieważ czasami nie mam sprzętu, by zrobić jakiś przepis. Już sobie wyobrażam, te koktajle z blendera. Byłaby to wspaniała rzecz w kuchni. Mam nadzieję, że to ja zostanę szczęśliwą posiadaczką tego blendera. Dziękuję również, że blogujesz dla nas kobiet 😉 Pozdrawiam <3

  34. Ola
    4 maja 2017 / 19:20

    Moja ulubioną potrawą z piekarnika jest pizza, ale nie taka z pizzerii, tylko ta którą robimy wspólnie z mamą. Najlepsza jest z kurczakiem, kukurydzą i ananasem. Przy samym jej robieniu jest tyle frajdy, a gdy już ją jemy mamy taką satysfakcję, że same ją zrobiłyśmy. Także bardzo polecam zrobić samemu pizzę, nie zamawiać, bo nie dość, że można zaoszczędzić parę groszy, to dodatkowo będziecie mogli spędzić czas z rodziną i cieszyć się własną potrawą.

  35. kici87a
    4 maja 2017 / 19:21

    Moją ulubioną potrawą jest oczywiście krucha świąteczna cielęcinka, to dzieki niej na święta przypominają mi się święta w rodzinne z babcią.

  36. 4 maja 2017 / 19:36

    Uwielbiam kurczaka panierowanego z przyprawami i krakersam. Najlepiej smakuje, jak robi go moja mama <3.

  37. Joanna
    4 maja 2017 / 19:41

    Z piekarnika najbardziej lubię klasyczne zapiekanki w wersji domowej (nie dworcowo- budkowej), czyli na bogato 🙂 Na pysznych, chrupiących bagietkach posmarowanych masłem, pieczarkami, serem żółtym, plastrami salami, ogórkiem, pomidorami, kukurydzą, papryką, a na to wszystko sos czosnkowy. Mmmm… Już mi ślinka cieknie 🙂

  38. anka123
    4 maja 2017 / 19:42

    Moja potrawa z piekarnika ze stołu szybko znika.A jest to zapiekanka z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i szynki a wszystko to w obecności sosu z borowików. Uwielbia ją cała moja rodzina, i wszyscy znajomi.
    Poniżej przepis:
    Składniki:
    1,5 szklanki wody
    1 szklanka kaszy gryczanej
    250 g pieczarek
    250 g szynki (obojętnie jaką kto lubi )
    1 cebula
    1 por
    2 łyżki masła
    200 ml śmietany ( 18%)
    100 g startego żółtego sera
    pieprz do smaku
    masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    i łyżka ziół prowansalskich
    Sposób przyrządzenia
    1. żaroodporne naczynie smarujemy masłem.
    2.Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
    3.Cebulę i pieczarki kroimy
    4. Na maśle podsmażamy cebulę i pieczarki
    5 łączymy z ugotowaną wcześniej kaszą i dajemy do ostudzenia
    6 szynkę kroimy w kostkę
    7 dodajemy do kaszy z cebulą i pieczarkami , doprawiamy do smaku ziołami i pieprzem
    8 Wykładamy do naczynia żaroodpornego
    9 na wierz posypujemy pokrojonym porem i startym żółtym serem
    10 wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekamy pod przykryciem 20 minut.
    Aby skórka sera zrobiła się chrupiąca odkrywamy naczynie 5 minut przed końcem pieczenia.
    Zapiekana jest świetna jako samo danie lub jako dodatek do innych dań .(wtedy nie dajemy szynki)
    Uwielbiam tę zapiekankę bo jest zdrowa, szybka i cała rodzina ją zajada ze smakiem.

  39. madzia
    4 maja 2017 / 19:42

    Dania z ziemniaków – staropolska baba ziemniaczana lub pieczone ziemniaki wydrążone i zapiekane następnie z jajkiem, boczkiem i serem żółtym w środku. Warzywne ratatuj i różnorodne zapiekanki na bazie makaronu też są częstym gościem w moim domu.

  40. Gery
    4 maja 2017 / 19:45

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika to tarta z orzechami pekan i syropem klonowym. To jeden z najsłynniejszych deserów kanadyjskich. Kuchnia kanadyjska nie plasuje się w czołówce światowej pod względem rozpoznawalności, to jednak desery markę światową już sobie wyrobiły

  41. Rafi
    4 maja 2017 / 19:45

    Od pewnego czasu moją ulubioną potrawą jest tarta z serem i salami. Uwielbiam farsz który znajduje się w tarcie, której pełnię smaku nadaje ser żółty najlepiej cheddar a do tego kawałki cebuli, papryki i salami.

  42. anka123
    4 maja 2017 / 19:48

    Sos do zapiekanki powyżej 🙂 a zapomniałam o sosie z borowików który robi się tak :
    suszone borowiki namaczam w wodzie , następnie zagotowuję , dodaję make i śmietanę i wlewam do zapiekanki 😉
    Sos podstawa zapiekanki jak mogłam zapomnieć, chociaż bez też smakuje wybornie 🙂

  43. asq
    4 maja 2017 / 19:52

    W piekarniku mój małżonek piecze pizze wymarzone. Serek, szynka, pomidorek lub złocisty ananasek, wszystko pięknie ułożone i pieczone w swoim czasie. A gdy wszystko już gotowe, kiedy słychać pik w oddali. Wszyscy stoją już w napięciu ze swoimi talerzami. Jeszcze chwila by ostygła wypieczona, chrupka, świeża i już zaraz zniknie szybko nie tylko z mojego talerza.

  44. Maura
    4 maja 2017 / 20:01

    Ulubiona potrawa z piekarnika to…pieczona kaczka – krucha, aromatyczna, po prostu idealna. Aż ślinka cieknie na myśl o pięknie zezłoconej, wiejskiej kaczce faszerowanej kwaśnymi jabłkami i żurawiną w towarzystwie ziół: majeranku, rozmarynu i czosnku. Pychotka:)

  45. Maciej K
    4 maja 2017 / 20:06

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika są ziemniaki z serem Roquefort – koniecznie oryginaklnym bo zapewnia niesamowity smak.

  46. Karolina
    4 maja 2017 / 20:07

    A moje ulubione danie z piekarnika to frytki. Ale frytki robię ze wszystkiego z buraka, marchewki, selera, batatów I oczywiście ziemniaków. Nasza 10 miesięczna córeczka, też jest zakochana w domowym slow food.
    Te najprostsze dania są najlepsze. Bukiet warzyw i mamy szaleństwo frytkowe,na talerzu, dla tych małych i tych troszkę starszych.

  47. Robert
    4 maja 2017 / 20:08

    moje ulubione ciasto to tarta z oreo i białą czekoladą i fajnie udekorowana idealne na urodziny i święta i nie tylko

  48. Monika
    4 maja 2017 / 20:16

    Pieczone bataty i buraki 🙂

  49. ONDA
    4 maja 2017 / 20:27

    Moim ulubionym daniem ,które przygotowuję w piekarniku jest kaczka faszerowana pomarańczami.Jest to smakowite wspomnienie mojego dzieciństwa i po kilku próbach udało mi się dopracować przepis tak aby mieć pewność ,że będzie pysznie ! To proste w przygotowaniu a jednocześnie wykwintne danie ,którym udało mi się zdobyć uznanie wielu gości …nawet teściowej ;).Kaczka w pomarańczowej glazurze pięknie się zapieka a na półmisku wspaniale wygląda z zielonymi dodatkami.Polecam wszystkim !!!!

  50. 4 maja 2017 / 20:36

    Jestem facetem i uwielbiam gotować. Jest wiele potraw, które lubię przygotowywać, lecz jedną z moich popisowych dań jest pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką z pomidora, rukoli, brzoskwini i granatu. Jest to danie wykwitnę które pasuje na obiad z ukochaną jak i obiad ze znajomymi. Piękny różowy kolor i delikatny smak to idealny opis łososia, który przygotujemy w piekarniku w temperaturze 210 stopni przez 12 minut . Pokrojone ziemniaki posypane ulubionymi przyprawami piekę z rybą . Łosoś idealnie komponują się oraz orzeźwiającą sałatką i pieczonymi ziemniakami. Danie to dzięki dobremu piekarnikowi możemy zrobić w ciągu 30 minut. Jest to bardzo prosty i pyszny przepis który każdemu polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 30 =