Kremówka papieska

Pomimo długich poszukiwań w internecie, nie mogłam znaleźć różnicy między kremówką a napoleonką, więc właściwie nie wiem jak nazwać to ciasto : ) Ze względu na rozmiar naszego piekarnika wybieram wypieki w tortownicy, więc nie sugerujcie się wyglądem! : ) Masa przypomina mi odrobinę masę do karpatki, choć jest niestety mniej smaczna. Osobiście mam ulubioną „kupną” kremówkę, która smakuje mi bardziej niż domowa, pewnie dlatego, że masa bardziej przypomina ubitą śmietankę… Raczej nie pokuszę się na powtórkę ; (

napoleonka kremówki papieskie

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany 18 %

Składniki na masę:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w temp 190 – 200 stopni przez około 20 – 25 minut.

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i maką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy, gotujemy i otrzymujemy bardzo gęsty budyń, który gorący wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Najsmaczniejsza kolejnego dnia, gdy ciasto zmięknie pod wpływem budyniu.

Smacznego : )

1 komentarz

  1. 2 marca 2011 / 0:24

    Wygląda ekstra, chyba sie skuszę!

Skomentuj Sp. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 − 1 =