Bardzo chętnie eksperymentuję z nowymi ciastami, ale myśląc już powoli o zbliżających się Świętach, nie mogę się doczekać naszych tradycyjnych wypieków, które obowiązkowo pojawiają się na każdej rodzinnie imprezie i zawsze pierwsze znikają ze stołu ; ) Tak jak obiecałam jeszcze przed Wielkanocą zdradzę Wam kilka ulubieńców, które na pewno Was zainspirują. Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką to wariacja na temat idealnego kruszona mojej Mamy, a dodatek śmietankowego budyniu do bezowej masy powoduje, że zamienia się ona w pyszną delikatną piankę. Najbardziej lubimy je w wersji z brzoskwiniami lub świeżym agrestem, ale świetnie sprawdzają się również inne owoce, także te mrożone. Jestem pewna, że Wam posmakuje, bo temu ciastu wyjątkowo trudno się oprzeć, a dodatkowo jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania : ) Polecam i zachęcam do wypróbowania!
Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm lub 26 cm):
- 5 żółtek (z jajek wielkości L)
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła lub ewentualnie margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na budyniową piankę:
- 5 białek ( z jajek wielkości L)
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe do ciast i kremów Winiary (2 x 35 g)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Pozostałe składniki:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (po odsączeniu ok. 470 g)
- cukier puder do dekoracji
Żółtka dokładnie utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodać zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki na około 10 – 15 minut. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy. Delikatnie docisnąć ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg). Piec przez 20 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie stopniowo dodawać śmietankowe budynie co ciast i kremów Winiary, cały czas miksując. Na koniec cienką strużką wlać olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełożyć na podpieczony spód.
Brzoskwinie z puszki dokładnie odsączyć z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce. Ciasto ponownie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg) i piec przez około 40 – 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! : )
* Wpis powstał przy współpracy z marką Winiary
Kocham to ciasto u nas mistrzynią w pieczeniu jest …. Tatuś ale robi je trochę inaczej niż TY 🙂 chętnie spróbuję Twoją wersję bo u nas więcej cukru i oleju a wiadomo jak święta… 🙂
Autor
Polecam 🙂
Uwielbiam!!!!!!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂
Idealne ciacho ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ależ to pysznie wyglada 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że się podoba, polecam wypróbować 🙂
Wygląda przepięknie 🙂 Czy może być po prostu zwykły budyń śmietankowy? Winiary oczywiście 😉 Ja robię podobne ciasto ale z jabłkami w roli głównej 🙂 Mniam
Autor
Tak 🙂 uwielbiam wszystkie odmiany tych ciast, więc wersja z jabłkami bardzo do mnie przemawia 🙂
Mniam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Bardzo bardzo mi się to podoba 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Smak dzieciństwa 🙂
Autor
Najlepsze przysmaki 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Pięknie sie prezentuje 😊
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wygląda kusząco 🙂 czy przetrzyma mi noc w lodówce?
Autor
Oczywiście 🙂
Udało się bardzo dziękuję 🙂
Autor
Super 🙂 🙂
Własnie sie rumieni w piekarniku !! 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Pycha ☺️
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Do sobotniej kawki był wypas a miało być na jutro 😉
Autor
🙂 🙂 🙂
Wyszło przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Wow ale super szkoda że nie widziałam tego w weekend 🙂
Autor
Nic straconego, już za kilka dni kolejny 🙂
wygląda genialnie:)
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco 🙂
Autor
Polecam, jest pyszne 🙂
Pysznie wyszło 😊
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Ciasto jest rewelacyjne idealnie kruche i ta pyszna pianka mniam zachwytom nie było końca 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ale pysznie się prezentuje 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Wyszło super 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Na jak dużą tortownicę jest przepis?
Autor
Tak jak podałam w przepisie – 25 lub 26 cm 🙂
wow! ciasto wygląda przecudownie. wlasnie planuje upiec na swieta.. dziekuje za przepis 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Wygląda bardzo smakowicie. Mam tylko jedno pytanie. Budynie dodajemy w proszku czy ugotowane?
Autor
Dziękuję, budynie dodajemy w proszku 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
czy można upiec w formie prostokatnej 24 cm x 31 cm?
Autor
Można, ale jeśli ma być podobnej wysokości to najlepiej zrobić z 1,5 podanej porcji 🙂
Wyszło pysznie 🙂
Autor
Super, cieszę się, że posmakowało 🙂
Ciacho jest idealne przyjaciele zachwyceni i my rownież 🙂
Autor
Super, dziękuję za wiadomość 🙂
Wygląda smacznie 🙂 Chciałabym się zapytać czy zamiast tego budyniu do ciast i kremów można dodać zwykły budyń śmietankowy z Delecty ? Pozdrawiam 🙂
Autor
Nie próbowałam, ale myślę, że tak, proszę tylko sprawdzić, czy wielkości się zgadzają 🙂