W komentarzach poleciliście mi ostatnio kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe i przyznaję, że był to dobry wybór! Święta nie kojarzyły mi się dotąd z rogalikami, ale w takiej wersji pasują idealnie : ) Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam ; )
Składniki :
- 150 mąki pszennej
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 60 g mielonych migdałów
- 40 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża posiekać i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałeczek i podzielić na części. Z każdej z nich uformować rogalik i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Składniki na posypkę
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka startej laski cynamonu
- 1 laska wanilii
Wszystkie składniki wrzucić do szczelnego pojemnika lub słoika. Zamknąć, wymieszać potrząsając i trzymać je razem przez czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obsypać z każdej strony cukrem z cynamonem. Cukier z cynamonem i laską wanilii można zostawić także na później i używać do innych wypieków : )
Smacznego : )
Wow, urocze te rogaliki. I nie wątpię, że pyszne 🙂
Autor
Bardzo pyszne, szkoda tylko, że tak szybko się kończą.. 😀
Smakowicie wyglądają. Ostatnio robiłam migdałowe, również pyszne:)
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 migdałowe również bym chętnie zjadła 🙂
Robiłam ostatnio identyczne 🙂 poszły w mig 🙂 użyłam do nich cukru waniliowego własnej roboty, który robię od kiedy odkryłam sklep i zakupiłam na nim wanilię i inne przyprawy, są naprawdę aromatyczne i świeże 🙂 Polecam!! Rogaliki są przepyszne 🙂 Pozdrawiam
Autor
O tak domowy cukier waniliowy jest najlepszy 🙂
świetnie wyglądają!:)
Autor
Dziękuje 😉
Wyglądają wspaniale:)
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
zjadabym jednego. albo dziesięć. i byłabym w niebie! 😉
Autor
Proszę się częstować 🙂
Uwielbiam rogaliki, Twoje wyglądają obłędnie!
Autor
Takie „małe” wypieki są super 🙂
generalnie dobre, ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie, dałabym o połowę mniej cukru(nie posypywałam dodatkowo cukrem), ale wiem wiem wiem Marta Ty uwielbiasz słodkie słodycze 🙂
Autor
Dokładnie tak – jak dla mnie były super 🙂 Bardzo fajnie, że skorzystałaś z przepisu 🙂
Urocze rogaliki i jakie kuszące, serdecznie pozdrawiam 🙂
Autor
Trudno się im oprzeć 🙂
ile kalorii ma taki rogalik?
Autor
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia 🙂 może w internecie będzie jakiś przelicznik 🙂
Witam, czy zamiast masła mozna użyć margaryny bezmlecznej?
Autor
Witam 🙂 nie miałam niestety okazji wypróbować takiej opcji, ale powinno się udać 🙂
Bardzo dobre 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Pycha i łatwo się robi polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Chcialabym upiec te ciasteczka na Boze Narodzenie,bo wygladaja pieknie.Ile czasu mozna je przechowywac?Pozdrawiam
Autor
U nas znikają błyskawicznie, ale myślę, że 3-4 dni będzie optymalnie 🙂