Po przygotowaniu mojego pierwszego, wielkanocnego Mazurka wiedziałam, że nie mogę na nim poprzestać : ) W oko wpadł mi kolejny z bezą i polewą czekoladową, gdzie całość jest przełamana porzeczkowym dżemem : ) To prawie jak jedna z części ciasta Pani Walewska, które bardzo lubię, więc wiedziałam, że będzie pysznie. Mazurek już niestety zjedzony, ale do Świąt pewnie będzie jeszcze okazja przygotować go ponownie : ) Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto (blacha 20×20 cm):
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g zimnego masła
- 1 jajko (wielkość L)
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i przełożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Blachę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Pieczmy przez ok. 20 min (po tym czasie blachę wyjmujemy, ale piekarnik nadal zostawiamy nagrzany do takiej samej temperatury). W tym czasie przygotowujemy bezę.
Składniki na bezę:
- 2 białka (wielkość L)
- 100 g drobnego cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Ponadto:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe do posypania
Na podpieczony spód przełożyć równomiernie dżem, nałożyć ubitą masę z białek, posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć ponownie do gorącego piekarnika i piec kolejne 25 minut, do czasu aż beza się zrumieni. Upieczony mazurek przekładamy na kratkę. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Inspiracja więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj.
Piękne zdjęcia, a mazurek efektowny i na pewno pyszny!
Autor
Zdecydowanie! pyszny i prosty do przygotowania 🙂
To teraz już nie wiem co upiec na święta… wsyztsko takie pyszne 🙂
Autor
Dziękuję, bardzo mi miło i mam nadzieję, że się pochwalisz na co się zdecydowałaś 🙂
Musi być pyszny 🙂
Autor
Osobiście potwierdzam 🙂
Wygląda genialnie! Chyba się skuszę 🙂
Autor
Zapraszam serdecznie 🙂
ojjjjj, no i co mam Ci napisać??
Fantastycznie to wszystko wygląda, masz rękę, widać na km! i do tego jesteś takaaaaa szczupła;p
:*
Autor
Dziękuję!!!! :***
Nigdy mazurka nie robiłam, a z tego co widzę to chyba nie takie trudne? może w tym roku się odważę 🙂
Autor
Dokładnie, to jedno z prostszych ciast, nie ma się czego bać – powodzenia 🙂
Piękny, aż ślinka cieknie do komputera 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Królował na naszym Świątecznym stole – kolejny pyszny przepis dzięki.
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂
Takie mazurki to mogę jeść cały rok 🙂 następnym razem po prostu powiem rodzince, że robię tartę i każdy będzie równie zachwycony 😉
Autor
Świetny pomysł 🙂
Najlepszy mazurek jaki jadłam 🙂 a jadłam wiele…
Autor
Super, też go uwielbiam 🙂
W zeszłym roku robiłam Twój kajmakowy i byl pyszny, więc teraz kolej na to cudo 🙂
Autor
Bardzo mi miło, ten na pewno też przypadnie do gustu 🙂
Chcialabym tylko zaznaczyc, ze jest napisane ze beze sie robi z dwoch jajek a powinno byc bialek, dla laika w kuchni to moze byc kluczowe, no i rzuca cien na profesjonaliste.
Wesolych Swiat.
Autor
Dziękuję za wyłapanie tej pomyłki, tak to jest pisząc posty w nocy 🙂 Oczywiście, że chodziło o białka, wszystkiego dobrego na Wielkanoc! 🙂
Robiłam w zeszłym roku i cała rodzinka zachwycona więc i w tym roku będzie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, my również go uwielbiamy 🙂
Pycha polecam 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Idealny 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Uwielbiam ten mazurek 🙂 pieczę któryś raz i nie tylko ja bo pół rodziny już go zna ode mnie 🙂
Autor
To bardzo miłe 🙂 pozdrawiam 🙂
Hit naszej Wielkanocy pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂
Pyszny wyszedł 🙂
Autor
Super 😀
Jest cudowny u mnie mazurków się nie robiło bo królowały babki i nie było komu jeść ale tym razem na wielkanoc przywioze TEN to pewnie najszybciej się rozejdzie 😀
Autor
Super, daj znać jak się „przyjął” 😉
Pycha !!!
Autor
Miło mi, pozdrawiam 🙂
Moje pytanie jakie wymiary blaszki do spodu,chyba mała????
Autor
Użyłam blaszki takiej jak w opisie czyli 20×20 cm 🙂
Mój ulubiony mazurek od lat 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszny piekę go również jako „zwykłe” ciasto bo szybkie a efektowne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂