Muffinki z cukinią

Bardzo lubię wypieki z dodatkiem warzyw : ) Są to zazwyczaj idealne przepisy dla dzieci, które nie mogą przekonać się do ich smaku, a pod postacią słodkości zyskują nowe oblicze! Czekoladowe muffinki z cukinią są przepyszne! Wilgotne, długo zatrzymują świeżość i jeśli się o to obawiacie – smak cukinii nie jest wyczuwalny : ) Na życzenie mojego Męża podałam je z dodatkiem maślanego kremu, choć przyznaję, że nie jestem jego fanką i dla mnie nie jest on warunkiem koniecznym dla tej pozycji : ) Polecam!!!


czekoladowe babeczki z cukinią przepis
Składniki na ciasto z cukinii (ok 10 dużych babeczek):

  •  1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kawy
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (płynnego)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka startej na małych oczkach cukinii

Składniki na krem maślany:

  • 115 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru

Mąkę, cukier trzcinowy, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kawę wymieszać w misce do połączenia. Dodać jajko, olej kokosowy, mleko, ekstrakt z wanilii i gorącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Dodać startą cukinię (nadmiar wody można odlać, ale nie należy jej specjalnie odciskać) i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok 30 minut. Patyczek włożony do babeczki powinien wyjść suchy lub delikatnie oblepiony okruszkami ciasta. Przestudzić.

Masło utrzeć z ekstraktem z wanilii oraz kakao. Stopniowo dodawać partiami cukier puder, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Udekorować muffinki.

Smacznego!


czekoladowe babeczki przepis
 


czekoladowe ciasto z cukinii przepis

Inspiracja Kitchen McCabe

Komentarzy: 30

  1. Neti
    2 sierpnia 2017 / 18:57

    Pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2017 / 23:21

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga
    2 sierpnia 2017 / 19:53

    Coś czuję ze moje dzieciaczki w takich babeczkach to bedą cukinię zajadać aż im się uszy będą trzęsły 😀

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2017 / 23:22

      Polecam wypróbować 🙂

  3. Kaśka
    2 sierpnia 2017 / 20:00

    Wow! muszą być pyszne 🙂 ja z kolei to krem bym jako pierwszy zlizała … jestem team mąż 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2017 / 23:22

      Mąż na pewno się ucieszy 🙂 🙂 🙂

  4. Ewa
    2 sierpnia 2017 / 22:17

    Kocham cukinie ale na słodko nie jadłam wiec do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2017 / 23:22

      Koniecznie wypróbuj, są pyszne 🙂

  5. Isia
    2 sierpnia 2017 / 22:49

    Jak zawsze zaskakujesz 🙂 zdjęcia super aż chce się zjeść prosto z monitora 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2017 / 23:22

      Bardzo dziękuję, ogromnie mi miło 🙂

  6. Majka
    3 sierpnia 2017 / 9:39

    Śliczne i dla mnie bez kremu 🙂 Ale mąż też wolałby krem 🙂 Ja upiekłam ciasto z cukinią, które mnie zachwyciło do reszty 🙂 Takie ciasta długo zatrzymują świeżość.

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2017 / 22:01

      To u nas ten sam podział 🙂 Warzywne wypieki są super pod względem świeżości 🙂

  7. Mia
    3 sierpnia 2017 / 18:29

    Wyszły świetne 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2017 / 22:01

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  8. Justynka
    3 sierpnia 2017 / 21:30

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2017 / 22:02

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Zuza
    4 sierpnia 2017 / 11:42

    Mniam zrobiłam ze zwykłą mąką i nadal są wilgotne 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2017 / 22:03

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2017 / 23:50

      Zdecydowanie 🙂 🙂

  10. Monia
    14 sierpnia 2017 / 15:41

    pyszne i wilgotne zapisuję do naszych ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      14 sierpnia 2017 / 15:57

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Ala
    17 sierpnia 2017 / 18:17

    Przepyszne! 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:57

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Olga
    1 sierpnia 2019 / 17:02

    Pycha kocham dodatek cukinii też do ciasta bo dodaje super wilgotności 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2019 / 11:24

      Dokładnie tak 🙂

  13. Madź
    1 sierpnia 2019 / 17:09

    Cukinie przed starciem nalezy obrac?

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2019 / 11:19

      Młodej nie obieram 🙂

  14. Kam
    24 lipca 2020 / 18:20

    Czy można upiec to ciasto formie keksowej czy tylko opcja muffinki żeby dopiekło się w środku?

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2020 / 13:51

      Można upiec w formie 🙂 Proszę tylko sprawdzić patyczkiem, czy podany czas, także dla ciasta będzie wystarczający.

Skomentuj Justynka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 + 16 =