Muffinki z jagodami i kruszonką

Muffinki z jagodami to delikatna modyfikacja przepysznych babeczek ze śliwkami. Kiedy zobaczyłam kończące się już jagody wiedziałam, że nie mogą się zmarnować i muszę wykorzystać je do czegoś pysznego : ) Polecam!


muffinki-z-jagodami

Składniki (6 dużych foremek lub 8 mniejszych ):

  • 150 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub z 1 cytryny
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 100 ml kefiru (opcjonalnie maślanki lub jogurtu naturalnego)
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 200 g jagód

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. W drugiej misce jajko roztrzepać z kefirem, olejem i startą skórką z pomarańczy lub cytryny. Dodać jagody i przelać do suchych składników, krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Przełożyć do foremek na muffinki, posypać kruszonką z poniższego przepisu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut w zależności od wielkości foremek, sprawdzić patyczkiem, po wyjęciu ze środka babeczki nie może on być oblepiony ciastem.

Smacznego!

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g masła

Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem i palcami utrzeć kruszonkę.


muffinki-z-jagodami-i-kruszonka


muffiny-z-jagodami-i-kruszonka

Komentarzy: 20

  1. Majka
    23 sierpnia 2016 / 9:50

    Piękne i na pewno tak samo niebiańsko pyszne jak te ze śliwkami 😉 Żebym to ja mogła jeszcze dostać jagody…

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2016 / 23:23

      U nas też już końcówka, ale jak zobaczyłam i to w przyzwoitej cenie to nie wahałam się ani chwili 🙂

  2. Milena
    23 sierpnia 2016 / 11:56

    O rety bosko wyglądają 🙂 akurat z jagodami nie mam problemu bo mieszkamy pod miastem i za oknem las 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2016 / 23:24

      Tylko pozazdrościć 🙂

  3. Agata
    23 sierpnia 2016 / 12:13

    Przepyszne muszą być 🙂 uwielbiam i muffinki i jagody a tu mam jeszcze kruszonkę 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2016 / 23:25

      Tak zwane super trio 🙂

  4. Karo
    23 sierpnia 2016 / 14:00

    O matko i córko jakie cudeńka! u mnie niestety już jagody w kosmicznych cenach, ale chętnie zrobię z malinami 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2016 / 23:25

      Miałam szczęście i udało mi się upolować w przyzwoitej cenie jak na koniec sezonu 🙂 Daj znać jak wyszły z malinami 🙂

  5. Kuchareczka
    23 sierpnia 2016 / 14:18

    Prezentują się pysznie i wytwornie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2016 / 23:26

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Bog
    23 sierpnia 2016 / 15:07

    Do zrobienia uwielbiam z dużą ilością kruszonki 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2016 / 23:26

      Duża ilość kruszonki obowiązkowa, część jest wyjedzona jeszcze przed pieczeniem… 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2016 / 23:26

      Małe zawsze szybciej znikają, prawda? 🙂

  7. Michalina
    24 sierpnia 2016 / 19:41

    Super przepis u mnie jagód już nie ma ale wykorzystałam brzoskwinie fajny patent ze skórką z pomarańczy 🙂

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2017 / 23:17

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Jola
    29 lipca 2017 / 19:20

    Przepyszne są polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2017 / 23:17

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  9. Małgorzata
    1 sierpnia 2023 / 18:23

    Moja synowa upiekła
    Były przepyszne😋

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:29

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Kuchareczka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 + 16 =