Kontakt

blog kulinarny

Odrywane bułeczki cynamonowe

Jesień kojarzy mi się z długimi wieczorami spędzanymi w towarzystwie ciepłego koca, dobrej książki i oczywiście czegoś pysznego ; ) Cynamonowe bułeczki do odrywania idealnie wpasowują się w ten klimat i jedyną ich wadą jest prędkość z którą znikają, pomiędzy przewracaniem kolejnych kartek w książce ; ) Polecam!


Cynamonowe bułeczki do odrywania
Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 265 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • brązowy cukier + cynamon do oprószenia

Mleko wraz z masłem i cukrem podgrzewać do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Przestudzić. Dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Resztę mąki przełożyć do dużej miski, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego ok. 7 minut). Rozwałkować na prostokąt. Posmarować go roztopionym masłem, całość posypać cukrem i cynamonem. Pokroić na mniejsze prostokąty o mniej więcej jednakowej wielkości. Ułożyć z nich 5 warstwowe bułeczki i przełożyć do formy na muffiny wysmarowanej masłem, krótszym bokiem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (góra-dół) przez ok 12 minut, do uzyskania złotego koloru.

Smacznego : )


bułeczki do odrywania Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 16 października, 2015
Kategorie: Chleby i bułeczki, Ciasteczka, Drożdżowe, Śniadania i kolacje

32 komentarzy

  1. Marlena

    Bardzo pięknie się prezentują, uwielbiamy Pani drożdżowo dyniowe drożdżówki, więc te zapewne też będą wyśmienite 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 polecam wypróbować 🙂

  2. to musiało być pyszne, po prostu musiało!

    1. Marta

      Tak właśnie smakowało 😉

  3. Iwka

    Genialny pomysł na to odrywanie 🙂

    1. Marta

      Zjada się bardzo przyjemnie 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Aga

    Uwielbiam cynamonki 🙂

    1. Marta

      Również mam do nich słabość 🙂

  5. Impala

    Są super, najszybsze cynamonki jakie robiłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  6. uwielbiam odrywane, dawni nie robiłam, ale łazi za nami, mój wciąż o nie woła 😀

    1. Marta

      Ja też uwielbiam odrywane w każdej postaci, a jesienią to totalnie mam fazę na drożdże i cynamon, więc poza mną wszyscy już chyba mają dość 😉

  7. Antosia

    Pięknie się prezentują, muszą być pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  8. Luiza

    Pyszne z kubkiem z mleka 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że smakowały 🙂

  9. Gosia

    Martusiu one są pyszne 🙂 dziękujemy za kolejny cudny przepis, ciocia Gosia 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i pozdrawiam :*

  10. ależ musiały pachnieć jak się piekły 🙂

    1. Marta

      Oj tak, uwielbiam dom pachnący ciastem 🙂

  11. Asia

    Są przepyszne! <3 Zapach jaki roznosi się po mieszkaniu jest niesamowity.
    Bardzo łatwe w wykonaniu. Przez przypadek dodałam mniej masła ale to nie popsuło niczego 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowały i dobrze wiedzieć, że z mniejszą ilością masła również wychodzą pyszne :))

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Aśka

    Przepyszne są !!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top