Omlet dyniowy

Przygotowałam spore zapasy puree z dyni, więc w najbliższym czasie możecie spodziewać się dużej dawki dyniowych inspiracji ; ) Nie może oczywiście zabraknąć dyniowego omleta, który poza swoimi wartościami odżywczymi urzeka również wspaniałym smakiem. Jest bardzo pożywny, świetnie sprawdzi się w roli ciepłego śniadania. Polecam!!!


Omlet dyniowy przepis

Składniki:

  • 100 g puree z dyni
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżka mąki dyniowej* (10 g)
  • 1 łyżka mąki gryczanej (10 g)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (20 g)
  • 1 łyżeczka błonnika kokosowego (5 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia

Wszystkie składniki (poza olejem kokosowym) zmiksować. Olej kokosowy rozsmarować na rozgrzanej teflonowej patelni, wylać dyniową masę i smażyć na niewielkim ogniu. Gdy masa się zetnie przewrócić na drugą stronę i delikatnie podsmażyć. Podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym i płatkami migdałów.

Smacznego!

* Jeśli nie przepadacie za charakterystycznym smakiem mąki dyniowej możecie zastąpić ją inną ; )


dyniowy omlet przepis

Komentarzy: 26

  1. jagienka
    19 września 2017 / 14:01

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 23:08

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka
    19 września 2017 / 14:25

    Pięknie podane 😊 Z chęcią wypróbuję mąkę dyniową, bo jeszcze z niej nie korzystałam. I czekam na swoje pierwsze dyniowe zbiory 😉

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 23:10

      Mąka dyniowa ma wg mnie bardzo interesujący smak i ciekawy zielony kolor 😉 u nas właśnie rozpoczęło się dyniowe szaleństwo 🙂 trzymam kciuki za Twoje zbiory 🙂

      • Majka
        21 września 2017 / 10:38

        R e w e l a c y j n y 😍 Omlet ideał! Mąkę sama zrobiłam 😉

        • Marta
          Autor
          21 września 2017 / 11:28

          Bardzo się cieszę!!! 🙂 Dobry pomysł na domową mąkę, bo dyniową rzadko widzę 🙂 Inne często też mielę, ale o tej nie pomyślałam 😉

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 23:10

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Qlka
    19 września 2017 / 16:39

    Super!!!

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 23:10

      🙂 🙂 🙂

  4. Werka
    19 września 2017 / 19:42

    Wspaniale wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 23:10

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  5. Asia
    19 września 2017 / 22:27

    Uwielbiam takie śniadania!!!!! dyniowy musi być boski 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 23:11

      Polecam wypróbować 🙂

  6. A.
    20 września 2017 / 14:30

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2017 / 23:15

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  7. M.G.
    21 września 2017 / 23:58

    Omlet wyszedł pysznie 🙂 niestety sceneria podania już nie taka urocza jak u Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 września 2017 / 21:24

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 najważniejsze, że smakował 🙂

  8. Roman
    23 września 2017 / 23:14

    Fajny fajny przepis

    • Marta
      24 września 2017 / 1:13

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2017 / 23:27

      Polecam, pycha 🙂

  9. pryncypalka88
    24 września 2017 / 21:26

    Pięknie wygląda, fajnie, jak ludzie korzystają z dobrodziejstw natury i biorą pod uwagę sezonowość warzyw i owoców. Aktualnie korzystam z cateringu od macro bios bar i u mnie dziś też była dynia na tapecie. Na kolację miałam orkiszowy kisz dyniowy z porami i orzechami włoskimi (oraz kozim serem feta). Pokazałabym jak pienie wyglądał, ale nim o tym pomyślałam to już zjadałam połowę 😛

    • Marta
      Autor
      24 września 2017 / 23:28

      Bardzo dziękuję 🙂 w naturze siła 🙂

  10. Pati
    6 października 2017 / 22:50

    Pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:07

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 − 4 =