Oficjalnie kocham śniadania i każdego dnia wyczekuję na ten miły początek dnia : ) Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość omletów, które często Wam proponuję, ale obok gofrów w zdrowej odsłonie, owsianek, czy koktajli to jedno z moich ulubionych śniadań : ) Brzoskwinie możecie oczywiście zastąpić dowolnymi owocami, ale w sierpniu taka wersja najbardziej mi smakuje : ) Omlet na słodko podaję zazwyczaj z kokosowym musem lub 100% masłem orzechowym. Polecam!!!
Składniki:
- 1 banan
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 pełna łyżka mąki kokosowej
- 1 pełna łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka błonnika kokosowego
- 1 brzoskwinia
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
Banan, jajka, mąki i błonnik kokosowy zmiksować blenderem. Otrzymaną masę wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną minimalną warstwą oleju kokosowego. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki. Kiedy omlet lekko się zetnie przełożyć na drugą stronę i smażyć na złoty kolor.
Smacznego!
Marto a ta łyżka mąki koko i ryżowej to ile będzie gram, bo chce dokładnie przeliczyć makro 😉 banan duży czy mały?
Autor
Mąka kokosowa ok. 15g, ryżowa 10g. Banan dowolny, wybieram różne ale zawsze wychodzi, pomimo że konsystencja delikatnie się różni w zależności od wielkości 😉
Mniam wygląda pysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Omlet jest przepyszny 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Musi być pychotka 😋 Nie mam jednak błonnika kokosowego…
Autor
Polecam, jest pyszny 🙂 błonnik można pominąć, bez szkody dla smaku i konsystencji 🙂
Cudowny smak 😍
Autor
Super, że posmakowało! To mój ostatni ulubieniec 🙂 Choć omlety teraz u nas królują, więc będą kolejne wersje 🙂
Cudo!!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Bardzo smakowity 🙂 na pewno wrócę po wiecej 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
takim sniadaniem to można zaczynać dzień! 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂 u mnie był ze śliwkami 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Wyszedł idealnie 🙂
Super 🙂
Przepyszny i w końcu wyszedł mi taki puchaty 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂