Kontakt

blog kulinarny

Pierniczki bez leżakowania

Świąteczne pierniczki, które nie potrzebują leżakowania należą do moich ulubionych, ponieważ zdarza mi się przegapić odpowiedni czas pieczenia tych, które muszą długo dojrzewać ; ) Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, nie rośnie, więc można je pięknie udekorować, choć w tym roku zdecydowałam się na wersję bez lukrowania ; ) Polecam!


Pierniczki najlepsze
Składniki (ok. 30 pierniczków):

  • 400 g mąki pszennej (tortowej)
  • 180 g miodu spadziowego (płynnego)
  • 120 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża szczypta soli

Masło wraz z miodem i cukrem podgrzać w rondelku z grubym dnem do czasu, aż składniki się połączą. Odstawić, aby masa przestygła do temperatury pokojowej.

W misie miksera połączyć suche składniki, dokładnie wymieszać. Dodać jajko, żółtka i wystudzoną miodową masę. Zmiksować przez około 3-4 minuty. (bardzo dobrze sprawdza się robot kuchenny z mieszadłem, ponieważ ciasto jest dość gęste). Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na całą noc.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm. Wycinać dowolne kształty, a następnie pierniczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół). Piec 6-7 minut, po czym szybko zdjąć z blachy i odstawić do przestygnięcia. Pierniczki mogą być jeszcze trochę miękkie, ale w trakcie stygnięcia uzyskają odpowiednią konsystencję. Pamiętajmy, aby zbytnio nie spiec pierniczków, ponieważ staną się twarde i niesmaczne.

Smacznego ; )


Pierniczki

Pierniczki świąteczne
Korzenne przysmaki

Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

Wigilia 2014


Follow my blog with Bloglovin

Podejrzane tutaj



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 grudnia, 2014
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasteczka, Dania dla dzieci, Wyroby na różne okazje

28 komentarzy

  1. wyglądają obłędnie! jak z najlepszej gazety kulinarnej:)

    1. Marta

      Dziękuję!!! <3

  2. Ania

    Pyszne! zrobiłam na spróbę z połowy porcji, ale dziś robię z podwójnej 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowały i trzymam kciuki za podwójną porcję:)

  3. iwona

    bardzo smaczne, ostatnio tyle przepisow probuje ze juz na swieta nikt nie bedzie jadl

    1. Marta

      Cieszę się, że pierniczki smakowały, a na Święta na pewno będą chętni na kolejne przysmaki 🙂

  4. ale cieniutkie te pierniczki! 🙂

    1. Marta

      Takie lubię najbardziej 🙂

  5. Aga

    Super! Ja bardzo nie lubię czekać na spróbowanie wypieku, dlatego też preferuje takie przepisy:)

    1. Marta

      Mam tak samo, wyjadam nawet surowe ciasto… 😉

  6. Śliczne pierniki 🙂

    1. Marta

      dziękuję 🙂

  7. Już nie mogę się doczekać tych świąt 🙂

  8. Kasia

    Pyszne 🙂 Świąt na pewno nie doczekają, więc szykuje się kolejna porcja 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  9. Inga

    Właśnie takiego przepisu szukałam, te które muszą leżakować nie są na moją cierpliwość…

    1. Marta

      Bardzo mi milo, że przepis przypadł do gustu 😉

  10. Ewa

    Super pierniczki 🙂 zorbiłam na próbę na wigilę powtórka 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  11. Kora

    Przepyszne są! i nareszcie coś dla mnie bo nie mam cierpliwości do tych leżakujących 😉

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Mala

    Pycha polecam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Iza

    Przepyszne robimy już druga sorte 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  14. Anisia

    Super przepis, przetestowane 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
6 − 1 =


Top