Aromatyczny piernik na piwie to ulubieniec mojego Męża : ) Na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie miękkie i wilgotne wypieki. Długo zachowuje świeżość, co jest niezwykle ważne, szczególnie w tym świątecznym okresie : ) Polecam!!!
Składniki (keksówka 25×13 cm):
- 100 g płynnego miodu
- 100 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 320 g mąki pszennej
- opcjonalnie garść orzechów włoskich
Miód roztopić na małym ogniu z masłem i cukrem, przestudzić. Dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i szklankę piwa, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i wymieszać do połączenia się składników. Można również dodać garść posiekanych orzechów włoskich. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.
Składniki na czekoladową polewę:
- 50 g masła
- 25 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Masło roztopić dodać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej polewy. Gęstość polewy regulować przez dodatek mleka lub cukru pudru i kakao. Przygotowaną polewą polać upieczony piernik.
Smacznego!
Wspaniały piernik i zdjęcia cudowne 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszności 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wyglada pysznie upieke 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Czy z mąki orkiszowej też wyjdzie?
Autor
Powinno się udać bez problemu 🙂
Piękny!
Autor
Dziękuję 🙂
Jeju jakie wspaniałe zdjęcia dosłownie święta w pigułce ! a u mnie nawet choinki jeszcze nie ma 🙁 Muszę nadrobić i drzewko i piernik 😀
Autor
Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂 Święta tuż tuż, więc jest dobra okazja do rozpoczęcia przygotowań 🙂
Pychotka, przez Ciebie z kuchni nie wychodze, wczoraj na wieczór jeszcze robiłam, ale nie odważyłam się już jeść po nocy. Dzisiaj przełożyłam dodatkowo powidłami, bo tak lubimy, choć on jest na tyle wilgotny, że chyba przedobrzyłam… Dodatek orzechów włoskich rewelacja!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Z orzechami też uwielbiam, ale część rodziny się z tym nie zgadza, więc różnie wychodzi 😉
Jest super.
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
WSPANIAŁY 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pięknie 😍
Autor
Dziękuję <3
Pyszny ten piernik mieszkam za granica i zrobilam dla znajomych ktorzy nie znaja takich wypiekow i byli zachwyceni.
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Jaki rodzaj piwa używasz do piernika?
Autor
Np. ciemne Książęce 🙂