Bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu placuszki z cukinią na pewno podbiją Wasze serca ; ) Idealnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, czy w formie śniadania. Smakują wyśmienicie w towarzystwie twarożku, łososia i jogurtowego sosu. Polecam!
Składniki (ok. 10 placuszków):
- 1 cukinia
- 1/2 pęczka koperku
- 1 jajko (używam wielkości L)
- 3/4 szklanki mleka
- 35 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Koperek posiekać. Jajko roztrzepać, dodać mleko, roztopione masło, cukinię i koperek, dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Ponownie wymieszać, smażyć na rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.
Smacznego : )
Fajnie, że nie trzeba tłuszczu do smażenia. Placuszki wyglądają obłędnie
Autor
Bardzo dziękuję i polecam są pyszne 🙂
bomba! śmieszne, bo dziś myślałam o plackach z cukinii, tyle, że nie chciałabym ich smażyć….a tu proszę;)
Autor
Proszę jak się ładnie złożyło 🙂 moje smażone, choć już nie dodawałam tłuszczu na patelnię, więc zawsze wydają mi się bardziej light 😉 Ale wersja z piekarnika, dlaczego nie! 🙂
Wyglądają pysznie 🙂
Autor
I tak właśnie smakują 🙂
pychota!:) dawno nie robiłam żadnych placków, a z cukinii też od czasu do czasu u mnie goszczą:)
Autor
U mnie też dawno placków nie było, a po Świętach naszła mnie ochota na coś odmiennego 😀
Od dziś lubię cukinię 😉
Autor
Bardzo się cieszę;)
Maly blad w przepisie, znaczy sie w liscie jest szczypiorek a w przepisie koperek 🙂 pozdrawiam, super przepis
Autor
Bardzo dziękuję za informację, zaraz poprawię 🙂
Cieszę się, że placuszki smakowały 🙂
Uwielbiam cukinię, ale do tej pory jadłam w innej postaci, a to jest naprawdę super!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam cukinie, ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam, super muszę wypróbować.
Autor
Polecam 🙂