Pleśniak

Pleśniak to bardzo popularne kruche ciasto z porzeczkowym dżemem, bezą i kruszonką, znane również jako skubaniec. Nadaje się na każdą okazję, imprezę i rodzinne spotkanie, idealne do kawy lub herbaty. Szybkie i proste do przygotowania, a do tego bardzo, bardzo pyszne : ) Zazwyczaj piekę je na dużej blaszce, ale jeśli zależy Wam na pięknej, wysokiej bezie tak jak np. w cieście kruszon, wystarczy wybrać mniejszą, kwadratową blachę : ) Polecam!!!


Pleśniak ciasto
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23×32 cm lub, aby ciasto było wysokie 21×21 cm):

  • 5 żółtek
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (40g)
  • 250g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • opcjonalnie 1 łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać masło posiekane w mniejsze kawałki, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto (można z użyciem robota kuchennego). Podzielić na równe 3 części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia się składników. Przełożyć do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasie jedną z jasnych części ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (Można zetrzeć też trochę z drugiej jasnej części ciasta, aby spód był wyższy). Całość delikatnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ubite białka wyłożyć na ciemną część ciasta i na koniec zetrzeć pozostałe jasne ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli kruszonka będzie się zbyt mocno przypiekać pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową. Kroić po całkowitym przestygnięciu. Można również udekorować ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!


Ciasto pleśniak przepis

skubaniec przepis

Przepis na skubaniec

Komentarzy: 26

  1. bad_girl
    13 lutego 2012 / 19:52

    Wygląda ekstra!

  2. nikoletta54@wp.pl
    13 lutego 2012 / 23:05

    Poprosze na Walentynki o takie ciacho;))))

  3. 14 lutego 2012 / 12:43

    też od jakiegoś czasu myślę o upichceniu go;)

  4. agaton
    14 lutego 2012 / 14:05

    jak zawsze wyglada przepysznie, w smaku na pewno rowzniej,szkoda,ze nie mieszkam blisko Ciebie,bo chetnei bym zjadla jakis Towj wypiek!

  5. rudy
    14 lutego 2012 / 21:30

    hej, rozumiem, ze lepiej bez budyniu piec?

  6. Marta
    Autor
    14 lutego 2012 / 21:40

    Ja następnym razem budyń pominę 🙂

  7. 22 lutego 2012 / 23:37

    pysznie wygląda, naprawdę! nie jestem ciastowa, bo jakoś nigdy nie robiłam słodkości za dużo, ale jak tam sobie patrzę, kalkuluję, to …a co mi tam, se zrobię;D

  8. Marta
    Autor
    23 lutego 2012 / 0:22

    Koniecznie wypróbuj:) ja choć słodkości uwielbiam, to na pieczenie też muszę mieć „wenę” 🙂

  9. 25 lutego 2012 / 17:43

    O nie!!! Teraz to Ty narobiłaś mi ochoty na to ciacho! 😛
    :*

  10. Marta
    Autor
    25 lutego 2012 / 19:01

    To dlatego, że u Ciebie tak pysznie wyglądał 🙂

  11. Daria
    8 marca 2013 / 16:48

    dodajemy ugotowany budyń czy w proszku?

    • Marta
      Autor
      8 marca 2013 / 17:22

      W proszku, ale można go pominąć 🙂

  12. WIOLKA
    5 czerwca 2013 / 13:56

    ja dodaje jeszcze do piany orzechy włoskie pokrojone i piekę na termoobiegu ciasto wychodzi bardzo kruche przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2013 / 14:16

      Brzmi pysznie 🙂

  13. Aneta
    2 grudnia 2016 / 20:48

    Pyszny jest 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2016 / 23:52

      Super, że posmakował 🙂

  14. Agnes
    27 lutego 2017 / 18:37

    Ale cudo ❤️

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2017 / 23:50

      Dziękuję 🙂

  15. Pati
    27 lutego 2017 / 23:35

    Uwielbiam to ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2017 / 23:50

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Kaska
    13 marca 2017 / 21:14

    Przepyszne ciasto będę piekła kolejny raz 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 1:05

      Super 🙂

  17. Beata
    10 sierpnia 2019 / 14:19

    Najlepszy przepis na to ciasto 🙂 dałam tylko trochę mniej cukru poza tym rewelacja 😁

    • Marta
      Autor
      13 sierpnia 2019 / 22:57

      Miło mi bardzo! 🙂 pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 16 =