Kontakt

blog kulinarny

Proste ciasto z rabarabrem

Miękkie i puszyste, ucierane ciasto z rabarbarem. Jest tak proste i szybkie do przygotowania, że poradziła sobie z nim nawet moja kilkuletnia córka. Radość z jedzenia była podwójna ; ) Polecam!


Proste ciasto z rabarbarem


Składniki (blacha 20×20 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 gałązki rabarbaru (poza sezonem mogą być również inne owoce)

Jajka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej, zmiksować. Gładką masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć dość blisko siebie na cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


Ucierane ciasto z rabarbarem przepis

Inspiracja “Wielka Księga z Wypiekami”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 maja, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

20 komentarzy

  1. Niki

    Pysznie wygląda! uwielbiam takie ciacha 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam, idealne do kawy, czy herbaty 🙂

  2. Agata N.

    Ale zdolniacha z tej twojej córki 🙂

    1. Marta

      Dziękuję – przekażę 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  3. Isia

    Najlepsze sa takie proste ciacha 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 😀

  4. Majka

    Ciacho na szybko 😉 Super!

    1. Marta

      Często się przydają 😀 😀 😀

  5. Jaga

    Przepyszne dodałam od siebie jeszcze kruszonkę bo moj chłopak uwielbia 🙂

    1. Marta

      Super, dobrze wiedzieć, że też fajnie pasuje 🙂

  6. Romka

    Super ciacho jak u Mamusi i faktycznie łatwe 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  7. Basia

    Bardzo smaczne dziękuję 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  8. Ania

    Ciacho wyszło super, delikatne ale wilgotne idealne na przekąskę 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Agusia

    Kolejny super przepis dziekuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 + 1 =


Top