Proste, szybkie i niezawodne muffinki jogurtowe. Wilgotne, długo utrzymują świeżość, świetnie smakują bez dodatków, ale są również dobrą bazą do różnych wariacji. Można urozmaicić je sokiem z cytryny/pomarańczy, kawałkami czekolady, orzechów, owoców, lub do części ciasta dodać kakao, aby uzyskać dwusmakowe łaciate muffinki. Polecam!!
Składniki (12 sztuk):
- 1 kubek jogurtu naturalnego (180 g)
- 1 kubek oleju
- 1 kubek cukru trzcinowego
- 3 jajka (wielkość L)
- 3 kubki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
Jogurt przełożyć do miski, kubek po jogurcie zostawić i odmierzać nim pozostałe składniki. Do jogurtu dodać olej, cukier i jajka, krótko wymieszać do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii, wymieszać tylko do połączenia, aby muffinki zachowały miękkość po upieczeniu. Ciasto przełożyć do papilotek na muffinki, tak aby sięgało do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Że też na to nie wpadłam! robie prawie tak samo ciasto kubeczkowe na jogurcie z owocami i fakt jest pyszne, wiec przerobienie tego na muffiny jest genialne 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Czy mozna zamienic olej na rozpuszczone maslo? Jesli tak to ile gramow masla rozpuscic?
Super 🙂
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
Upieczone mniam mniam, dałam dżem do środka, ale szprycowałam już po upieczeniu 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Mniam jak apetycznie wyglądają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
PYCHOTKA
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Proste i pyszne babeczki 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Pyszne dziekuje za przepis 🙂
Autor
Bardzo proszę, super że posmakowały 🙂
Hej, jaka pojemność jogurtu? Mały czy dużu?:)
Autor
Cześć 🙂 użyłam kubeczka 180 g, tak jak podałam w składnikach 🙂
Muffinki są super polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Przepyszne wyszły 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Najlepszy przepis bardzo polecam 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Super przepis. Właśnie zrobiłam na kiermasz do szkoły. Wyszły idealne dodałam olejek migdałowy i płatki migdałowe. Polecam
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂 Fajny pomysł z dodatkiem migdałowych akcentów 🙂
Najlepsze muffinki jakie jadlam. Dziękuję za przepis 🙂 Polecam spróbować, są szybkie do wykonania i przepyszne
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂
Czy gdybym wyjęła z nich cukier i wrzuciła jogurt naturalny to mogłabym je zrobić na wytrawnie (ser, szynka, pomidor, etc.)?
Autor
Można spróbować bez cukru, ale dodając więcej jogurtu zmieni się cała konsystencja ciasta 🙂
Zrobine coś się nie udało. Babeczki sa jasne nie zlociste mimo suchego patyczka. Do tego zbite i twarde. Wiecej nie poczynię tych mafinek.
Autor
Rzeczywiście coś się nie udało, czy postępowała Pani zgodnie z przepisem? Jeśli wyszły zbite i twarde to być może omyłkowo dodała Pani zbyt dużo mąki? Czas mieszania również ma znaczenie, mieszamy niedbale tylko do połączenia się składników 🙂
Ile gram wynosi w tym przepisie jeden kubek? Nie chcę omyłkowo dodać czegoś zbyt wiele
Autor
Jest opisane – 180g 🙂
Przepis super🍀sprawdzony i przejedzony😄nawet na kolejny dzień można zostawić ciasto i suuper wychodzi, ja piekę w 180 stopniach 15minut grzałka góra+dół. Zero zakalca, mięciutkie nawet po upieczeniu kolejnego dnia są delikatne😘
A i skórkę pomarańczową dodaje😋
Autor
🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 Super patent z zostawieniem ciasta na kolejny dzień i tylko szybkie upieczenie, wypróbuję 🙂 Pozdrawiam 🙂
Szybki przepis i babeczki przepyszne
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Moje ulubione muffinki. Robię je w wersji wytrawnej bez cukru. I w milionie wariantów, co mam to wrzucam
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Muffinki rewelacja polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Dzień dobry, kubek oleju, kubek mąki oraz cukru to 250g?
Autor
Nie, nie tutaj nie ważymy na gramy, ilość zależy od pojemności użytego jogurtu 🙂 U mnie użyty był tak jak podałam jogurt o wadze 180g 🙂
Przepyszne i szybko się robi polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂