Chleb na kefirze to zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów pszennych bez zakwasu. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a do tego przepyszny! Najlepiej smakuje pierwszego dnia, trudno mu się oprzeć od razu po wyjęciu z piekarnika, bo sam jego zapach jest już zniewalający ; ) Drugiego dnia nadal jest bardzo smaczny, choć pewnie z dnia na dzień będzie tracił na chrupkości jak to niestety bywa przy pieczywie pszennym pieczonym bez zakwasu. U nas dłużej niż do drugiego dnia nie dotrwał, ale w razie potrzeby zawsze można przecież z niego zrobić pyszne tosty ; ) Polecam!!!
Składniki na zaczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki wody
Drożdże zasypać mąką i cukrem. Dodać wodę, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Pozostałe składniki (keksówka o długości ok. 26 cm) :
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 szklanki kefiru
- sezam do posypania
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki (poza sezamem) i dokładnie wyrobić ciasto. (Używam w tym celu robota kuchennego z końcówką- hakiem do ciast drożdżowych i wyrabiam ok. 7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch delikatnie posmarować wodą, posypać sezamem. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 50 minut.
Smacznego!
Inspiracja.
Uwielbiam Twoje chleby 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Jutro będzie na śniadanie 🙂
Autor
Smacznego, daj znać jak smakował :))
Taki delikatny jak chmurka się zdaje 🙂 i te słodkie rączki 🙂
Autor
Jest delikatny i pyszny, polecam 🙂
Wspaniały jest 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Faktycznie prosty, mozna ten sezam zastapic?
Autor
Tak, można zastąpić np. makiem, ziarnami słonecznika, dyni, otrębami itp. lub całkiem pominąć.
Piękny Martusiu już sobie wyobrażam jak musi pachnieć 🙂
Autor
Pachnie bosko, dziękuję 🙂
po prostu perfekcyjny! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂 super, że przypadł do gustu 🙂
Ten chleb ma jedną zasadniczą wadę… jak już sięgniesz to na skibeczce się nie skończy ….
Autor
O tak, to muszę potwierdzić :):)
Mhmm…cudowny 🙂 Ten zapach, ten smak 🙂
Autor
Już sam zapach zwiastuje, że będzie pyszny, prawda? 🙂
Prawda!!! 🙂
Pycha!
Pyszny i szybki do przygotowania gdy zabraknie chlebka, dzieciaki uwielbiaja ten smak 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, radość Dzieci zawsze nagradza podwójnie 🙂
Chleb wyszedł pysznie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Czym mozna zastapic kefir? maslanka? jogurtem? mieszkam w Holandii.
Autor
Można spróbować z maślanką 🙂
Wyszedł pycha 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszny i prosty 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
A można suszone drożdże?
witam
Czy można zastąpić drożdże świeże na suszone ?
Autor
Tak 🙂 korzystam z przelicznika, że 25 g drożdży świeżych to 7g drożdży instant 🙂
Mała uwaga, 50g drożdży to chyba zdecydowanie za dużo.
Autor
Nie, to ilość drożdży, której użyłam i chleb wychodzi taki jak powinien 😉
Dzien dobry. Ile pojemności ma tu szklanka? Czy ciasto powinno byc takie leiste i mocno klejace sie?
Autor
Dzień dobry, szklanka ma u mnie zawsze 250 ml. Ciasto jest dość klejące, dlatego do wyrabiania używam robota kuchennego. Pozdrawiam 🙂