Przepis na biszkopt

Moje dzieci uwielbiają najprostsze wypieki, więc od zawsze najbardziej pożądanym urodzinowym ciastem jest najzwyklejszy biszkopt ; ) A ten z dodatkiem kolorowych groszków czekoladowych, czy posypki, znika błyskawicznie i cieszy się popularnością również wśród innych gości : ) Jeśli nie przekładam biszkoptu żadną masą/kremem piekę go zazwyczaj z dodatkiem oleju lub majonezu, które dodają ciastu super wilgotności.

Korzystam z proporcji, które łatwo zapamiętać i dopasować do wielkości naszej tortownicy. Na jedno jajko przypada 40 g mąki, 30 g cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżka oleju. Piekąc biszkopt z 4 jajek mnożymy wszystko przez 4, z 6 jajek przez 6 itd. : ) Kluczowym elementem do uzyskania idealnego biszkoptu jest dokładne ubicie białek z cukrem oraz dostosowanie temperatury pieczenia. Zbyt wysoka spowoduje, że biszkopt urośnie nam z górką, zbyt niska – środek biszkoptu będzie zapadnięty. Więcej wskazówek poniżej ; )

Biszkopt przepis

Składniki (tortownica 18 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 120 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując do czasu, aż cukier całkiem się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca. Może to potrwać kilka minut, ale długie ubijanie jest kluczowe. Dodać żółtka, krótko zmiksować do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do ubitych jajek z cukrem. Delikatnie mieszać drewnianą lub silikonową szpatułką, tylko do połączenia. Na koniec dodać olej i ponownie delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładamy). Przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Temperatura pieczenia nie może być zbyt wysoka, bo biszkopt wyrośnie z górką. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, dopiero gdy całkowicie ostygnie.

Smacznego!

Idealny biszkopt
Biszkopt dla dzieci

Inspiracja

Komentarzy: 18

  1. Aga
    1 lipca 2019 / 12:23

    Haha no u mnie też tylko biszkopt albo babeczki (najlepiej biszkpotowe…) ale to i dobrze że dzieci takie mało wymagające, torty lubią dla ozdób ale biszkopt dla smaku 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:25

      Dokładnie, to bardzo miły i wdzięczny wiek, oby jak najdłużej potrafiły zachować tą wewnętrzną radość z małych rzeczy 🙂

  2. Nastka
    1 lipca 2019 / 15:02

    Super nigdy nie umiałam tego przeliczyć 😆

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:25

      Cieszę się, że się przyda 🙂

  3. Kama
    1 lipca 2019 / 17:18

    Cudnie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:26

      Dziękuję 🙂

  4. Majka
    1 lipca 2019 / 18:52

    Słodziak 😍

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:26

      🙂 🙂 🙂

  5. Danka
    2 lipca 2019 / 13:12

    A ja bym nie wpadła że tak można zrobić a też mam małych fanów biszkoptu więc zawsze kombinowałam i przerabiałam go na popsy 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:27

      🙂 🙂 🙂

  6. 11 lipca 2019 / 0:34

    Podpatrzyłam pomysł ze zdjęcia- dzieciaki są zachwycone! pycha :))

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2019 / 17:05

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Kass
    30 maja 2020 / 22:36

    Najlepszy przepis! Biszkopt pięknie mi wyrósł i nie był suchy polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2020 / 12:20

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  8. 2 września 2020 / 0:48

    Również przetestowałam przepis w swoim wykonaniu dodając małe kolorowe galaretki i wyszło świetnie ! Dzięki za przepis 😉

    • Marta
      Autor
      2 września 2020 / 11:11

      Świetny pomysł z galaretkami 🙂

  9. 27 września 2020 / 12:28

    Wygląda bardzo smakowicie myślę, że świetnie się sprawdzi jako tort urodzinowy.

    • Marta
      Autor
      27 września 2020 / 19:47

      Zdecydowanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 8 =