Pszenno żytnie bułeczki piwne

Domowy wypiek pieczywa nie należy do najszybszych procesów, ale efekt zawsze jest wart oczekiwania : ) Zapraszam na pszenno-żytnie bułeczki piwne z pyszną chrupiącą skórką i lekko wilgotnym, mięsistym środkiem. Zachowują świeżość nawet kolejnego dnia : ) Polecam!!


pszenno-zytnie-buleczki-piwne

Składniki na pszenny zaczątek (ok. 13 bułeczek):

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g wody
  • 3 g świeżych drożdży

Składniki na ciasto:

  • 105 g wody
  • 45 g piwa
  • 100 g ziemniaczanego puree
  • 8 g świeżych drożdży
  • 205 g mąki pszennej chlebowej
  • 80 g mąki żytniej sitkowej typ 1400 (opcjonalnie pełnoziarnista typ 2000)
  • 9 g soli

Składniki na pastę:

  • 70 g piwa
  • 5 g świeżych drożdży
  • 30 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 25 g mąki żytniej sitkowej (opcjonalnie pełnoziarnista typ 2000)

Wszystkie składniki na pszenny zaczątek wymieszać na 3-4 godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta na bułki.

Przygotowany wcześniej zaczątek wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami do przygotowania ciasta przez około 3 minuty na niskich obrotach. Zwiększyć obroty i miksować kolejne 3 minuty. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 75 minut. Ciasto podzielić na 60 g bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na pastę wymieszać. Posmarować nią bułeczki, posypać delikatnie mąką żytnią chlebową. Odstawić bez przykrycia do wyrośnięcia na około 90 minut. Moje bułeczki po tym czasie delikatnie się rozjechały, więc poprawiłam ręką ich kształt przed włożeniem do piekarnika. Piec przez ok. 8-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 C (termoobieg).

Smacznego!


buleczki-piwne


pszenno-zytnie-buleczki

Inspiracja – Restauracja SAM

Komentarzy: 10

  1. Ilona
    9 września 2016 / 12:44

    Wyglądają przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2016 / 23:45

      I tak właśnie smakują 🙂

  2. Magda
    9 września 2016 / 13:39

    Oj zjadłabym z miłą chęcią

    • Marta
      Autor
      9 września 2016 / 23:45

      Polecam wypróbować 🙂

  3. Bożena
    9 września 2016 / 15:16

    Pani Marto bułeczki na pewno przygotuję. Niedawno trafiłam do Pani i jest to najlepszy blog ze wszystkich widać od razu że wkłada Pani dużo serca w potrawy i zdjęcia, które są przecudowne i przyciągają od pierwszej chwili. Każdy przepis dokładnie dopracowany wszystko się udaje, jestem pod wielkim wrażeniem!!! Pozdrawiam i życzę samych sukcesów 😀

    • Marta
      Autor
      9 września 2016 / 23:47

      Bardzo dziękuję za tyle ciepłych słów 🙂 Jestem szczęśliwa mając takich czytelników!!! 🙂

  4. Kasia
    9 września 2016 / 20:21

    Uwielbiam domowy chleb i bułki będzie w weekend okazja by przygotować 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2016 / 23:47

      Daj znać jak smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:53

      Sprawdza się super 🙂

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 + 20 =