Kontakt

blog kulinarny

Pudding z kaszy jaglanej i szpinaku

Kiedyś nie wyobrażałam sobie, aby szpinak mógł stanowić składową deseru… ; ) Ze względu na jego wspaniałe właściwości zaczęłam jednak przemycać go do koktajli i teraz nie ma już dla mnie nic zaskakującego w takim połączeniu. W zestawieniu z jaglanym puddingiem wychodzi nam nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy, wiosenny deser. Polecam!


Pudding z kaszy jaglanej

Składniki :

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 100 g mrożonego szpinaku FRoSTA
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • garść migdałów i orzechów

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać i przelać wrzątkiem (unikniemy wtedy jej specyficznej goryczy). Delikatnie podprażyć i zalać szklanką wody. Delikatnie posolić. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż cała woda się wchłonie, od czasu do czasu mieszając. Zalać mlekiem kokosowym. W tym czasie szpinak podsmażyć, aby się rozmroził, dodać banana wymieszać. Przełożyć do kaszy jaglanej i zmiksować blenderem. Opcjonalnie można dosłodzić cukrem trzcinowym. Udekorować bakaliami.

Smacznego : )


Budyń z kaszy jaglanej



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 kwietnia, 2015
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Desery, Zdrowa żywność

20 komentarzy

  1. Alina

    Teraz to mnie zaskoczyłaś… genialne!!!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂

  2. szczerze uwielbiam szpinak na słodko i bardzo często go w ten sposób przyrządzam 😉 w ciastach, plackach, gofrach, smoothies, właśnie takich kremach i nie tylko 🙂 świetny pomysł na deser czy śniadanie ! 😀

    1. Marta

      To prawda, sama się przekonałam jak świetnie pasuje do ciasta podczas przygotowywania popularnego wypieku “leśny mech”:) ale z goframi podsunęłaś mi świetny pomysł! 🙂

  3. kasienka85

    Cudo, nie wiem jak Ty to wykombinowałaś, ale efekt genialny 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, cieszę się, że smakowało 🙂

  4. Iza

    Pysznie i zdrowo 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  5. bardzo fajny, zdrowy pomysł na deser 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Wygląda na prawdę świetnie! Robiłam już puddingi z kaszy jaglanej ale nigdy bym chyba nie wpadła na pomysł wymieszania ze szpinakiem. Teraz sobie pomyślałam, że ten zielony kolor można by też uzyskać dzięki matcha – tej proszkowanej herbacie zielonej.

    1. Marta

      Pomysł z herbatą też jest ciekawy, muszę wypróbować przy najbliższej okazji 🙂

  7. Agata

    Wyszło pysznie, super przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top