Kontakt

blog kulinarny

Puszysty sernik

Pomimo, że przeważnie jesteśmy fanami zwartych i zbitych serników, puszysty sernik na czekoladowym cieście zawsze jest u nas mile widziany : ) Prosty do zrobienia, przypomina mi beztroski smak dzieciństwa i spotkania z przyjaciółką, której mama była mistrzynią w jego przygotowaniu : ) Najlepszy kolejnego dnia, kiedy schłodzi się przez noc w lodówce. Polecam!!


Sernik puszysty
Puszysty sernik przepis


Składniki na czekoladowe ciasto (duża blacha):

  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (wielkość L)

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (będzie się lepić, więc można w rękawiczce lub przy użyciu robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części. Pierwszą wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki. Blachę z ciastem schłodzić w lodówce podczas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 120 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 7 jajek (wielkość L, białka i żółtka oddzielnie)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg sera z wiaderka o dobrym składzie

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać ser i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub sylikonową szpatułką. Przełożyć na schłodzony czekoladowy spód. Na wierzch sernika zetrzeć (na dużych oczkach tarki) drugą część czekoladowego ciasta schłodzonego w zamrażarce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50-60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!


Puszysty sernik przepis

Puszysty sernik
 

Inspiracja forum Domowe wypieki ciast, p. Monika



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 2 października, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Serniki, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

20 komentarzy

  1. Ewcia

    Sernik to sernik nieważne czy puszysty czy zbity kocham wszystkie 🙂 niestety teraz nie upiekę ale w weekend na pewno 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, każdy sernik pyszny 🙂 daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Majka

    Pysznie wygląda 😍

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Weronika

    Co za pyszności 🙂

  4. Kinia

    Ser z wiaderka może być president lub ten z biedronki bo chyba to jest to samo?

    1. Marta

      Tak, będzie pasować 🙂

      1. Kinia

        Wyszedł pysznie dziękuję za przepis 🙂

        1. Marta

          Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  5. Alicja K.

    Przepis super w końcu sernik który nie opada dziękuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  6. Asia

    duża blacha? To mniej więcej jaki wymiar?

    1. Marta

      Ok. 33×23 cm 🙂

  7. Przepis wygląda cudownie! Myślała kiedyś Pani o zastosowaniu w swojej kuchni garnka rzymskiego do pieczenia ciast?

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, do pieczenia ciast jeszcze garnka rzymskiego jeszcze nie próbowałam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
11 + 2 =


Top