Puszysty sernik

Pomimo, że przeważnie jesteśmy fanami zwartych i zbitych serników, puszysty sernik na czekoladowym cieście zawsze jest u nas mile widziany : ) Prosty do zrobienia, przypomina mi beztroski smak dzieciństwa i spotkania z przyjaciółką, której mama była mistrzynią w jego przygotowaniu : ) Najlepszy kolejnego dnia, kiedy schłodzi się przez noc w lodówce. Polecam!!


Sernik puszysty
Puszysty sernik przepis

Składniki na czekoladowe ciasto (duża blacha):

  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (wielkość L)

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (będzie się lepić, więc można w rękawiczce lub przy użyciu robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części. Pierwszą wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki. Blachę z ciastem schłodzić w lodówce podczas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 120 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 7 jajek (wielkość L, białka i żółtka oddzielnie)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg sera z wiaderka o dobrym składzie

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać ser i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub sylikonową szpatułką. Przełożyć na schłodzony czekoladowy spód. Na wierzch sernika zetrzeć (na dużych oczkach tarki) drugą część czekoladowego ciasta schłodzonego w zamrażarce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50-60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!


Puszysty sernik przepis

Puszysty sernik
 

Inspiracja forum Domowe wypieki ciast, p. Monika

Komentarzy: 66

  1. Ewcia
    2 października 2018 / 15:22

    Sernik to sernik nieważne czy puszysty czy zbity kocham wszystkie 🙂 niestety teraz nie upiekę ale w weekend na pewno 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2018 / 23:11

      Dokładnie, każdy sernik pyszny 🙂 daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Isia
    2 października 2018 / 15:49

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2018 / 23:11

      Dziękuję 🙂

  3. Majka
    2 października 2018 / 20:27

    Pysznie wygląda 😍

    • Marta
      Autor
      3 października 2018 / 23:12

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. Niba
    3 października 2018 / 0:10

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      3 października 2018 / 23:12

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Weronika
    3 października 2018 / 9:46

    Co za pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2018 / 23:13

      🙂 🙂 🙂

  6. Kinia
    3 października 2018 / 13:10

    Ser z wiaderka może być president lub ten z biedronki bo chyba to jest to samo?

    • Marta
      Autor
      3 października 2018 / 23:13

      Tak, będzie pasować 🙂

      • Kinia
        5 października 2018 / 11:37

        Wyszedł pysznie dziękuję za przepis 🙂

        • Marta
          Autor
          6 października 2018 / 0:50

          Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  7. Alicja K.
    7 października 2018 / 11:42

    Przepis super w końcu sernik który nie opada dziękuje 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2018 / 16:13

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  8. Asia
    8 października 2018 / 14:28

    duża blacha? To mniej więcej jaki wymiar?

    • Marta
      Autor
      8 października 2018 / 23:11

      Ok. 33×23 cm 🙂

  9. 13 października 2018 / 12:03

    Przepis wygląda cudownie! Myślała kiedyś Pani o zastosowaniu w swojej kuchni garnka rzymskiego do pieczenia ciast?

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 10:44

      Bardzo dziękuję, do pieczenia ciast jeszcze garnka rzymskiego jeszcze nie próbowałam 🙂

  10. Asiulek
    10 grudnia 2018 / 23:12

    Sernik jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:03

      Miło mi, że posmakował 🙂

  11. Alicjaa
    18 grudnia 2018 / 16:59

    Super przepis sernik wyszedl mi jak u Pani i calej rodzince smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:03

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  12. OlenkA
    26 grudnia 2018 / 3:51

    Pycha 👌

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:18

      Dziękuję bardzo 🙂

  13. Monika
    29 marca 2019 / 9:00

    Wygląda przepyszne i mam nadzieję że tak smakuje właśnie się u mnie kręci

    • Marta
      Autor
      30 marca 2019 / 23:52

      Dziękuję i mam nadzieję, że posmakował 🙂

  14. Wiki
    18 kwietnia 2019 / 0:59

    Sernikczek jest wspaniały piekłam na próbe przed swietami i na pewno powtórze super i ciasto i masa dziekuje 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:01

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  15. Natalia
    6 sierpnia 2019 / 12:06

    Wyszedł pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2019 / 16:53

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  16. malkoz
    10 sierpnia 2019 / 17:08

    Czy do sernika mogę dodać ananasy z puszki?

    • Marta
      Autor
      13 sierpnia 2019 / 22:59

      Nie próbowałam takiej kombinacji, ale jeśli Pani pasuje to nie widzę przeszkód 🙂

  17. Ewelina
    19 października 2019 / 9:38

    Bede dzis robic.Napisze.:-) czy wyszedl

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:40

      Super, czekam na wiadomość 🙂

  18. Ania
    17 listopada 2019 / 10:52

    Sernik przepychotka! Zamiast mąki dałam budyń, a ciasto zrobiłam z pół porcji, tak żeby było tylko na spód. 50min na pieczenie wystarczyło, musiałam nawet przykryć górę pod koniec zeby się za bardzo nie przypieklo 😄 sernik jak chmurka, tak puszysty, że nigdy mi taki nie wyszedł☁️Rodzinka pod wrażeniem😊 dziękuję za ten przepis!

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:37

      Ogromnie się cieszę, że posmakował całej rodzince 🙂 Pozdrawiam 🙂

  19. Magda
    7 grudnia 2019 / 23:56

    Czy mogę użyć sera z wiaderka vitello z biedronki? 🤔☺️☺️

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:47

      Niestety nie wiem jaki on ma skład 🙂 jeśli dobry – bez zbędnych dodatków to jak najbardziej 🙂

        • Marta
          Autor
          11 kwietnia 2020 / 1:14

          Nie jest suchy, ale nie jest też ciężki i mokry, to bardziej delikatny i puszysty typ sernika 🙂

  20. Magda
    3 maja 2020 / 7:26

    Pyszny . Polecam 😊😊😊😊

    • Marta
      Autor
      3 maja 2020 / 10:01

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 pozdrawiam 🙂

  21. Paula
    22 maja 2020 / 11:16

    Czy mogę dodać ser w kostce tylko taki udało mi się zdobyć w sklepie na wsi.?

    • Marta
      Autor
      22 maja 2020 / 15:48

      Tak, proszę tylko go wcześniej zmielić, aby miał gładką konsystencję 🙂

  22. Modliszka
    28 października 2020 / 1:20

    Sernik pyszotto! Wcziraj zrobiłam i jest REWE :)))))))) Dziękuję za super przepis :*

    • Marta
      Autor
      29 października 2020 / 11:39

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂

  23. Beata
    23 grudnia 2020 / 23:58

    Przeszukałam neta w zdłuż i w szerz za sernikiem bez budyniu i znalazłam 😀. Jest tak przyszny, że obawiam się czy do jutra na wigilię coś zostanie. Dziękuję za to że podzieliła się Pani tym przepisem

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2020 / 0:37

      Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt 🙂

  24. Iza
    30 grudnia 2020 / 13:49

    Sernik jest absolutnie fantastyczny, znika w dwa dni 😍 Robiłam już go kilka razy, zgodnie z przepisem , ale za każdym razem upadał – co mogę robić nie tak? Dziękuję za odpowiedź 😊

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2021 / 18:04

      Bardzo się cieszę, że posmakował. Opadanie wiąże się z nagłą zmianą temperatury, dlatego zostawiam sernik do wystudzenia w piekarniku. Drugą opcją, która przychodzi mi do głowy to zbyt długie miksowanie masy, przez co jest bardzo napowietrzona i później opada 🙂

  25. Manusia
    4 lutego 2021 / 11:14

    Przepyszny serniczek, bardzo dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:00

      Super, że posmakował 🙂

    • Iza
      21 kwietnia 2021 / 16:12

      Mam pytanie czy jak będę robić ciasto czy mogę wstawić do lodówki

      • Marta
        Autor
        21 kwietnia 2021 / 17:58

        Niestety nie bardzo rozumiem pytanie. Ciasto na blasze wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej, drugą połowę do zamrażarki 🙂

  26. Lila
    1 czerwca 2021 / 9:54

    Przepyszne!!! Serniczek rewelacja i udał się nawet takiemu nieogarowi w pieczeniu jak ja 🙂

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 21:40

      Bardzo się cieszę, że posmakował, pozdrawiam 🙂

  27. Marlena
    17 lipca 2021 / 21:00

    Sernik rewelacja 😍😍😍
    Czy jest możliwość podania wartości odżywczych?

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2021 / 15:10

      Super, że posmakował 🙂 niestety dla tego przepisu nie liczyłam wartości odżywczych 🙂

  28. Dorota
    30 grudnia 2021 / 16:25

    Dziękuję za przepis, sernik się udał i był bardzo pyszny. Zostanie już w moim spisie dobrych ciast.
    Z przyjemnością będę korzystać z innych.

    • Marta
      Autor
      30 grudnia 2021 / 16:26

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  29. Ida
    19 grudnia 2022 / 19:55

    Czy mogę zrobić sernik z twarogu koziego ?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:15

      Niestety nie wiem, nigdy nie korzystałam z koziego twarogu do sernika 🙁

  30. Halina
    4 kwietnia 2023 / 19:00

    Czy zamiast drobnego cukru mogę dać cukier puder?? W jakiej ilości??

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2023 / 22:29

      Można 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 20 =