Kontakt

blog kulinarny

Buddha bowl z falafelem

Buddha bowls, które podbijają ostatnio internet, to bogato napełnione miseczki bazujące na kolorowych, roślinnych przysmakach. Uwielbiam je za prostotę przygotowania i duże pole do popisu przy komponowaniu ich zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi. Nie bez powodu nazywane są miseczkami rozmaitości, bo poza podstawowymi składnikami dużą rolę odgrywają sosy i dressingi, które mogą jeszcze bardziej zmienić oblicze naszego dania. Wersja z falafelem stanowi nie tylko pyszny, ale również bardzo pożywny posiłek, który nasyci nas na długi czas. Polecam!


Buddha bowl z falafelem przepis


Składniki na falafel:

  • 250 suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie)
  • 1/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Namoczoną ciecierzycę odsączyć, dodać cebulę, czosnek i zmiksować blenderem. Dodać listki natki pietruszki wraz z przyprawami i ponownie zmiksować blenderem na gładką masę. Formować niewielkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na mocno rozgrzanym, głębokim oleju do czasu aż falafele zarumienią się z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Pozostałe składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • duża garść szpinaku
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka poszatkowanej modrej kapusty
  • Sos Kielecki czosnkowy
  • czarny sezam

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W miseczce ułożyć szpinak, poszatkowaną kapustę, ugotowaną kaszę, marchewkę startą na dużych oczkach tarki oraz usmażone falafele. Polać sosem czosnkowym i musztardowym, udekorować czarnym sezamem.

Sos musztardowy na zimno:

  • 3 łyżki Musztardy Kieleckiej kremskiej
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego!


Falafel krok po kroku


Jak zrobić falafel


Sos musztardowy na zimno


buddha bowl with falafel


Co to jest buddha bowl


Falafel przepis


Zimowe buddha bowl przepis

*Wpis powstał przy współpracy z marką Społem



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 5 października, 2018
Kategorie: Dania obiadowe, Konkursy, akcje, eventy, Pozostałe, Wegetariańskie, Zdrowa żywność

18 komentarzy

  1. Ania

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Majka

    Myślę, że takie falafele mi posmakują 😋

    1. Marta

      Będę czekać na informację, czy przypadły Ci do gustu 😉 Pozdrawiam 🙂

  3. Malwina

    Kocham falafel ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 fajne do wypróbowania 🙂

    1. Marta

      Koniecznie wypróbuj i daj znać jak posmakowało 🙂

  4. Roz

    Cudownie wygląda 🙂 zabieram się do pracy pochwalę się efektem 🙂

    1. Marta

      Super, smacznego 🙂

      1. Roz

        Co tu dużo mówić kolejna pychotka 🙂 super małżon również zadowolony 🙂

        1. Marta

          Super dziękuję za wiadomość 🙂

  5. Kaśka

    Pełno widzę teraz tych miseczek, ale sama nie probowalam robić 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  6. Nora

    Falafel super!!! resztę trochę zmieniłam bo u nas niestety nie przejdzie surowy szpinak i marchewka …

    1. Marta

      Dodatki to rzecz gustu i to w buddha bowls jest najlepsze 🙂 cieszę się, że falafel posmakował 🙂

  7. Marta

    Dzisiaj mamy na obiadek falafele już próbowałam są super 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 − 7 =


Top