Racuchy z jabłkami

Bardzo lubię klasyczne racuchy drożdżowe, ale najczęściej wygrywają jednak te w wersji z jabłkami… ; ) Uwielbiam je jeść, ale nie przepadam za smażeniem, dlatego nie pojawiają się u nas tak często jakbym chciała ; ) Zamiast jabłek możecie dodać również inne owoce jak np. gruszki  ; ) Polecam!


Racuchy z jabłkami

Składniki :

  • 1/2 kg mąki pszennej (luksusowej, wrocławskiej lub tortowej)
  • 1/2 l mleka
  • 35 g drożdży (świeżych)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 3-4 jabłka
  • opcjonalnie cynamon do smaku

Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z cukrem waniliowym oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Mąkę wymieszać z solą, olejem, pozostałym mlekiem i roztrzepanym jajkiem, a następnie dodać przygotowany rozczyn z drożdży. Polecam wyrabiać ciasto przy użyciu robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego (u mnie jakieś 10 minut). Jeśli nie macie takiej możliwości najlepsza będzie wysoka misa z drewnianą łyżką i dużo siły, aby ciasto było dobrze wyrobione, a racuchy pulchniejsze ; ) Ciasto powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od łyżki/haka. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać do przygotowanego ciasta i wymieszać. Całość przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać sporą ilość oleju rzepakowego (około 1,5-2 cm od dna). Olej musi być mocno nagrzany przed nałożeniem racuchów. Aby surowe ciasto lepiej odchodziło od łyżki, przed każdym nałożeniem zamoczyć łyżkę w oleju. Racuchy smażyć na średnim ogniu (w skali od 1-12 wybieram 6 ; ) aż ładnie się zarumienią z obu stron. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Osobiście najbardziej lubię posypane cukrem pudrem, ale możecie serwować je z konfiturą lub z ulubionymi dodatkami.

Smacznego : )

Jeśli nie macie czasu nie tylko na smażenie, ale na jakiekolwiek przygotowania warto zajrzeć na portal foodpanda.pl, gdzie znajdziecie dania z różnych kuchni świata z dostawą do domu ; ) 

Komentarzy: 14

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2014 / 14:33

      Mam tak samo 🙂

  1. 10 stycznia 2014 / 15:03

    Ale mi narobiłaś ochoty na racuchy! Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2014 / 16:33

      Polecam 🙂

  2. 10 stycznia 2014 / 16:04

    Moje dzieciaki uwielbiają racuchy, ja zresztą też 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2014 / 16:33

      Nie ma się co dziwić 😉 racuchy są pyszne 😉

  3. Amela
    11 stycznia 2014 / 0:39

    Chetnie bym zjadla ale naleze do tych bez czasu wiec zistaje mi foodpanda…

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2014 / 0:50

      Zapraszam do nas 🙂

  4. 15 stycznia 2014 / 22:39

    wieki nie jadłam a uwielbiam!:)

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2014 / 23:17

      Ja zawsze też żałuję, że tak rzadko je przyrządzam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2014 / 10:50

      Jak to babcie 😉

  5. Alicja
    15 grudnia 2017 / 13:40

    Przepraszam, to ile w koncu ma byc tego mleka? Na poczatku pisze 0,5 l, potem pol szklanki ,a co z reszta?

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2017 / 15:14

      Dziękuję za uwagę, oczywiście pół szklanki dodajemy do rozczynu, a resztę do ciasta 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 7 =