Sałatka Big Mac

Sałatka Big Mac inspirowana znanym większości z nas hamburgerem : ) Nie tylko efektownie wygląda, ale również świetnie smakuje i sprawdzi się na każdej imprezie, czy rodzinnym spotkaniu. Koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 4 duże bułki hamburgerowe
  • 1 sałata lodowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Mięso mielone podsmażyć do czasu, aż zmieni kolor. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszać. Na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera i podgrzewać do czasu aż się rozpuści (można przykryć patelnię pokrywką). Przestudzić. Bułki przekroić na dwie połówki. Górne części z sezamem odłożyć na bok (jeśli sałatkę planujecie podać na imprezie można je przekroić na ćwiartki, aby łatwiej było nakładać), dolne części bułek przekroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku (150 C termoobieg) przez 10 min. Opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika można grzanki posypać małymi wiórkami z masła. Przestudzić. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, sałatę w mniejsze kawałki, ogórki w plasterki.

Składniki na sos:

  • 8 łyżek majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 6 małych korniszonów lub ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pieprz

Cebulę i ogórki drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Złożenie sałatki:

  1. Połowa grzanek
  2. Połowa mięsa z serem
  3. Połowa sosu
  4. Papryka z pomidorem
  5. Połowa sałaty
  6. Połowa grzanek
  7. Połowa mięsa z serem
  8. Połowa sosu
  9. Ogórki konserwowe
  10. Sałata
  11. Górna część bułek z sezamem

Smacznego!

Komentarzy: 48

  1. Ania
    30 grudnia 2018 / 12:30

    Rewelacyjny pomysł!!!

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:14

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Nora
    30 grudnia 2018 / 13:04

    Super będzie na sylwestra 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:14

      Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  3. Michał
    30 grudnia 2018 / 16:48

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:14

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Majka
    30 grudnia 2018 / 17:49

    Wow 😃

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:15

      Dziękuję 🙂

  5. Paula
    31 grudnia 2018 / 1:21

    Pyszna jest smakuje zupełnie jak Big mac ale wiadomo o niebo zdrowsza! No nie spodziewałam sie takiego rezultatu 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:15

      Cieszę się bardzo!!! 🙂

  6. Emi
    31 grudnia 2018 / 12:15

    Składniki niby zwyczajne ale… TEN SOS! Jak z McDonalds i on naprawde robi tu robote 🙂 będę też korzystać do burgerów <3

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:15

      To prawda, sos to już połowa sukcesu, do burgerów też idealny 🙂

  7. Justyna
    31 grudnia 2018 / 13:43

    Ekstra 😋😋😋

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:16

      Super, że posmakowała 🙂

  8. Ewka
    31 grudnia 2018 / 16:03

    Pyszna polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:16

      Bardzo mi miło 🙂

  9. nowinka
    1 stycznia 2019 / 18:54

    Genialna goście zachwyceni dziekuje bardzo lubie Twoje przepisy 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:16

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  10. Majka
    2 stycznia 2019 / 13:23

    Jestem zachwycona 😍 Sałatka została pochłonięta 😉

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:16

      Ogromnie się cieszę <3 🙂

  11. 2 stycznia 2019 / 14:59

    Pomysł jest świetny 🙂 Polecam moje koktajle:

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:17

      Dziękuję 🙂

  12. Maria
    7 stycznia 2019 / 0:51

    Pyszna !

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2019 / 16:50

      Super, że posmakowała 🙂

  13. Mia
    8 stycznia 2019 / 12:10

    Sałatka jest genialna na górze też zrobiłam grzanki 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2019 / 0:42

      Super <3

  14. Soleo
    17 stycznia 2019 / 1:51

    Genialna!!!

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2019 / 11:59

      Super, że posmakowała 🙂

  15. Lisa
    31 stycznia 2019 / 11:39

    ta sałatka jest cudowna a miny gości bezcenne 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:56

      Super 🙂

  16. MALA
    1 lutego 2019 / 21:01

    A KIEDY JA ROBIC W DNIU IMPREZY CZY DZIEŃ PRZED.

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2019 / 1:23

      W dniu imprezy, nie trzeba robić z dużym wyprzedzeniem. Przed podaniem chłodzę zazwyczaj kilka godz. w lodówce żeby smaki się przegryzły, ale grzanki nadal zachowały chrupkość. Na wieczorną imprezę, poranne przygotowanie będzie optymalne 🙂

  17. M.
    9 lutego 2019 / 18:11

    Wyszła rewelacyjnie hit na imprezie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:49

      Super, bardzo mi miło 🙂

  18. Misia
    24 lutego 2019 / 20:08

    Pyszna sałatka w końcu coś nowego niż te co znam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:44

      Super, że posmakowała 🙂 Nowe smaki zawsze mile widziane 😉

  19. Darusia
    18 marca 2019 / 13:07

    Rzadko zaglądam na portale i blogi ale Pani przepisom ufam jak żadnym 🙂 zawsze mi wszystko wychodzi a mam dwie lewe ręce w kuchni (i nie nie jestem leworęczna) Sałatka pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:29

      Jaka cudowna wiadomość, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  20. Kass
    5 sierpnia 2019 / 1:42

    Sałatka jest przepyszna 😋 hit imprezy 😉

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2019 / 13:03

      Super, ogromnie się cieszę 🙂

  21. Kasia
    11 października 2019 / 10:43

    Sałatka jest rewelacyjna taka nieoczywista i coś innego zrobiła furorę u mnie i znajomych 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:39

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  22. Benia
    29 grudnia 2019 / 13:09

    Sałatka super cos innego i pyszna jedyne zastrzeżenie ze maks na dwa dni pózniej grzanki za bardzo miękną ale następnym razem najwyżej grzanki dołożę na świeżo 🙂

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2020 / 15:14

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 sałatkę najlepiej przygotować w dniu podania 🙂

  23. Xenia
    28 grudnia 2020 / 11:19

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2020 / 13:13

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  24. Jaro
    1 listopada 2021 / 23:32

    Mięso mielone wołowe czy wieprzowe? Jak usmażyć mielone?

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2021 / 15:18

      Oba się sprawdzą, ja użyłam wołowego. Smażę do czasu aż mięso zmieni kolor, później doprawiam, kładę żółty ser i trzymam na ogniu jeszcze do czasu, aż się rozpuści 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 24 =