Sernik Ambasador to jeden z pierwszych serników, który nauczyła mnie piec Babcia. Jest bardzo prosty, szybki do przygotowania i zawsze się udaje! : ) Ile domów tyle różnych receptur, ale pyszne czekoladowe ciasto z kruszonką i rozpływająca się w ustach serowa masa to wizytówka tego przepisu. Do jego przygotowania używam twarożek „Mój ulubiony” z Wielunia, który polecałam Wam wielokrotnie odnośnie pytań o sprawdzony „ser z wiaderka”. Poza tym, że jest pyszny, zawsze sprawdza się w wypiekach (i nie tylko), uwielbiam go rownież za jego skład, w którym znajdziemy wyłącznie śmietankę i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Nazwa producenta jest tu naprawdę adekwatna : ) Polecam !!!
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 125 g masła
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dodać żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Posiekać razem i szybko zagnieść ciasto. Połowę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie pokryć dno (warstwa będzie dość cienka). Drugą część owinąć folią spożywczą i razem z blachą przełożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową (w temp. pokojowej):
- 750 g twarożku „Mój ulubiony” z Wielunia
- 3 całe jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 100 g masła
- 2 białka
Twarożek bardzo dokładnie zmiksować z jajkami, cukrem, budyniowym proszkiem i roztopionym, przestudzonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przełożyć na przygotowany kakaowy spód, drugą część schłodzonego ciasta pokruszyć na wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić (przez noc) i przechowywać w lodówce. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam ambasadora 🙂 u mnie trochę inaczej sie piekło ale spróbuje Twojego tez 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
Pycha!!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Jaki perfekcyjny sernik!!!! nie wiem jak Ty to robisz 🙂 a serek też uwielbiamy mój synek to zjada prosto z pudełka bez dodatków 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂
Mój ulubiony sernik 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mniam, uwielbiam taki sernik.
Autor
Smak dzieciństwa 🙂
Lubię ten serek. Ciasto bardzo smacznie wygląda -:)
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam serniki z czekoladowym ciastem 🙂 musi być pyszny 🙂
Autor
Potwierdzam 😉
pysznie się prezentuje!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Sernik wygląda rewelacyjnie. Uwielbiam serniki dosłownie w każdym wydaniu. Ciasto idealnie na każdą okazję 🙂
Autor
Mam tak samo 🙂 jak nie wiem co upiec, na pewno skończy się na serniku 😉
Prezentuje się bardzo okazale 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ale pycha!
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Pychota! Dziękuję za polecenie twarożku, zawsze mam problem, który wybrać. Nigdy nie próbowałam twarożku „Mój ulubiony” z Wielunia, ale skład jest naprawdę zachęcający.
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Twarożek polecam za dobry skład i pyszny smak 🙂
Sernik to moje ulubione ciasto. No to mi smaka zrobiłaś 😀
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz 🙂
serniki 🙂 kiedyś nie lubiłam, a teraz chyba się wreszcie przekonałam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 u nas sernik to podstawa 🙂
Wyszedł super 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pięknie wygląda 💜 Nie znam tego sera, gdzie go kupujesz? Moim sprawdzonym jest JANA ☺
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Kupuję w Intermarche, ma super konsystencję do wypieków, ale lubimy go też do kanapek, bo jest pysznie śmietankowy 🙂
Potwierdzam 🙂 moze nawet o mnie pisałaś jako o tych co dopytywali o ser z wiaderka hah #slawa 🙂 sprawdza się sprawdza i jest super smaczny 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Wyszedł idealnie!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
JEST PYSZNY
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniały przepis sernik wyszedł jak ze zdjęcia !!!
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Aż się głodny zrobiłem. PRZEPYSZNIE!
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Jest przepyszny dzięki 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Bardzo smaczny nie mam reki do ciast a udal sie za pierwszym razem i w koncu mi nie opadl 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Pyszny polecam 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Sernik wyszedł super, nie mam doświadczenia w pieczeniu więc tymbardziej jestem dumna 🙂
Autor
Brawo! Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Dzień dobry.
Mam pytanie o składniki. Znalazłam przelicznik taki, że:
1 szklanka mąki = 160 g
1 szklanka cukru = 240 g
Czy w takim razie do tego przepisu do ciasta potrzebujemy około 80g mąki oraz około 120g cukru?
Czy to się zgadza?
Bardzo proszę o odpowiedź. Jeśli się nie zgadza, to proszę o podanie tych dwóch składników w gramach
Autor
Dzień dobry,
niestety nie przeliczałam tego przepisu na g, więc nie umiem się ustosunkować. Korzystam zawsze ze szklanki o pojemności 250 ml. Do przepisu wykorzystujemy 1 szklankę mąki i 1 szklankę cukru (połowa do ciasta, druga połowa do masy serowej) 🙂
czy moge zastapic budyn kasza manna?
Autor
Można spróbować 🙂 inną opcją jest mąka ziemniaczana 🙂
Czy sernik podczas pieczenia rośnie? Próbowałam upiec z innego sera z wiaderka i w piekarniku bardzo mi urósł, a potem drastycznie opadł. Następnym razem obiecuję spróbować z Wieluniem 🙂
Autor
Sernik rośnie, ze względu na dodatek ubitej piany z białek, kiedy zawarte w niej pęcherzyki powietrza próbują się „wydostać”. Późniejsze opadanie jest zjawiskiem naturalnym, choć zazwyczaj prawie niezauważalnym : ) Czy po upieczeniu studziłaś go w piekarniku? Serniki nie lubią nagłej zmiany temperatur, może to być przyczyną drastycznego opadania. Składniki powinny być w temp. pokojowej 🙂
Przepyszny sernik. Trzy razy już robiłam, za każdym razem palce lizać 😋
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂