Sernik słodko słony to propozycja na intensywnie czekoladowy sernik z dodatkiem soli i chili, które idealnie podkręcają jego smak. Całość zwieńczona jest polewą z czekolady i masła orzechowego. Aż trudno uwierzyć, że to jeszcze sernik ; ) Polecam!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26-28 cm):
- 130 g mąki
- 20 g kakao
- 1 szczypta soli
- 65 g cukru
- 75 g masła
Masa serowa:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g gorzkiej czekolady
- szczypta chili w proszku
- 700 g twarogu (mielony o zawartości 7-10% tłuszczu)
- 300 g mascarpone
- 220 g cukru trzcinowego
- 20 g mąki
- 5 jajek (wielkość L)
- szczypta soli
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
- opcjonalnie posiekane orzeszki ziemne i sól w płatkach
Przygotować spód. Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać. Dodać roztopione masło i łyżką dokładnie zagnieść ciasto (nie łączy się w zbitą kulę). Wyłożyć nim dno tortownicy pokryte papierem do pieczenia, bardzo mocno dociskając, aby spód był chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 C.
Kremówkę zagotować w niewielkim garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączyć i wrzucić do środka połamaną czekoladę i chili. Odczekać kilka minut, a następnie mieszać do momentu uzyskania gładniej, lśniącej masy. Twaróg zmiksować z mascarpone. Dodać mąkę, cukier i sól, mieszać tylko do połączenia się składników. Następnie dodać jajka, jedno po drugim. Na koniec masę czekoladową (może być ciepła). Wymieszać i przelać na przestudzony spód. Piec w kąpieli wodnej (na poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą) przez ok. 45 minut, do czasu aż boki sernika się zetną, a środek będzie delikatnie trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku do wystudzenia, a następnie przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem roztopić w kąpieli wodnej: czekoladę z masłem orzechowym i solą. Rozprowadzić na wierzchu sernika. Opcjonalnie udekorować posiekanymi orzeszkami ziemnymi i solą w płatkach.
Smacznego!
Inspiracja „Lubie. Atlas z przepisami”
Jakie to musi być pyszne!!!
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Moje smaki 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Mmm…delicious ❤️
Autor
Dziękuję!!! 🙂
Idealny na te smutne styczniowe dni 😀
Autor
Zdecydowanie 🙂
Mmmmm 🙂
Autor
🙂
Fajne połączenie nigdy nie jadłam czekoladowego sernika…
Autor
Polecam 🙂
Sernik jest przepyszny smakuje zupełnie jak czekoladowy mus 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Wyszedł super 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Smakuje rewelacyjnie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂