Delikatny sernik z owocową frużeliną i bezą to ulubieniec mojej córki. Bardzo lekki z wyraźnym posmakiem owoców leśnych wprost rozpływa się w ustach : ) Polecam!!
Składniki na ciasto (23x33cm):
- 125 g masła
- 30 g cukru
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 żółtko
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto (użyłam robota kuchennego). Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na wielkość blachy i przełożyć na jej dno.
Składniki na serową masę:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka – dobrej jakości lub twaróg półtłusty zmielony co najmniej 2 krotnie)
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń śmietankowy
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka. Wylać ją na przygotowany spód i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec 60 minut. Wyjąć, przestudzić.
Składniki na frużelinę:
- 500 g mrożonych owoców (u mnie owoce leśne)
- 2 łyżki cukru trzcinowego (można dać więcej do smaku)
- 100 ml wody
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i połowę wody, podgrzać. Gdy cukier się rozpuści dodać łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z połową pozostałej wody i szybko wymieszać, aż masa zgęstnieje. W razie potrzeby dodać kolejną łyżkę mąki wymieszanej z pozostałą wodą, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dużo zależy od ilości soku puszczonego przez owoce. Przestudzić i wyłożyć na sernik.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić, zwiększając stopniowo obroty miksera, do uzyskania sztywnej piany. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Bezową masę rozsmarować na papierze do pieczenia na wielkość blachy (23×33 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez 30 minut. Zmniejszyć temp. do 100 C i piec kolejne 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na sernik z frużeliną i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Wygląda pysznie 🙂 Lubie ten sernik z mlekiem a wzbogacony o frużelinę na pewno jeszcze lepszy 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 jeśli lubisz sernik z dodatkiem mleka, ten na pewno również posmakuje 🙂
Mniam!
Autor
🙂 🙂 🙂
Pysznie się prezentuje ❤
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pycha 🙂
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Super sernik 😋
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Super przepis dziękuję 🙂
Autor
Nie ma za co, polecam się na przyszłość 🙂 🙂 🙂
Pyszny serniczek a schłodzony w lodówce nawet lepszy 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo dobry 🙂 dodałam tylko więcej cukru do frużeliny bo dzieci wolą bardziej jak słodką jak dżemik niż kwaskowe 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂 mi ten mniej słodki smak frużeliny idealnie pasuje do przełamania słodyczy bezy, ale to zawsze rzecz gustu:)
Pyszny ❤️
Autor
Super, że posmakował 🙂
Serniczek super najlepszy na drugi trzeci dzień 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂
Przepyszny wyszedł 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Wspaniały sernik pomysł z fruzelina rewelacyjny ❤️❤️❤️
Autor
Super, że posmakował 🙂
Jest super jak każdy Pani sernik 🙂 zrobiłam z mrożonymi truskawkami i czekam na sezon na świeże 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Czy beza zostaje chrupka kolejnego dnia czy jest już miękka? Którego dnia najlepiej jeść? 🙂
Autor
Moim zdaniem najlepiej smakuje po nocy w lodówce 🙂
Upiekłam wczoraj… I wczoraj na ciepło spróbowałam., bo nie mogłam wytrzymać.Trochę się rozlatywał, ale był bardzo dobry. A po nocy w lodówce jest przepychota. Jeszcze nie raz do niego wrócę. A na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia będzie u mnie numerem jeden
Dziękuję za przepis
Autor
Super, bardzo się cieszę, że posmakował i zagości na stole na Święta 🙂