Sernik z frużeliną i bezą

Delikatny sernik z owocową frużeliną i bezą to ulubieniec mojej córki. Bardzo lekki z wyraźnym posmakiem owoców leśnych wprost rozpływa się w ustach : ) Polecam!!

Sernik z frużeliną i bezą

Składniki na ciasto (23x33cm):

  • 125 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto (użyłam robota kuchennego). Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na wielkość blachy i przełożyć na jej dno.

Składniki na serową masę:

  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka – dobrej jakości lub twaróg półtłusty zmielony co najmniej 2 krotnie)
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka. Wylać ją na przygotowany spód i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec 60 minut. Wyjąć, przestudzić. 

Składniki na frużelinę:

  • 500 g mrożonych owoców (u mnie owoce leśne)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (można dać więcej do smaku)
  • 100 ml wody
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i połowę wody, podgrzać. Gdy cukier się rozpuści dodać łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z połową pozostałej wody i szybko wymieszać, aż masa zgęstnieje. W razie potrzeby dodać kolejną łyżkę mąki wymieszanej z pozostałą wodą, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dużo zależy od ilości soku puszczonego przez owoce. Przestudzić i wyłożyć na sernik.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić, zwiększając stopniowo obroty miksera, do uzyskania sztywnej piany. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Bezową masę rozsmarować na papierze do pieczenia na wielkość blachy (23×33 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez 30 minut. Zmniejszyć temp. do 100 C i piec kolejne 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na sernik z frużeliną i całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Sernik z owocami i bezą

Karnawałowe słodkości

Komentarzy: 30

  1. Zoffie
    18 lutego 2019 / 15:30

    Wygląda pysznie 🙂 Lubie ten sernik z mlekiem a wzbogacony o frużelinę na pewno jeszcze lepszy 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2019 / 1:36

      Dziękuję 🙂 jeśli lubisz sernik z dodatkiem mleka, ten na pewno również posmakuje 🙂

  2. Ewa
    18 lutego 2019 / 15:43

    Mniam!

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2019 / 1:36

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka
    18 lutego 2019 / 18:54

    Pysznie się prezentuje ❤

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2019 / 1:37

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Iza
    18 lutego 2019 / 22:05

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2019 / 1:37

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Monia
    19 lutego 2019 / 9:18

    Super sernik 😋

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:52

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  6. Aśka
    19 lutego 2019 / 12:56

    Super przepis dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:52

      Nie ma za co, polecam się na przyszłość 🙂 🙂 🙂

  7. asia
    19 lutego 2019 / 22:52

    Pyszny serniczek a schłodzony w lodówce nawet lepszy 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:52

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Mirka
    20 lutego 2019 / 11:57

    Bardzo dobry 🙂 dodałam tylko więcej cukru do frużeliny bo dzieci wolą bardziej jak słodką jak dżemik niż kwaskowe 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:53

      Super, że posmakował 🙂 mi ten mniej słodki smak frużeliny idealnie pasuje do przełamania słodyczy bezy, ale to zawsze rzecz gustu:)

  9. Mania
    20 lutego 2019 / 20:17

    Pyszny ❤️

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:56

      Super, że posmakował 🙂

  10. Milka
    21 lutego 2019 / 15:48

    Serniczek super najlepszy na drugi trzeci dzień 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2019 / 14:09

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

  11. Ania
    1 marca 2019 / 12:15

    Przepyszny wyszedł 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:49

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  12. Doris
    5 marca 2019 / 20:14

    Wspaniały sernik pomysł z fruzelina rewelacyjny ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      6 marca 2019 / 22:51

      Super, że posmakował 🙂

  13. Zosia
    18 marca 2019 / 13:04

    Jest super jak każdy Pani sernik 🙂 zrobiłam z mrożonymi truskawkami i czekam na sezon na świeże 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:28

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  14. Kasia
    22 lutego 2020 / 16:44

    Czy beza zostaje chrupka kolejnego dnia czy jest już miękka? Którego dnia najlepiej jeść? 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2020 / 21:44

      Moim zdaniem najlepiej smakuje po nocy w lodówce 🙂

  15. Anita
    28 listopada 2021 / 16:24

    Upiekłam wczoraj… I wczoraj na ciepło spróbowałam., bo nie mogłam wytrzymać.Trochę się rozlatywał, ale był bardzo dobry. A po nocy w lodówce jest przepychota. Jeszcze nie raz do niego wrócę. A na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia będzie u mnie numerem jeden
    Dziękuję za przepis

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2021 / 17:24

      Super, bardzo się cieszę, że posmakował i zagości na stole na Święta 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 10 =