Kiedy zobaczyłam ten sernik w książce Siostry Anastazji wiedziałam, że muszę go zrobić! Na pewno znacie podobną wersję z brzoskwiniami (która przy okazji jest jedną z moich ulubionych… ; ), ale polecam Wam wypróbować także dodatek jabłek. Sernik jest pyszny, idealny na nadchodzące Święta! Polecam : )
Składniki na ciasto (blacha 23×38 cm):
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 150 g margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami na jasną masę. Dodać do mąki. Dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich wyłożyć dno blachy, a drugą przełożyć do zamrażarki.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 4-5 jabłek
Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem pudrem. Ser zmielić lub utrzeć mikserem. Dodać do masy z margaryny, żółtek i cukru. Dodać proszek do pieczenia i budyń (proszek). Wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łopatką. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Na ser nałożyć małe ćwiartki obranych jabłek, jedną obok drugiej.
Składniki na pianę bezową:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą lub sylikonową łyżką. Wylać równo na jabłka. Na pianę równomiernie zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 50-60 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego : )
Uwielbiam serniki:)
Autor
Ja także 🙂
Uwielbiam taki sernik ;D
Autor
Mam tam samo 🙂
Wygląda przepięknie. Problem w tym, że wszystkie Twoje serniki (i wypieki) takie są i jak sie tu zdecydować, co upiec?:)
Autor
Bardzo dziękuję!:) miło się czyta takie pozytywne komentarze 🙂
serniki wielbię wszelakie. ale z jabłkami nie jadłam jeszcze.
wygląda świetnie :]
Autor
Koniecznie wypróbuj, również uwielbiam serniki i wersja z jabłkami do tej pory mi nie pasowała, a jednak.. 🙂 wyszło pysznie 😀
Świetny jest ten sernik 🙂 Znam przepisy siostry Anastazji – koleżanka jest fanką 🙂
Autor
Jej książkę mam od niedawna i pomimo, że jest napisana w dość chaotyczny sposób, przepisy które już wykonałam były bardzo smaczne 🙂
ten z brzoskwiniami bardzo lubię, a szarlotka moje kochane ciacho, więc to połączenie jest wprost dla mnie:)
ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)
Autor
W takim razie gorąco polecam 🙂 a głos jak zawsze będzie oddany 🙂
Pysznie podany i pokazany. A bloga dołączyłam sobie do obserwowanych. Pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło i również pozdrawiam 🙂
Sernik, do tego jabłka. Moje ulubione smaki 🙂 Na pewno pyszny!
Autor
Na pewno by Ci zasmakował 🙂
Choć nie znam przepisów siostry Anastazji, to z wielką ochotą bym się skusiła na Twój, bardzo apetyczny !
Autor
Gorąco polecam 🙂
Cudowny serniczek, bardzo prosty do zrobienia, cała rodzinka zachwycona więc rozszedł się w oka mgnieniu 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszny wyszedł 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Wygląda świetnie a smakuje jeszcze lepiej 🙂 bardzo lubię Twoją stronę, bo przepisy są niezawodne gratuluję 🙂
Autor
Bardzo dziękuję za ciepłe słowa 🙂
Sernik jest przepyszny mogę go piec bez końca 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pychotka uwielbiam go goscie tez zachwyceni 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Przepyszny kolejny z Pani bloga który ląduje w ulubionych 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Cudowny serniczek 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂