Sernik z mango to połączenie idealne! Owocowy, kremowy na obłędnym czekoladowym spodzie zyska uznanie wszystkich sernikowych miłośników : ) Przepis pochodzi z poznańskiej kawiarni Ruina i wg autorki cieszy się on niezmiennie największym uwielbieniem, jeśli mieliście okazję go próbować, pewnie wiecie dlaczego : ) Polecam!!!

Składniki na spód (tortownica o średnicy 28cm):
- 130 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 65 g cukru
- 20 g kakao
- większa szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć, najlepiej dłońmi, zagniatając je mocno między palcami (nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (użyłam w wiaderku, dobrej jakości)
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (wielkość L)
- 270 ml słodkiego mleka zagęszczonego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 450 g pulpy mango
- szczypta soli
Twaróg przełożyć do misy miksera. Krótko zmiksować. Dodawać kolejno składniki, mieszając tylko do połączenia. Najpierw mąka i sól. Następnie jajka, jedno po drugim. Potem mleko zagęszczone, kwaśna śmietana i na koniec pulpa z mango. Wstawić do piekarnika na 55 minut lub do czasu, aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Klajdra śmietanowa:
- 400 g kwaśnej śmietany (18%)
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżki pulpy mango
Cukier puder przesiać do śmietany, wymieszać. Wylać na ostudzony sernik i równo rozprowadzić. Na środek wyłożyć pulpę mango i łyżką zrobić okręgi na śmietanie. Przełożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego!




Inspiracja – Lubię. Atlas z przepisami.
Obłędny 🥰 Robiłam już sernik z mango z dwóch różnych przepisów, czas na tę trzecią wersję 🙂
Autor
O to jestem bardzo ciekawa jak wrażenia 😀
Wspaniały ❤
Autor
Super, że posmakował <3
Pani Marto, gdzie szukać tej pulpy z mango? W Lidlu, Biedronce, czy Kauflandzie?
Moje doświadczenia z pieczeniem sernika są marne. Czy dla osoby nie umiejącej piec, nie jest to zbyt trudne zadanie? Będę robiła ściśle w/g przepisu, więc mam nadzieję, że podała Pani dość szczegółowo przepis.. Czy sernik rosnie podczas pieczenia? Co zrobić jak mi “wykipi”?
Autor
Z tego co pamiętam kupiłam akurat w Auchan lub w Carrefourze, ale wydaje mi się, że w Kauflandzie też jest. Jest to prosty przepis, więc na początek w sam raz, wszystko jest szczegółowo opisane 🙂 Sernik nie rośnie, nic się z nim nie dzieje podczas pieczenia 😉
Boski, kocham mango, więc musi być mój 😋
Autor
Polecam! 🙂
Bardzo apetyczny 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wspaniały 😍
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
A jaki ser?
Ja zawsze używam piatnicy albo moj ulubiony 😊
Autor
U mnie również Mój Ulubiony 🙂
Autor
Im “prostszy” skład tym lepiej 😀 użyłam Mój Ulubiony z Wielunia 🙂
A co to jest pulpa z mango czy to surowe, obrane i bez pestki mango?
Autor
Pulpa to forma musu, użyłam takiej z puszki 🙂
Wspaniały ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepyszny wcale się nie dziwie że jest hitem 😁
Autor
Super, że posmakował 🙂
Ląduje w ulubionych ❤️
Autor
Bardzo mi miło 😀
Wspaniały serniczek i szybko się robi 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Czy składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki i czy to leżakowanie w nocy w lodówce jest konieczne?
Autor
Składniki można wcześniej wyjąć z lodówki, leżakowanie w nocy jest kluczowe do nabrania odpowiedniej konsystencji 🙂
Bardzo bardzo dobry 🙂
Autor
Cieszę się i pozdrawiam 🙂
Wygląda pysznie 🙂 szkoda, że nie można się poczestować przez ekram komputera, do kawki by mi się przydał 🙂
Autor
Również żałuję 😉
Sernik jest pyszny rodzinka myślała ze z cukierni 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Najlepszy sernik nie tylko jaki upiekłam ale jaki w ogóle jadłam 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Zrobiłam na urodziny siostrzenicy i jedna tortownica to zdecydowanie za mało, rozszedł się w mig 🙂
Autor
Super <3
Czy na wierzch można dać jogurt naturalny zamiast śmietany?
Autor
Niestety nie 🙁
Czy sernik mam pięć w 160 stopniach?
Autor
Tak 🙂
Nie mam tortownicy 28 cm , ale za to mam 30 albo 22. Myśli Pani że w której z tych mogę zrobić ? Albo w kwadratowej tylko o jakich wymiarach by Pani proponowała ? Z góry dziękuję za pomoc 🙂
Autor
Wybrałabym tortownicę 30 cm, sernik będzie delikatnie niższy 🙂 Z prostokątnym blach najbliższa wymiarom będzie 20×30 cm 🙂
Robiłam kilka razy i za każdym razem wyszedł idealnie pyszny. To moje ulubione ciasto z Pani blogu oprócz kostki wiśniowej🌹🌹🌹
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać kaszę manną? 🙂
Autor
Można, choć osobiście zamieniłabym na zwykłą mąkę pszenną lub budyń. Ten sernik jest bardzo aksamitny i kasza manna może być za mocno wyczuwalna 🙂
Super, bardzo dziękuję za sugestię 🙂 Już się zabieram za pieczenie 🙂
Autor
Życzę smacznego 🙂
Sernik jest wspaniały bardzo polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂