Sernik z mango

Sernik z mango to połączenie idealne! Owocowy, kremowy na obłędnym czekoladowym spodzie zyska uznanie wszystkich sernikowych miłośników : ) Przepis pochodzi z poznańskiej kawiarni Ruina i wg autorki cieszy się on niezmiennie największym uwielbieniem, jeśli mieliście okazję go próbować, pewnie wiecie dlaczego : ) Polecam!!!

Składniki na spód (tortownica o średnicy 28cm):

  • 130 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 65 g cukru
  • 20 g kakao
  • większa szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć, najlepiej dłońmi, zagniatając je mocno między palcami (nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (użyłam w wiaderku, dobrej jakości)
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 270 ml słodkiego mleka zagęszczonego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 450 g pulpy mango
  • szczypta soli

Twaróg przełożyć do misy miksera. Krótko zmiksować. Dodawać kolejno składniki, mieszając tylko do połączenia. Najpierw mąka i sól. Następnie jajka, jedno po drugim. Potem mleko zagęszczone, kwaśna śmietana i na koniec pulpa z mango. Wstawić do piekarnika na 55 minut lub do czasu, aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Klajdra śmietanowa:

  • 400 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki pulpy mango

Cukier puder przesiać do śmietany, wymieszać. Wylać na ostudzony sernik i równo rozprowadzić. Na środek wyłożyć pulpę mango i łyżką zrobić okręgi na śmietanie. Przełożyć do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Inspiracja – Lubię. Atlas z przepisami.

Komentarzy: 68

  1. Majka
    7 września 2020 / 12:50

    Obłędny 🥰 Robiłam już sernik z mango z dwóch różnych przepisów, czas na tę trzecią wersję 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:03

      O to jestem bardzo ciekawa jak wrażenia 😀

      • Majka
        19 września 2020 / 12:05

        Wspaniały ❤

        • Marta
          Autor
          20 września 2020 / 22:02

          Super, że posmakował <3

      • Gosia
        13 stycznia 2021 / 14:54

        Pani Marto, gdzie szukać tej pulpy z mango? W Lidlu, Biedronce, czy Kauflandzie?
        Moje doświadczenia z pieczeniem sernika są marne. Czy dla osoby nie umiejącej piec, nie jest to zbyt trudne zadanie? Będę robiła ściśle w/g przepisu, więc mam nadzieję, że podała Pani dość szczegółowo przepis.. Czy sernik rosnie podczas pieczenia? Co zrobić jak mi „wykipi”?

        • Marta
          Autor
          13 stycznia 2021 / 15:01

          Z tego co pamiętam kupiłam akurat w Auchan lub w Carrefourze, ale wydaje mi się, że w Kauflandzie też jest. Jest to prosty przepis, więc na początek w sam raz, wszystko jest szczegółowo opisane 🙂 Sernik nie rośnie, nic się z nim nie dzieje podczas pieczenia 😉

  2. Ania
    7 września 2020 / 13:51

    Boski, kocham mango, więc musi być mój 😋

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:04

      Polecam! 🙂

  3. Aga
    7 września 2020 / 14:43

    Bardzo apetyczny 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:04

      Dziękuję 🙂

  4. Isia
    7 września 2020 / 20:57

    Wspaniały 😍

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:04

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  5. Natka
    7 września 2020 / 21:49

    A jaki ser?

    • Goska
      8 września 2020 / 14:21

      Ja zawsze używam piatnicy albo moj ulubiony 😊

      • Marta
        Autor
        9 września 2020 / 23:06

        U mnie również Mój Ulubiony 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:05

      Im „prostszy” skład tym lepiej 😀 użyłam Mój Ulubiony z Wielunia 🙂

  6. Mewa
    7 września 2020 / 22:19

    A co to jest pulpa z mango czy to surowe, obrane i bez pestki mango?

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:06

      Pulpa to forma musu, użyłam takiej z puszki 🙂

  7. Goska
    8 września 2020 / 14:20

    Wspaniały ❤️

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:06

      🙂 🙂 🙂

  8. Natalka
    8 września 2020 / 17:26

    Przepyszny wcale się nie dziwie że jest hitem 😁

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:06

      Super, że posmakował 🙂

  9. Izka
    10 września 2020 / 18:39

    Ląduje w ulubionych ❤️

    • Marta
      Autor
      11 września 2020 / 11:08

      Bardzo mi miło 😀

  10. Wika
    12 września 2020 / 10:52

    Wspaniały serniczek i szybko się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:51

      Super, że posmakował 🙂

  11. Młoda
    13 września 2020 / 8:30

    Czy składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki i czy to leżakowanie w nocy w lodówce jest konieczne?

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:52

      Składniki można wcześniej wyjąć z lodówki, leżakowanie w nocy jest kluczowe do nabrania odpowiedniej konsystencji 🙂

  12. JJ
    14 września 2020 / 15:45

    Bardzo bardzo dobry 🙂

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:53

      Cieszę się i pozdrawiam 🙂

  13. 17 września 2020 / 13:41

    Wygląda pysznie 🙂 szkoda, że nie można się poczestować przez ekram komputera, do kawki by mi się przydał 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2020 / 21:44

      Również żałuję 😉

  14. Mary
    18 września 2020 / 8:07

    Sernik jest pyszny rodzinka myślała ze z cukierni 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2020 / 21:44

      Bardzo się cieszę 🙂

  15. Kama
    6 października 2020 / 11:44

    Najlepszy sernik nie tylko jaki upiekłam ale jaki w ogóle jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2020 / 10:10

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  16. Elwira
    14 października 2020 / 11:25

    Zrobiłam na urodziny siostrzenicy i jedna tortownica to zdecydowanie za mało, rozszedł się w mig 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2020 / 23:55

      Super <3

  17. M7
    20 października 2020 / 22:26

    Czy na wierzch można dać jogurt naturalny zamiast śmietany?

    • Marta
      Autor
      20 października 2020 / 23:27

      Niestety nie 🙁

  18. Marta
    30 stycznia 2021 / 17:12

    Czy sernik mam pięć w 160 stopniach?

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2021 / 12:10

      Tak 🙂

  19. Aleksandra
    26 lutego 2021 / 13:53

    Nie mam tortownicy 28 cm , ale za to mam 30 albo 22. Myśli Pani że w której z tych mogę zrobić ? Albo w kwadratowej tylko o jakich wymiarach by Pani proponowała ? Z góry dziękuję za pomoc 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2021 / 14:35

      Wybrałabym tortownicę 30 cm, sernik będzie delikatnie niższy 🙂 Z prostokątnym blach najbliższa wymiarom będzie 20×30 cm 🙂

  20. Edyta
    7 marca 2021 / 1:30

    Robiłam kilka razy i za każdym razem wyszedł idealnie pyszny. To moje ulubione ciasto z Pani blogu oprócz kostki wiśniowej🌹🌹🌹

    • Marta
      Autor
      7 marca 2021 / 15:21

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  21. B.
    11 marca 2021 / 21:06

    Czy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać kaszę manną? 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2021 / 22:03

      Można, choć osobiście zamieniłabym na zwykłą mąkę pszenną lub budyń. Ten sernik jest bardzo aksamitny i kasza manna może być za mocno wyczuwalna 🙂

  22. B.
    12 marca 2021 / 11:10

    Super, bardzo dziękuję za sugestię 🙂 Już się zabieram za pieczenie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2021 / 11:28

      Życzę smacznego 🙂

  23. Martyna
    29 marca 2021 / 10:21

    Sernik jest wspaniały bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2021 / 19:46

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  24. Anya
    23 kwietnia 2021 / 1:12

    Dzień dobry 🙂
    Mleko zagęszczone jakie najlepiej? I czy można ew. zastąpić cukrem pudrem, w jakiej proporcji?
    Pozdrawiam,
    Ania

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2021 / 15:49

      Dzień dobry 🙂 z tego co pamiętam użyłam gostyńskie 🙂 Niestety nie można go zastąpić cukrem pudrem. Pozdrawiam 🙂

  25. Mariola
    20 lutego 2022 / 22:54

    Bardzo dobry sernik. Tylko ja za krótko trzymałam. Dla mojego piekarnika 55minut to za mało. Następnym razem potrzymam dłużej.

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2022 / 12:22

      Niestety różne piekarniki trochę inaczej pieką, ale cieszę się, że posmakował 🙂

  26. dorota
    26 kwietnia 2022 / 12:40

    Robiłam kilka razy. Ostatnio to mój sernikowy faworyt. Na imprezę walentynkową mus mango na górze zastąpiłam musem truskawkowym, też było super:)

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2022 / 0:37

      Cieszę się, że tak przypadł do gustu. Super pomysł z truskawkowym musem, fajne połączenie 🙂

  27. Michalina
    8 października 2022 / 19:03

    Super sernik 😊

    • Marta
      Autor
      12 października 2022 / 0:06

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  28. Karolina
    15 października 2022 / 20:47

    Czy pulpa mango powinna być słodzona ?
    Spotkałam się z wersją słodzoną i niesłodzoną

    • Marta
      Autor
      20 października 2022 / 0:51

      Niesłodzona 🙂

  29. Amelia
    5 kwietnia 2023 / 11:45

    Jak mam pulpę mango słodzoną to muszę użyć mleka zagęszczonego słodzonego? Czy można zastąpić go niesłodzonym?! Boję się, że sernik będzie wtedy zbyt słodki..

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2023 / 22:32

      Można spróbować z niesłodzonym, niestety nie wiem jak mocno słodka jest ta słodzona pulpa mango.

  30. renian
    7 kwietnia 2023 / 12:04

    witam,
    kupiłam mango w plastrach w puszce. Czy mogę zmiksować i będzie to samo co pulpa?
    Chyba też mniej cukru trzeba dać?
    Czy zamiast śmietany można dać maskarpone?

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:08

      Tak, można zmiksować, jeśli jest dosładzane to ilość cukru zmniejszyć, pulpa jest bez dodatku cukru 🙂 Niestety mascarpone ma inną konsystencję niż śmietana, więc nie bardzo można je tu wymienić 🙂

  31. Laurka
    4 listopada 2023 / 12:17

    Rewelacja sernik jest przepyyyyszny! zrobiłam na wizytę teściowej i nawet ona chwaliła 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2023 / 0:44

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 5 =