Czy możecie sobie wyobrazić Święta bez sernika lub pierniczków? : ) Jak wiecie kocham serniki, a zapach piernika i aromatycznych korzennych przypraw od razu przywołuje cudowne świąteczne wspomnienia. Mam, więc dziś dla Was połączenie idealne – sernik z pierniczkami, który jestem pewna, będzie hitem nadchodzących Świąt : ) Obłędny kruchy spód z piernikową nutą, masa serowa z dodatkiem pierniczków i przepyszna kruszonka, niezwykle aromatyczna za sprawą tajemnego składnika jakim jest cynamon Kamis, który świetnie podkręca jej kakaowy smak. Sernik jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak na pewno zachwyci Waszych gości i sprawi, że cały dom będzie pachniał Świętami : ) Polecam!!!
- 75 g masła
- 20 g kakao
- 130 g mąki pszennej
- 65 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika Kamis
- szczypta soli himalajskiej Kamis
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając i wyrównując łyżką. Im mocniej ugnieciemy ciasto, tym spód będzie bardziej kruchy po upieczeniu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Dodatkowo:
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Całkowicie przestudzony spód wysmarować powidłami.
Składniki na serową masę:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 jajka (wielkość L)
- 220 g śmietanki kremówki 30%
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 opakowania przyprawy do sernika Kamis
- 100 g pierniczków w czekoladzie (bez nadzienia)
Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 C (góra-dół). Twaróg dokładnie zmiksować lub zmielić. Dodać jajka, kremówkę, cukry, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przełożyć na ostudzony spód wysmarowany powidłami. Pierniczki pokroić w mniejsze kawałki, wcisnąć w masę serową. Wierzch posypać kruszonką i piec przez 60 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
Składniki na kruszonkę:
- 75 g masła
- 20 g kakao
- 130 g mąki pszennej
- 1 szczypta cynamonu Kamis
- 65 g cukru trzcinowego
Całość dokładnie rozetrzeć palcami, do uzyskania konsystencji kruszonki.
Smacznego!
Dzięki uprzejmości marki Kamis przygotowałam również dla Was konkursową niespodziankę : ) Do wygrania są 3 zestawy przypraw Kamis wraz gadżetami. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:
„Jakie jest Twoje ulubione świąteczne ciasto?”
Konkurs trwa do 22.12.2017r. włącznie. Powodzenia! Wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski.
*Wpis powstał przy współpracy z Kamis
Kochani, bardzo Wam dziękuję za tak liczny udział w konkursie : ) Wybór zwycięzców był niezwykle trudny! Nagrody otrzymują:
Toffee – za krótką, zwięzła i jednocześnie zabawną odpowiedź, która nie pozostawia żadnych wątpliwości co do tego, że Król świątecznych wypieków może być tylko jeden ; )
an2405 – za apetyczny opis ciasta, (od razu nabrałam na nie ochoty : ) ) które jest jednym z symboli Bożego Narodzenia i zawsze smakuje wyjątkowo
muchowa – za odpowiedź, która z miejsca przekonała moje pociechy i taka wersja sernika mogłaby zostać również naszym świątecznym hitem ; )
Serdecznie gratulujemy!!!
Moje ulubione świąteczne ciasto to jabłecznik na kruchym spodzie posypany cynamonem i kruszonką. Od dziecka przygotowuję go z mamą i babcią na Święta Bożego Narodzenia. Od lat przygotowujemy go według przepisu mojej prababci. Można powiedzieć, że to już tradycja, że pojawia się u nas na stole. Nie ma to jak domowe, babcine wypieki! 🙂
W święta obowiązkowym ciastem w naszej rodzinie jest tzw. ” placek świąteczny pleśniak”, tak ta nazwa jest wyjątkowa że musiałam go wyprubować, a cała historia odkrycia ciasta jest wyjątkowa i magiczna i rozpoczyna się od mojej kochanej babci która przez całe swoje życie gromadziła wycinki z gazet i tak na strychu odnalazłam jej wycinane skarby a w nich tytułowy „pleśniak” z pięknym zdjęciem vintage.Tak rozpoczęta przygoda musiała się skonczyć wykonaniem pleśniaka,przy którym uczestniczyły moje dzieci bo ciasto jest idealnie proste do wykonania zaczynając od kruchego spodu maślanego a kończąc na cudowwnie słodkiej kruszonce kakaowej.Małe rączki idealnie się wpasowały do wygniatania, posypywania bakaliami, jak i wylewania białej jak puch ubitej na sztywno kołuderki z białek jaj.Całość jest delikatna, krucha i pełna świątecznych zapachów a tytułowy pleśniak w przekroju wygląda po upieczeniu własnie jakby pleśń zjadała go żywcem ale to oczywiście my zjadamy go ze smakiem.Polecam wypróbowania bo warto zawalczyć o ten smak!👍😊
Witam zaglądam tu na stronę ale widze że jeszcze niema wyników wiec trzeba poczekac.Ale moje pytanie to zgłaszam błąd ponieważ konkurs był do 22…a właśnie pisalam do Panstwa kolo północy i zmieścił am sie w terminie ale widze ze moja wiadomsc zostala przypisana 23….nierozumiem dlaczego??Jestem zawiedziona …wiem że można wskazać dowody na to ze pisalam w terminie zakończenia konkursu, wiec proszę to sprawdzić jesli jest możliwość.
Marzena .pozdrawiam
Mówcie sobie, co tam chcecie,
o uszkach i o pierogach,
o makiełkach, kluskach, rybach
– ale memu sercu droga
jest nieco inna potrawa,
CYTRYMAK! Wspaniała sprawa!
To taki inny MAKOWIEC,
pyszny, leciutko kwaskowy,
mało może tradycyjny,
lecz kto powiedział, że nowych
tradycji tworzyć nie mogę
i wytyczać własną drogę?! 🙂
CYTRYMAK, czyli odświeżony makowiec
Ciasto:
150 g maku
100 g wiórków kokosowych
100 g mielonych migdałów albo orzechów włoskich
100 g cukru pudru
8 białek
4 żółtka
szczypta soli
Krem:
2 budynie śmietankowe
350 ml mleka
50 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
kilka kropli aromatu cytrynowego
200 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 żółtka
200 g miękkiego masła
polewa czekoladowa (u mnie – biała)
Suche składniki na ciasto (mak, kokos, migdały lub orzechy) mieszamy w misce.
Ubijamy białka na sztywno, dodając szczyptę soli, a potem powoli dosypując cukru. Nie przerywając miksowania, dodajemy po żółtku, a potem stopniowo i delikatnie (na niskich obrotach miksera) dodajemy mieszankę suchych składników.
Pieczemy ciasto w dwóch tortownicach średniej wielkości, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych lekko bułką tartą w 170 stopniach Celsjusza przez jakieś 20 minut.
Studzimy, a w tym czasie robimy krem.
Sok z cytryny wlewamy do mleka. Zostawiamy ok. 1/2 szklanki tej mieszanki, a resztę gotujemy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
Mleko ze szklanki służy do rozrobienia budyniu oraz żółek. Gdy uzyskamy jednolity roztwór, wlewamy go do wrzącego mleka i mieszamy intensywnie na zmniejszonym ogniu, aż zrobi się budyń.
Studzimy.
Masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce budyniu (musi być idealnie wystudzony, bo masa się zważy) i miksujemy na gładki krem.
Upieczone ciasto przekładamy tak przygotowanym kremem. Na wierzchnią warstwę wylewamy polewę czekoladową. Chłodzimy w lodówce, aż masa zastygnie, co trwa minimum 2 godziny.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu, gdy się już „przegryzie” – smakuje wtedy idealnie i na pewno będzie hitem niejednej świątecznej imprezy, bo ma w sobie lekkość, elegancję i szyk! 🙂
Polecam gorąco – nie tylko w Święta! 🙂
Moje ulubione świąteczne ciasto to babciny przekładaniec cytrynowy z masą z kaszy manny.
Sernik wyszedł idealnie dziękuję ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Kiedy święta nadchodzą, wszyscy goście się schodzą.
Do stołu siadają i głośno gadają.
Bo na stole coś tam stoi, co zachciankę każdego zaspokoi.
Wtedy wujek był tak ciekawy, że zapytał gospodynię o sernik brązowawy.
Gospodyni tak zaskoczona, zaczęła mówić o nim roztrzęsiona.
I zaczęła powieść tak, że zaśpiewał nawet ptak.
Moi drodzy, moi mili, co tym sernikiem się tak szczycili.
„Sernik Oreo” się nazywa i do spróbowania wzywa..
Co ma w sobie powiem Wam, może każdy zrobi sam.
Na początek ciastka oreo z masłem trzeba zmiksować lecz pamiętaj by ich nie gotować.
Nie zapomnij w formie je rozprowadzić i dobrze na spodzie ugładzić.
Następnie twaróg z cukrem pudrem i masłem orzechowym zmiksuj tylko od zapachu nie sfiksuj.
Dodaj ubitej na sztywno kremówki, wyłóż na spód i schowaj do lodówki
Żeby sernik miał smak wspaniały, dodaj solony karmel doskonały.
A na koniec do lodówki włóż, żeby był wart siedmiu mórz!
najlepszy będzie schłodzony i wiórkami czekoladowymi ozdobiony.
Przepis wyrecytowany, a sernik podany.
Więc kawałek weź do ręki i niech miną Twoje lęki.
Bo ten sernik działa cuda, że ominie Ciebie nuda.
Dorośli ze względu na karmel go pokochają, a dzieci ze względu na ciastka oreo wzdychają.
Na święta robi on furorę więc za robienie się jego biorę!
Kiedy wyniki???
A wyniki konkursu to gdzie?
Sernik wyszedł idealnie !!! Goście zachwyceni 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Sernik pychota super że mogłam do czegoś tak pysznego wykorzystać poświąteczne zapasy pierników 😉 Pozdrawiam!
Autor
Super, pozdrawiam 🙂
Na której półce piekarnika piec sernik – dolnej czy środkowej? 🙂
Autor
Na środkowej 🙂