Śledzie pod pierzynką + KONKURS

Śledzie pod pierzynką to warstwowa sałatka, która idealnie pasuje na świąteczny stół. Bardzo lubię przygotowywać ją w mniejszych naczyniach, ponieważ świetnie się prezentuje i każdy bez problemu sięga po tyle porcji, na ile ma akurat ochotę : ) Ile domów, tyle różnych wersji przygotowania, ale u nas tradycyjnie dodaje się czerwoną cebulę, ugotowaną marchewkę, ziemniaki i jajka, ogórki konserwowe i kukurydzę, która dodaje sałatce chrupkości. Szczególnie polecam kukurydzę Bonduelle, która jest naturalnie słodka (bez dodatku cukru) i co bardzo ważne bez GMO. Koniecznie wypróbujcie! : )


Śledzie pod pierzynką
Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 duża czerwona cebula
  • 8 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy Bonduelle
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 4 ugotowane marchewki
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 200 ml majonezu
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Filety wymoczyć w wodzie, odsączyć i pokroić w kostkę. Przełożyć na dno naczynia. Czerwoną cebulę i ogórki pokroić w kostkę, ułożyć na śledziach. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ułożyć na ogórkowej warstwie. Następnie ułożyć kolejno ugotowane ziemniaki, marchewki i jajka pokrojone w kostkę. Całość zalać sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu, soli i pieprzu.

Smacznego!


Przepis na śledzie pod pierzynką z majonezem

Śledzie przepisy

Śledź pod pierzynką przepis

Śledź pod pierzynką przepis
Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia mam dla Was niespodziankę – mini konkurs. Aby wziąć udział wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:

„Jaka jest Twoja ulubiona świąteczna potrawa z produktem Bonduelle?” 

Konkurs trwa do 19 grudnia 2016 r. (włącznie) Nagrodami są:

1 miejsce – bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł oraz zestaw produktów Bonduelle

2 i 3 miejsce – zestawy produktów Bonduelle

Powodzenia! : )

* Wpis powstał przy współpracy z Bonduelle

Kochani! Bardzo serdecznie dziękuję Wam za wszystkie zgłoszenia w konkursie, wybór zaledwie 3 osób był bardzo trudny! Ostatecznie udało się ustalić werdykt i nagrody wędrują do:

1. Katarzyna M. – za podanie przepisu na oryginalną przystawkę do barszczu, która może stanowić mocną konkurencję dla tradycyjnych uszek

2. Patrycja – za podanie przepysznej inspiracji na przepis łączący tradycyjne świąteczne danie z nutą nowoczesności

3. Paula S. – za bardzo kreatywne uzasadnienie najchętniej wybieranej, tradycyjnej sałatki jarzynowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole

Gratulujemy!

Komentarzy: 156

  1. 11 grudnia 2016 / 0:58

    Uwielbiam rybę z greckim sosem, do której niezbędny jest zielony groszek Bonduelle.
    Składniki

    ok. 800 g dowolnej ryby
    mąka do obtaczania
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    1/2 selera
    1/4 pora
    1/2 puszki zielonego groszku gotowanego na parze firmy Bonduelle
    1 puszka pomidorów krojonych
    3 łyżki oleju
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    sól
    pieprz
    papryka słodka

    1. Z ryby usuwamy grubsze ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron.

    2. Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę kroimy w krążki. Przekładamy je do garnka z olejem. Podlewamy wodą. Dodajemy sól, ziele, liść laurowy i dusimy.

    3. Po 20 minutach dodajemy pomidory, doprawiamy pozostałymi przyprawami.

    4. Pod koniec dorzucamy zielony groszek, mieszamy i układamy obsmażoną rybę. Dusimy do momentu zagrzania mięsa.

    5. Jeżeli danie podajemy od razu, rybę wykładamy na talerz i zalewamy sosem.

  2. Majka
    11 grudnia 2016 / 2:07

    Pychotka 😋

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2016 / 11:58

      Dziękuję :*

  3. Adam
    11 grudnia 2016 / 7:19

    U nas na wigilijnym stole nie może zabraknąc śledzia pod różnymi postaciami. Najbardziej lubię sałatkę śledziową po meksykańsku, z wykorzystaniem oczywiście produktów Bonduelle, i tak: czerwona fasolka konserwowa, kukurydza złocista. A do tego ugotowana marchewka, papryka konserwowa, papryczka chilii, cebula, olej rzepakowy, zielony szczypiorek, oregano, pieprz oraz śledzik z delikatnej zalewy octowej. Wszystko to połączone i przygotowane wcześniej by się przegryzło. Wygląda pięknie i smakuje wybornie. Polecam i życzę wesołych świąt

  4. Monika
    11 grudnia 2016 / 10:01

    Moja ulubiona potrawa tradycyjna salatka jarzynowa z majonezem groszek kukurydza i fasolka czerwona bonduelle do tego zestawu w tym roku dołączą śledzie pod pierzynką

  5. Asia Krawczyńska
    11 grudnia 2016 / 11:54

    Mniammm robię tak samo tylko cebula biała a marchewki nie gotuję tylko dodaję z puszki razem z groszkiem oczywiście od Bonduelle i na to jeszcze pieczone buraki a dopiero na sama górę majonez przy czym u mnie bez jogurtu. Muszę spróbować Twojej wersji bo na pewno jak troche majonezu wymienię na jogurt to lżejsza werjsa wyjdzie 🙂 Pozdrawiam Asia Krawczyńska

  6. Maria
    11 grudnia 2016 / 12:09

    Pyszna sałatka warzywna z ogórkiem, marchewka, kukurydza,sałata i kto co ma pod reka ulubionego układana warstwowo. Kolejne warstwy przekładam majonezem.W tej – wiodąca i najsmaczniejsza warstwa to oczywiście kukurydza Bonduelle, chrupiaca i słodka bez GMO.

  7. Niki
    11 grudnia 2016 / 12:26

    U nas obowiązkowo na święta sałatka wartwowa z warzyw do której inspiracja byla Twoja salatka meksykanska
    1/2 małej kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
    1 duża czerwona papryka
    4 pomidory malinowe
    1 duża czerwona cebula
    1 puszka kukurydzy bonduelle
    1 puszka czerwonej fasoli bonduelle
    1 duży, gęsty jogurt naturalny (390 g)
    6 łyżek majonezu
    200 g żółtego sera np. gouda lub mozzarella
    Wszystko kroje w kostke i ukladam warstwami jako sos mieszam majonez z jogurtem doprawiam sola i pieprzem Najlepszy smak jak sie smaki przegryza w lodowce!

  8. Jacek
    11 grudnia 2016 / 12:41

    Ryba w galarecie z groszkiem Bonduelle najlepszą robi Teściowa którą pozdrawiam i chętnie bym jej za to wręczył taki zestaw od Bonduelle 🙂

  9. Agnieszka
    11 grudnia 2016 / 12:41

    Najbardziej lubię warzywną sałatkę, którą układam warstwami: ogórek, cebula, kukurydza, marchewka, groszek, sałata, żółty ser i oliwki co drugą warstwę smaruje majonezem pycha 🙂

  10. Edyta
    11 grudnia 2016 / 13:20

    U mnie obowiązkowo sałatka z makaronem tortellini 😀
    Składniki:

    1 opakowanie tortellini
    1 zieliny ogórek
    puszka kukurydzy bonduelle
    25 dag szynki
    1 czerwona papryka
    25 dag żółtego sera
    2 pęczki szczypiorku
    Sos:
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    Wykonanie:
    Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Szynkę pociąć w cienkie paseczki, paprykę i obranego ogórka pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie produkty umieścić w misce. Przygotować sos. Gotowym polać wszystkie składniki sałatki. Wymieszać i odstawić do lodówki. Smacznego 🙂
    Sałatka pyszna, smakuje nawet wybrednym 😀

  11. Ania
    11 grudnia 2016 / 13:25

    Oczywiscie sałatka z kukurydza !!!!! 4sloiczki selera konserwowego 2 puszki a ananasa szynka ser żółty i 2 puszki kukurydzy sol pieprz do smaku i majonezik ze smketanka mmm niebo w gębie !!!

  12. Panna Joanna
    11 grudnia 2016 / 14:32

    Sałatka z fasolą Bonduelle. Fasolkę odcedzam dodaje żółty ser pokrojony w drobną kostkę lub starty na tarce, szynke w kostkę i ananasa puszki w kostkę. Dodaje łyżkę majonezu, natkę pietruszkie, wyciśnięty z praski ząbek czosnku. Mieszam i chowam do lodówki. Elegancka, szybka do wykonania, kolorowa, ciekawa, smaczna i … spróbujcie sami! Polecam!

  13. K.
    11 grudnia 2016 / 15:23

    Sałatka z tuńczyka: kukurydza, fasolka czerwona, ogórki konserwowe, gotowane jajka,papryka czerwona, cebulka , śliwki marynowane, pieprz, sól,majonez wszystko wymieszac i schlodzić w lodówce pycha!

  14. Niki
    11 grudnia 2016 / 19:22

    Na stole wigilijnym z pewnoscia nie zabraknie kukurydzy bonduelle z rybką. Kawalki filetu rybnego podsmazam z pokrojonymi ananasami z puszki i keczupem. Calosc wykladam na tace i wokol ukladam lekko podgotowany brokól wymieszany z kukurydza i pestkami dyni. Idealne i malo spotykane połaczenie.

  15. Oskar
    11 grudnia 2016 / 20:20

    U nas galat z groszkiem i marchewką. Na wigili wersja z karpikiem za to na boże narodzenie świetujemy już wersją miesną z dodtakiem kurczaka. A pani sałatka też całkiem nieźle wygląda chętbie bym spróbował.

  16. Edyta
    11 grudnia 2016 / 22:35

    A i u mnie sałatka górą.
    Zawsze na święta robię sałatkę warstwową z kurczakiem według Twojego przepisu. A jedną z warstw jest właśnie kukurydza i to tylko z Bonduelle 🙂
    Polecam wszystkim, znika w oka mgnieniu!

  17. Sylunia
    11 grudnia 2016 / 23:00

    Tarta z cebulką, kukurydzą natką pietruszki i jajeczną masą – poezja!

  18. Anna
    11 grudnia 2016 / 23:54

    Święta to dla mnie tradycja lubię kombinować z jedzeniem ale na co dzien a na wigilię jemy wyjątkowe potrawy na które czeka się cały rok i na tym polega ich urok! dlatego u nas nie ma nic wymyslnego ale nie może na pewno zabraknąć tradycyjnej pysznej sałatki jarzynowej do której obowiązkowo wędruje groszek Bonduelle.

  19. Wojciech
    12 grudnia 2016 / 1:15

    Na wigilijny stół może być zbyt awangardowa ale na każdy inny uroczysty dzień proponuję sałatkę w wykonaniu mojej żony, nieskomplikowana, niecodzienna i pyszna:
    * krewetki
    * paluszki krabowe
    * kukurydza bonduelle
    * puszka ananasów, pokrojone
    * majonez
    * szczypta chilli, sól, pieprz, koperek
    * cytryna

    Krewetki i paluszki krabowe ugotować na parze, wystudzić,( pokroić wg uznania), skropic cytryną. Do miski dodać pozostałe składniki, doprawić, wymieszać i smakować 🙂

  20. 12 grudnia 2016 / 1:21

    Na karpia czekam zawsze cały rok a na Wigilii mogłabym jeść tylko jego! Z tego też powodu, zamierzam również w drugi dzień Bożego Narodzenia, na rodzinnym obiedzie, który jednocześnie pragnę uczynić nieco lżejszym i zdrowszym niż tradycyjne potrawy świąteczne, podam karpia pieczonego w folii z cytryną i rozmarynem na młodych mrożonych marchewkach Bonduelle, na puree z zielonego groszku Bonduelle „Gotowanego na parze”, z pesto z rukoli i prażonych ziaren słonecznika.

  21. Kasia
    12 grudnia 2016 / 9:31

    Moja świąteczna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii ani dwóch kolejnych dni świąt (świetnie smakuje na drugi dzień!) to zapiekany łosoś w cieście francuskim pod kołderką karmelizowanych pomidorków cherry, czosnku i fasolki szparagowej. Do tego dania używam niezastąpionej fasolki szparagowej ciętej – szybko, smacznie, zdrowo i… gotowe! 🙂

  22. Annika
    12 grudnia 2016 / 11:43

    U mnie obowiązkowo sałatka z tuńczyka i kukurydzy z dodatkiem majonezu 3 składniki a efekt piorunujący no i każdy umie zrobić 🙂 a kukurydza od bonduelle najlepsza sprawdzona i żadna jej nie dorówna 🙂 poznam z zamknietymi oczyma 🙂

  23. Danusia J.
    12 grudnia 2016 / 12:59

    Jarzynowa z groszkiem marchewką i kukurydzą, czyli klasyk 🙂

  24. Monika
    12 grudnia 2016 / 13:15

    Sałatki makaronowa z kukurydza i groszkiem. Składniki: makaron muszelki,kukurydza,groszek,ser tłusty do salatek, jajka ugotowame,majonez, jogurt naturalny a najlepszym skladnikiem salatki jest jabłko ktore nadaje salatce niesamowity smak i super chrupie razem z kukurydza 🙂

  25. 12 grudnia 2016 / 13:37

    Nie wiem dlaczego, ale u mnie w domu najlepiej wszystkim smakują wszystkie gulasze i ogólnie tego typu dania. Wielki gar znika w kilka min- mój mąż jest chudy jak szczypiorek, ale oj potrafi wciągnąć takiego gulaszu. Tym bardziej jak za oknem jest ni to jesień, ni to zima. Akurat wczoraj zrobiłam taki gulasz na szynce i z warzywami Bonduelle. Szkoda, że nie można przesyłać zapachu, bo jest nieziemski…

    Składniki:
    *1 kg szynki
    *300g pieczarek
    *1 czerwona papryka
    *1 żółta papryka
    *200g boczku
    *1 puszka kukurydzy Bondualle
    *2 puszki krojonych pomidorów
    *2 puszki marchewki z groszkiem Bondualle
    *czerwone wino
    *czerwona cebula
    *4 ząbki czosnku
    *sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, papryka ostra, papryka słodka,
    *duża garść suszonych warzyw

    *ok 1szkl wody
    *natka pietruszki

    Dodatkowo:
    *chleb, bułka lub ziemniaki

    Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Można na patelni, a można w szybkowarze, bo i tak będziemy to jeszcze gotować.
    Po podsmażeniu dolać połowę wina, wodę, wszystkie przyprawy i czosnek. Majeranku nie żałować 🙂 Zamknąć szybkowar i od zagotowania +20-30min. Mój szybkowar jest już stary i nie tak szczelny, więc muszę gotować te kilka minut dłużej.
    Teraz kroimy pieczarki w plasterki i podsmażamy, jak już przestaną puszczać wodę dodać pokrojony w kostkę boczek, cebulę i obie papryki. Podsmażamy aż papryka będzie miękka.
    Możemy zrobić wersję z ziemniakami. W tedy pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do mięsa. I dopiero po ugotowaniu się ziemniaków dodajemy kukurydzę, marchew z groszkiem i pomidory.

    Ja robiłam bez ziemniaków tak więc. do mięsa dodajemy resztę składników: kukurydzę, pomidory i marchewkę z groszkiem.

    Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze z 5-10min. Na prawdę chwilkę.

    Gulasz wygląda kolorowo i pachnie rewelacyjnie! Mamy jesień, a raczej początki zimy i pogoda taka sobie. Więc tak kolorowe danie od razu poprawia humor 😀
    Już na talerzu posypać natką od pietruszki i podawać z pieczywem lub z ziemniakami.
    Smacznego 🙂
    https://goo.gl/xV2E2F

  26. wiecznarozkmina
    12 grudnia 2016 / 13:41

    Faszerowane jajka! I nie, to nie jest potrawa idealna jedynie na Wielkanoc! Faszerowanie jajek jako przekąski kojarzy mi się z każdym rodzinnym dużym spotkaniem. Z ugotowanych jajek, przeciętych wpół, wyciągam żółtko, dodaję do niego tuńczyka, pieprz, szczyptę soli, majonez połączony z jogurtem naturalnym oraz kukurydzę! Farsz nakładam do połówek jajek. Przy dużym rodzinnym stole znikają one jak świeże bułeczki!

  27. Carla
    12 grudnia 2016 / 13:51

    U nas zawsze na każde święta jest sałatka z fetą, pomidorkami i kukurydzą Bonduelle. Przed podaniem doprawiam do smaku solą i pieprzem i polewam sosem vinegret. Szybko i pysznie.

  28. Jaga
    12 grudnia 2016 / 14:47

    Nigdy nie zapomnę Wigili kiedy byłam studentką i dopiero w ten dzień miałam wracać do domu ale pogoda pokrzyżowała moje plany. Moja serdeczna koleżanka okazała mi serce i przygarnela w zwiazku ze snieżną zamiecią która opanowała miasto i uraczyła nas obłędną sałatką pieczarkową. Do dziś jest dla mnie wyjątkowa 🙂 Składniki:
    500g pieczarek
    150g żółtego sera
    4 ugotowane na twardo jajka
    biała część pora
    pół puszki kukurydzy Bonduelle
    majonez
    szczypiorek
    sól
    pieprz
    szczypiorek do dekoracji.
    Przygtowanie
    Pieczarki myjemy, smażymy, doprawiając solą i pieprzem (można też dodać odrobinę cebulki). Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka gotujemy na twardo – kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut aż puści sok. W ten sposób pozbawiamy go goryczy. Do miski wkładamy pieczarki, jaja, por odsączony z soku, starty na dużych oczkach ser oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę a także szczypiorek. Majonez mieszamy z solą i pieprzem. Dodajemy do pieczarek z jajkami i dokładnie mieszamy.
    Bon Apetit!
    Jaga

  29. Beata
    12 grudnia 2016 / 16:19

    Dla mnie smakiem świąt, imprez jest tradycyjny śląski szałot czyli sałata ziemniaczana. Nie była by tak dobra gdyby nie kukurydza i groszek od Bonduelle 🙂 Z reguły pół puszki kukurydzy znika nim trafi do sałatki, bo nie można jej się oprzeć 🙂 Oprócz powyższych sķładników dochodzą ziemniaki, marchewka, seler, cebula, jabłko, przyprawy i majonez z musztardą do smaku 🙂

  30. Diana
    12 grudnia 2016 / 16:35

    U mnie nie może zabraknąć sałatek 🙂 moja ulubiona to sałatka z pora i groszku: 2 puszki zielonego groszku Bonduelle, 1 por biała część, 1,2 kg pieczarek surowych, majonez kielec. Sól i pieprz. Groszek odsączamy z zalewy. Pora drobno siekamy. Pieczarki gotujemy i kroimy na plastry mieszamy wszystko z majonezem i sól i pieprz do smaku. Pyszności jak to mówi moja córunia 🙂

  31. Emma
    12 grudnia 2016 / 16:40

    Sałatka z czerwonej fasoli i kabanosów. Mało składników ale smak nieziemski 🙂 Potrzebujemy duży słoik marynowanych pieczarek, 4-5 jajek, 4 laski kabanosów, puszka czerwonej fasoli, majonez, śmietana, sól, pieprz. Wszytsko mieszamy i zajadamy 🙂

  32. Milena
    12 grudnia 2016 / 17:53

    Warstwowa sałatka z tuńczykiem <3 co potrzebujesz: 2 puszki tuńczyka w oleju 1 puszka kukurydzy Bonduelle oczywiście 🙂 cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, ryż, majonez, sól, pieprz i 100 g startego żóltego sera. Do miski układam warstwami: jajo, cebula, pieprz ,sól i lyzka majonezu, potem tuńczyk, ryz i kukurydza Bonduelle, znów majonez pieprz i sól. Potem znow jajko starte na tarce, cebula tunczyk ,ryż i majonez. Na samą górę posypany ser tarty. Smacznego 🙂

  33. Iwona T.
    12 grudnia 2016 / 20:31

    Taką ulubioną świąteczna potrawą w której koniecznie musi się znaleźć kukurydza jest sałatka ziemniaczana. Jest to sałatka tak naprawdę uniwersalna, ale od czasu do czasu aby się nie znudziła) pojawia się w święta, w tedy przyodziewa Bożonarodzeniowe ozdoby takie jak mini choinki z marchewek, z gwiazdkami z żółtego sera. Czasami pojawiają się jeszcze na niej mini pomidorki z domowej hodowli jako bombeczki. Całość wygląda prześlicznie i bardzo apetycznie 😉

  34. Zośka
    12 grudnia 2016 / 21:13

    Tradycyjna sałatka jarzynowa mojej babci z zieloniutkim groszkiem od Bonduelle 🙂

  35. Zuza
    13 grudnia 2016 / 0:25

    U nas na święta naprawdę szaleje się z ozodbami także w kuchni 🙂 moja mama ma artystyczną dusze i zawsze zaskoczy nas czymś wtjątkowym np. choinkami z ogórka oczywiście jako bombki wyruszają na pierwszy plan kukurydza, marchewka czy kukurydza bonduelle 🙂 takie nasze rodzinne 2w1

  36. Michał
    13 grudnia 2016 / 1:07

    Tarta z warzywami konserwowymi od bonduelle 🙂

  37. Kaja_K
    13 grudnia 2016 / 1:09

    Jak Święta to musi być po polsku czyli pierogi. Dla nuty oryginalności nie sa to piergo z wody a z piekarnika 😀 krucho – drożdżowe z pieczarkowo -warzywnym farszem. Najlepiej upiec dzień przed wigilią i później podgrzać, wtedy smakują najlepiej. CIASTO:
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    20 g drożdży
    2 szkl. mąki
    1 jajko
    1/2 kostki masła
    sól Składniki na pierogi zagniatam ,chłodzę w lodówce pół godziny i następnie wałkuję ,wycinam kubkiem krążki na które układam farsz. Zlepiam ,smaruję rozkłóconym jajkiem i piekę w temperaturze 180 stopni ,aż się zezłocą . Farsz to przesmażone na maśle (bardzo drobno pokrojone pieczarki), przysmażona cebulka ,groszek Bonduelle i 2 łyżki koncentatu pomidorowego .Składniki farszu mieszam ,aż się połączą i delikatnie skleją i napełniam nimi pierogi. Wszystkiego najlepszego na Święta!

  38. jaśka
    13 grudnia 2016 / 8:11

    Drożdżowe paluchy z serem kukurydza i fasolą bonduelle. Przepis podam jak wygram a wart jest zachodu 😉

  39. Estera
    13 grudnia 2016 / 10:32

    U mnie nie może zabraknąć pieczonej rybki z ciecierzyca bonduelle, od jakiegos czasu dbam o to co jem i niestey tradycyjne potrawy swiateczne juz mi nie sluza…stronie od salatek z majonezem ktore oczywiscie uwielbiam nadal ale po nich gorzej sie czulam teraz taka rybka dorzucam warzywa polewam sokiem z cytryny skrapiam oliwa plus sol i pierz a wszystko do piekarnika i mam pycha danie i dodatkowo szczupla sylwetke 🙂 lekkie swieta tez moga byc smaczne

  40. Pati
    13 grudnia 2016 / 11:06

    Moja ulubiona potrawa to paszteciki. Jako nadzienie dodaję grzyby zazwyczaj pieczarki połączone z żółtym serem i kukurydzą bonduelle. Przepyszne 🙂

  41. Ela
    13 grudnia 2016 / 11:42

    Przetestowane i zatwierdzone pycha! 🙂 a na naszym świątecznym stole znajdziesz chyba wszystko bo i duża rodzinka się zbiera i każdy znosi ulubione potrawy 🙂 a przy okazji wymieniamy się przepisamy czy może być lepiej? ja w tym roku zaserwuję Twój pomysł i może zachęcę kuzyna do śledzika 🙂 w zeszłym roku hitem była sałatka warstwowa z czerwoną kukurydzą tofu żurawiną i majonezem mniaaaam

  42. Hanka
    13 grudnia 2016 / 12:51

    Dla mojego męża najważniejszą potrawą świąteczną są przepysznie octowe pieczarki marynowane Bonduelle podane prosto ze słoika. Dla mnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć sałatki śledziowej z jajkiem, ogórkiem konserwowym i pieczonymi burakami, które idealnie komponują się z żywą zielenią groszku i żółcią kukurydzy Bonduelle. Odrobiną kulinarnego szaleństwa i ucieczką od tradycji jest dla nas pasztet z białej fasoli z puszki (rezygnujemy z namaczania i gotowania:)) podany w towarzystwie tatara ze śledzia.

  43. Renia
    13 grudnia 2016 / 13:07

    U nas nietypowo bo najbardziej lubumy sałatke z gruszką, grejpfrutem czerwona fasola i pikantną gorgonzola. Zaczelo sie od tego ze przygotowywalismy ja na sylwestra, ale jakos tak wszystkim zasmakowala ze jest juz nawet na Wigili jest bezmiesna wiec pasuje idealnie 🙂

  44. Basik
    13 grudnia 2016 / 13:12

    Sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą pychotka 🙂

  45. Zuzix
    13 grudnia 2016 / 13:17

    Sałatka z jajkiem brokułem kurczakiem i kukurydzą 🙂 Kurczaka kroje w kostkę doprawiam wg uznania i podsmazam. Ugotowane jaja kroje w kostke razem z ugotowanym brokułem. Mieszam je z kukurydzą i majonezem. Dodaje ser starty na grubych oczkach tarki oraz pieprz i sól do smaku.
    Najlepiej smakuje jak smaki sie przegryza w lodówce.

  46. Agata
    13 grudnia 2016 / 13:21

    Na Świeta obowiązkowa jest u nas sałatka warzywna 🙂 Robię taką jak robi moja Mama a ona robi taką jak jej Mama czyli moja Babcia 🙂 ziemniaczki, marchewka, seler, pietruszka, groszek, ogórki i oczywiście sól, pieprz musztarda i majonez, prosto i pysznie 🙂

  47. Ewa
    13 grudnia 2016 / 13:37

    Sałatka ziemnaczana z jajkiem i warzywami między innymi groszkiem od Bonduelle 🙂 To królowa naszego świątecznego stołu 🙂 Twoja sałatka również pysznie wygląda chętnie sprawdzę 🙂

  48. Nina
    13 grudnia 2016 / 14:19

    Lekka sałatka z makaronem tuńczykiem kukurydza i majonezem 🙂 bez niej nie ma świąt 🙂

  49. Sandra
    13 grudnia 2016 / 14:21

    Moja ulubiona świąteczna potrawa to sałatka śledziowa z warzywami. Składniki: 2 sztuki matiasów w oleju, 1 cebula, 2 jajka gotowane na twardo, 1 mała puszeczka kukurydzy Bonduelle, 1 duży ogórek kiszony, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: śledzie osaczyć z oleju, cebulę i jajka obrać.Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, a śledzie w paski i wymieszać z majonezem, dodać kukurydzę, posolić,oprószyć pieprzem,ponownie wymieszać i schłodzić. Polecam.

  50. Nusia19
    13 grudnia 2016 / 14:23

    Moja ulubiona potrawa na wigilię i święta to oczywiście nic oryginalnego bo sałatka, ale za to jaka pyszna!!!! Brokuł delikatnie podgotować ok. 4 minut we wrzątku a potem przelać zimną wodą dodać kukurydze BONDUELLE, jajka 4szt ugotowane na twardo i cebule. Wszystko kroić na małe kostki. Doprawiamy majonezem wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku i musztardą. Zajadać ze smakiem. Poza wigilią dodaje też kurczaka 🙂

Skomentuj K. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 10 =