Najlepsze przepisy na śniadanie w 5 minut

Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu dnia : ) Niestety w codziennym pośpiechu nie zawsze jest okazja, aby odpowiednio je celebrować, ale mam dla Was cztery pomysły na pyszne i pożywne kanapki, które przygotujecie w kilka chwil i trudno będzie im się oprzeć : ) Kanapki zdecydowanie nie muszą być nudne! Mam dużą słabość do wszystkich past, do których łatwo przekonacie również najmłodszych, a są skarbnicą zdrowia. Połączenie jajek z awokado, czy łososia z twarożkiem jest dla mnie idealne, a drobne dodatki dopasowane do naszych upodobań potrafią odmienić ich oblicze : ) Koniecznie podzielcie się ze mną swoimi ulubionymi kanapkowymi patentami : ) 


Przepisy na śniadanie


Pasty do kanapek przepisy

Przepis na kanapki z pastą z soczewicy

Składniki:

  • pieczywo na zakwasie
  • margaryna Rama Classic
  • 250 g ugotowanej soczewicy
  • 5 suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju z zalewy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  •  ziarna słonecznika do podania

Pieczywo posmarować margaryną Rama (można to zrobić od razu po jej wyjęciu z lodówki : ). Soczewicę, suszone pomidory z olejem i koncentratem zmiksować blenderem na gładki mus. W razie potrzeby można dodać więcej oleju i doprawić do smaku. Pastę z soczewicy przełożyć na kanapki. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać kanapki.

Smacznego!


pasta z makreli przepis

Przepis na kanapki z pastą z makreli

Składniki:

  • Pieczywo na zakwasie
  • margaryna Rama Classic
  • 100 g wędzonej makreli
  • 50 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • czarny sezam do podania

Pieczywo posmarować Ramą, która jest cennym źródłem witamim E, A i D. Makrelę, twaróg i jogurt naturalny zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Pastę przełożyć na kanapki, posypać czarnym sezamem.

Smacznego!


Pasta z soczewicy przepis

Przepis na kanapki z awokado

Składniki:

  • Pieczywo na zakwasie
  • margaryna Rama Classic
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • świeżo mielony pieprz, sól i papryczka chilli

Pieczywo posmarować margaryną Rama, która zawdzięcza swój smak wysokiej jakości, wyselekcjonowanym składnikom. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w półplasterki. Przełożyć na kanapki, a na wierzchu ułożyć plaster jajka. Doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą i papryczką chilli.

Smacznego!


Kanapka z jajkiem i awokado

Przepis na kanapki z łososiem

Składniki:

  • Pieczywo na zakwasie
  • margaryna Rama Classic
  • 100 g wędzonego łososia lub pstrąga tęczowego
  • 100 g twarogu
  • 1 czerwona cebula
  • świeżo mielony pieprz, sól i chilli

Pieczywo posmarować margaryną Rama Classic. Dzięki temu, że do jej produkcji wykorzystuje się olej tłoczony z nasion rzepaku ma ona dużą zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega 3 i 6. Na tak przygotowane kanapki rozsmarować twaróg i ułożyć kawałki wędzonej ryby. Doprawić mieszanką świeżo mielonego pieprzu, soli i chilli. Udekorować czerwoną cebulą.

Smacznego!


Przepis na kanapkę z łososiem i twarożkiem

* Wpis powstał przy współpracy z marką Rama

Komentarzy: 47

  1. Patrycja
    28 lutego 2017 / 10:31

    Wow śniadanie marzenie 🙂 u nas to raczej kanapki oklepane… ser szynka pomidor lub ogórek 🙂 musze pokombinować z pastami 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:22

      Polecam pasty są pyszne i wbrew pozorom błyskawiczne do przygotowania 🙂

  2. M.
    28 lutego 2017 / 11:30

    Mniam! połączenie jaja z awokado jest the best 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:22

      W pełni się zgadzam 🙂

  3. Misia
    28 lutego 2017 / 12:03

    Same pyszności jak to u Ciebie 🙂 zazdroszczę Twoim dzieciom pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:22

      To bardzo miłe, dziękuję 🙂

  4. Ewa
    28 lutego 2017 / 12:20

    Uwielbiam śniadanie 🙂 czekam w końcu całą noc 🙂 u nas króluje jajko w każdej postaci ale Twoje propozycje też ciekawe 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:22

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. isia
    28 lutego 2017 / 13:18

    Uwielbiam Twoje zdjęcia!!! jakbym była u Ciebie na tym śniadaniu 🙂 wszystkie opcje do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:23

      Bardzo dziękuję!!! 🙂

  6. Majka
    28 lutego 2017 / 13:44

    Ślicznie, pysznie, zdrowo 🙂 Ja lubię także pastę z tuńczyka, kolorowe kanapki posypane kiełkami, z domowym masłem migdałowym albo z konfiturką gdy najdzie mnie ochota 😉

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:24

      Wszystko brzmi pysznie 🙂 pastę z tuńczyka też uwielbiam, a tak dawno nie jadłam, muszę to nadrobić 🙂

  7. Natalia
    28 lutego 2017 / 14:32

    Mniam 🙂 ja też lubię śniadania 🙂 zazwyczaj na pierwsze jem owsiankę lub koktajl a na drugie w pracy kanapki bo łatwiej mi je zabrać 🙂 i nawet już znajomi się nie dziwią jak też rybkę albo jajo przyniosę 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:25

      Śniadanie to podstawa, od razu lepszy humor na cały dzień jak zjemy coś pysznego 🙂 U mnie znajomi również są wyrozumiali w kwestii żywieniowej 🙂

  8. Minka
    28 lutego 2017 / 19:30

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:25

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Wera
    28 lutego 2017 / 19:46

    Niby śniadaniowe ale zaraz będziemy próbować na kolację :))) pozdrawiam :)))

    • Wera
      28 lutego 2017 / 22:07

      Wszystko pyszne ale pasta z soczewicy to totalne mistrzostwo :)))

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:25

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  10. Agata
    1 marca 2017 / 0:41

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:26

      Bardzo mi miło, że przepisy przypadły do gustu 🙂

  11. Karo
    1 marca 2017 / 12:58

    Pasta z makreli była dziś i u nas wyszła bardzo smaczna pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:27

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Ula
    1 marca 2017 / 15:55

    Super pomysły 🙂 ja też kocham smarowidła więc najbardziej lubię kanapki z humusem 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 22:46

      Dobry hummus nie jest zły 🙂

  13. Ryba
    1 marca 2017 / 17:26

    Wszystko takie pyszne 🙂 a pasty polubiłam właśnie dzięki Tobie wcześniej najczęściej kupna wędlina 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 22:46

      Bardzo mi miło, że pomysły przypadły do gustu 🙂

  14. Aśka
    1 marca 2017 / 20:05

    Pysznie, świeżo i kolorowo to lubię 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 22:45

      Bardzo dziękuję :))

  15. Carla
    1 marca 2017 / 21:01

    Uwielbiam Twoje propozycje 🙂 ja mało zdrowo bo najbardziej lubię kanapki ze smalczykiem i ogórasem 🙂 będę w niebie jak przygotujesz jeszcze jakiś domowy pasztecik please!!!

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 22:45

      Bardzo dziękuję! 🙂 Pasztety znajdziesz już na blogu, ale nowości na pewno będą się również pojawiać 🙂

  16. Marlena
    2 marca 2017 / 14:55

    Super 🙂 obie pasty moim odkryciem dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2017 / 0:07

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  17. Izabela
    11 marca 2017 / 14:08

    Wszystkie patenty wyprówane u nas i są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 0:58

      Bardzo się cieszę 🙂

  18. Adam
    15 marca 2017 / 10:21

    Pasta z makreli sztos!!!!

    • Marta
      Autor
      15 marca 2017 / 12:09

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  19. Carla
    21 marca 2017 / 23:34

    Oficjalnie mianuje Cię królową past do kanapek 🙂 moja rodzina mówi dziękuję :*

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 0:39

      Dziękuję to bardzo miłe 🙂 Polecam się na przyszłość 🙂

  20. 5 kwietnia 2017 / 10:57

    To drewienko okrągłe używane jako podstawka, to własna robota?:)

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 11:46

      Niestety nie 🙂

  21. 5 kwietnia 2017 / 11:48

    Biorę w ciemno ten pasztet z soczewicy:) Zmiksowanych suszonych pomidorów dzieci nie wyczują i będzie na moje hehe;) Wygląda to pięknie!

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 11:47

      Polecam pycha 🙂 pasty najlepsze dla dzieci 🙂 można przemycić trochę nowych smaków 🙂

  22. Ziziii
    6 kwietnia 2017 / 23:52

    Pasta z makreli wyszła cudowna 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:37

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Gosia
    15 kwietnia 2017 / 17:23

    Idealne przepisy, smak super 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:45

      Bardzo dziękuję 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 + 22 =