Sos pomidorowy z serem feta

Sos pomidorowy z serem feta, czyli obiad, który robi się prawie sam, na pewno wyląduje na liście Waszych ulubionych. Bardzo prosty, aromatyczny sos z pieczonych pomidorów z ziołami i serem feta, przypomina mi beztroskie, greckie wakacje, gdzie podobne lokalne danie było naszym hitem. Zamiast makaronu sos podawany był na pysznej grzance z ciemnego chleba, więc jeśli zostanie Wam go trochę z obiadu, koniecznie wypróbujcie również taką wersję : ) Polecam!!!

Szybki obiad z makaronem

Składniki:

  • 2 puszki włoskich pomidorów (u mnie jedna puszka krojonych, druga z całymi pomidorami)*
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 200 g sera feta
  • ulubione zioła (np. włoskie, bazylia, oregano), pieprz
  • 300-400 g makaronu do podania
  • opcjonalnie: czarne oliwki

Pomidory, oliwę i ser feta umieścić w naczyniu żaroodpornym. Obficie posypać ziołami, doprawić pieprzem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 35 minut. Wyjąć, rozdrobnić widelcem (my lubimy czuć niewielkie kawałki sera i pomidorów). Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem.

Smacznego!

*Uwagi:

W sezonie 2-3 kg świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych.

Do sosu nie dodaję soli, dzięki czemu sos jest ziołowy, słodki od dojrzałych pomidorów i delikatnie słony od sera. Jeśli jednak jesteście przyzwyczajeni do mocno słonej kuchni najlepiej spróbować sos przed wymieszaniem z makaronem i ewentualnie doprawić do smaku.

sos pomidorowy z feta
sos pomidorowy z serem feta
sos pomidorowy z serem feta i ziołami
sos pomidorowy z serem feta przepis
Sos z pieczonych pomidorów

Przepis źródłowy od Paulina

Komentarzy: 36

  1. Aga
    20 marca 2021 / 11:16

    OMG ❤️ to musi być pyszne !!!

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:56

      Oj tak!

  2. Majka
    20 marca 2021 / 12:09

    Super pomysł a jak pysznie się prezentuje 🥰

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:58

      Dziękuję i polecam, danie jest pyszne i nie wymaga żadnych nakładów sił i trudno dostępnych produktów 🙂

      • Majka
        26 marca 2021 / 17:08

        Genialne ❤ Tak pyszne, że trzeba szybko powtórzyć 😉

        • Marta
          Autor
          27 marca 2021 / 13:10

          Dokładnie, to danie wchodzi do stałego menu 🙂 Polecam też na grzankach z ciemnego chleba z bazylią, rewelacja 🙂

  3. Isia
    20 marca 2021 / 12:39

    Kocham Grecję i to danie !!! na wyspach podają to z lokalnym serem który jest podobny do fety ale równiez smaczny choć pojęcia nie mam jak się nazywa 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:59

      O tak, dla mnie to też smak wakacji 🙂 Takie proste dania są najsmaczniejsze 🙂

  4. Ewcia
    20 marca 2021 / 16:40

    Super na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2021 / 12:01

      Polecam 🙂

  5. Ania
    20 marca 2021 / 18:42

    Pyszności u Ciebie jak zawsze 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2021 / 12:01

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  6. Eve
    28 marca 2021 / 12:03

    Jakie to jest dobre!!! zrobię na pewno ponownie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:22

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Lusia
    7 kwietnia 2021 / 14:56

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2021 / 11:57

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Karis
    13 maja 2021 / 14:07

    Pychotka świeżo i lekko idealny obiadek dzieki 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2021 / 23:18

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Marzka
    3 października 2021 / 14:53

    Nam ta potrawa niestety nie smakowała. Bez smaku, nie słona, cierpka. My raczej lubimy dobrze przyprawione jedzenie. Wyglada ładnie na talerzu pozatym nic specjalnego. Ale mam jeszcze kilka Pani przepisów do wypróbowania.

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:58

      Rozumiem 🙂 U nas to jedno z ulubionych dań, duża ilość ziół i słoność sera w zupełności wystarczają, ale jeśli ktoś używa sporo soli na co dzień to może być za mało. Warto wtedy doprawić wg własnego uznania 🙂 Mam nadzieję, że inne przepisy bardziej przypadną do gustu 😀

  10. Mania
    17 października 2021 / 13:12

    Rewelacyjne danie 🙂 to nasz obiad ratunkowy kiedy nie ma czasu a znajomi prawie dzwonią do drzwi i jestem spokojna, że zawsze każdemu smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2022 / 0:31

      Miło mi, że tak przypadło do gustu 🙂

  11. Agata
    23 lutego 2022 / 14:51

    Super danie polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2022 / 0:31

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  12. Asia
    29 grudnia 2022 / 16:06

    Przepyszne to i weszło na stałe do repertuaru obiadów polecam szybko i na temat 👍

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2023 / 19:13

      Bardzo się cieszę 🙂

  13. Kaja
    24 maja 2023 / 16:12

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      24 maja 2023 / 23:23

      🙂 🙂 🙂

  14. Paula
    14 lipca 2023 / 14:22

    Super obiad dziękuję rodzinka zachwycona 😁

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2023 / 22:52

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  15. Anna Katalina Eleni
    4 września 2023 / 11:16

    Czy mozna odgrzać na drugi dzień?

    • Marta
      Autor
      13 września 2023 / 0:40

      Tak, ale wtedy najlepiej nie mieszać od razu całego sosu z makaronem, tylko do części, która nam zostanie dodać świeżo ugotowany 🙂

  16. Magda
    26 października 2023 / 12:55

    Zrobiłam raz i przepis wylądował na stałe w menu, bardzo szybko się robi jak nie ma weny to idealne, nie za ciężkie.

    • Marta
      Autor
      26 października 2023 / 23:14

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  17. Dorotka
    17 stycznia 2024 / 14:56

    Fajne, lekkie polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2024 / 9:24

      Bardzo mi miło, że smakowało, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Karis Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 + 11 =