Kontakt

blog kulinarny

Strucla makowo-orzechowa

Ostatnio dużo się u nas dzieje, ale staram się, aby posty jak najczęściej się pojawiały, zwłaszcza, że mam jeszcze kilka specjalnych w zapasie ; ) Uwielbiam drożdżowe ciasto, a że Święta coraz bliżej postanowiłam przygotować słodką drożdżową roladę nadziewaną makiem i orzechami, czyli popularną struclę, zwaną u nas po prostu makowcem ; ) Jeśli lubicie takie tradycyjne wypieki na pewno Wam zasmakuje, polecam! ; )


Strucla makowo-orzechowa

Składniki na drożdżowe ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 22 g drożdży
  • 30 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • 16 g domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 cytryna

Drożdże utrzeć z cukrem i domowym cukrem waniliowym. Mleko podgrzać do temperatury około 40°C. Mąkę pszenną przesiać do miski(niewielką ilość mąki pozostawić do podsypania ciasta). Zrobić zagłębienie, do którego wlać mleko, a następnie dodać drożdże utarte z cukrem, całość wymieszać. Miskę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie, dodać szczyptę soli, 2 żółtka oraz skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Wyrobić ciasto (ręcznie lub używając robota kuchennego). Gdy składniki sie połączą, dodać roztopione masło. Nadal wyrabiać, w razie potrzeby delikatnie podsypując maką, aż do momentu gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (ok. 1 godz.)

Składniki na nadzienie: 

  • 1/2 kg masy makowej
  • 1-3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych)
  • 2 białka

Do masy makowej dodać wcześniej namoczone rodzynki, 2 białka, 2-3 łyżki miodu oraz posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować je na grubość ok 3-4 mm. Równomiernie przełożyć na nie masę makowo-orzechową. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Otrzymaną roladę delikatnie rozpłaszczyć dłonią i naciąć wzdłuż na dwie części (zostawić mniej więcej 2 cm nieprzeciętego ciasta na końcu). Obie części spleść ze sobą. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 20-25 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i piec przez ok. 35-40 minut. Odstawić do ostygnięcia (strucla posiada bardzo delikatną, a zarazem wzbogaconą o dodatkowe składniki masę makową, więc podczas pieczenia ciasto może lekko opaść). Smacznego : )




Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 grudnia, 2013
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Drożdżowe, Sezonowo

13 komentarzy

  1. Nie przepadam:D, ale Twoja wygląda zachęcająco:)

    1. Monia polecam, może się przekonasz 🙂

  2. za makowcami nie przepadam ale w domu uwielbiają to zawsze im robię na Święta:)

    1. Twoi domownicy mają szczęście, że tak o nich dbasz 🙂

  3. ojj, idealna, jak u moich rodziców, już mi pachnie świętami;)

    1. Marta

      Jeszcze tylko 11 dni 🙂 ja też już odliczam 😀

  4. monia

    Przepyszna 🙂

  5. Agata Liczek

    Przyznaję, że bałam się tego zawijania i zrobiłam klasycznego ślimaka, ale w smaku rewelacja 🙂 Pozdrawiam!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 mam nadzieję, że odważysz się następnym razem zawinąć struclę, bo nie jest to takie trudne jak może wyglądać 🙂

  6. Majka

    Drożdżowe chyba mnie polubiło 😉 Tak więc zachęciłaś mnie do zrobienia na święta 😊 Na rzecz innych ciast rezygnowałam zawsze z wszelkich makowców a Twoj wygląda wspaniale!

    1. Marta

      Dobry wybór 😀 U mnie makowiec też często jest pomijany, to raczej domena Mamy i Babci 🙂 Ale już niedługo pojawi się na stronie jeszcze jeden błyskawiczny, więc mam nadzieję, będzie w czym wybierać 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 − 11 =


Top