Świąteczny torcik

Świąteczny torcik na pewno zachwyci wszystkich Waszych gości zebranych przy bożonarodzeniowym stole. Aromatyczne, korzenne, czekoladowe ciasto z lekkim kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamane kwaskowym smakiem czarnej porzeczki. Całość zwieńczona wiórkami kokosowymi imitującymi zimową scenerię ze śniegiem i słodkimi, jadalnymi choinkami : ) Polecam!!!


świąteczny torcik

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm):

Mąkę przesiać z kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, wymieszać. W oddzielnym naczyniu jajka wymieszać z cukrem kokosowym, mlekiem, olejem i ekstraktem naturalnym Wanilia Bourbon. Dodać suche składniki i zmiksować na niskich obrotach miksera. Stopniowo dolewać zaparzoną kawę, nie przerywając miksowania na niskich obrotach. Masa będzie dość rzadka. Rozdzielić ją pomiędzy dwie tortownice o średnicy 18 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 min. Patyczek wbity w torcik nie może być mokry, ale może być delikatnie oblepiony ciastem, ponieważ pozostanie ono wilgotne po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Jeśli ciasto urośnie z lekką górką, ściąć ją nożem, aby wyrównać powierzchnię.

Do przełożenia:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Mocno schłodzoną kremówkę zmiksować z zimnym mascarpone na gęsty krem. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić, a następnie delikatnie wmieszać do kremu z mascarpone.

Przestudzony blat ciasta wyłożyć na paterze i posmarować go połową dżemu z czarnej porzeczki, a następnie połową kremu z białą czekoladą. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i dołożyć do pierwszego blatu tak, aby warstwa dżemu dotykała kremu (ciasto-dżem-krem-dżem-ciasto). Pozostałym kremem ozdobić wierzch i boki tortu.

Do dekoracji:

  • 100 g białej czekolady, zielony barwnik, posypka cukrowa, paluszki – 8 szt.
  • wiórki kokosowe ok. 50 g

Białą czekoladę rozpuścić wraz z barwnikiem w kąpieli wodnej, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (lub foliowego woreczka z delikatnie uciętym narożnikiem). Paluszki ułożyć na papierze do pieczenia. Z rozpuszczonej czekolady uformować choinki, ozdobić cukrową posypką. Schłodzić w lodówce. Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu wbić przygotowane choinki, całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Do przygotowania użyłam cukru kokosowego nierafinowanego Dr. Oetkera, który posiada niski indeks glikemiczny i nadał ciastu charakterystycznego karmelowo – kokosowego posmaku. Wraz z ekstraktem naturalnym Wanilia Bourbon Dr. Oetkera, stworzył on świetny duet i wzbogacił smak ciasta o wyjątkowy aromat.


cukier kokosowy dr oetker

Ciasto czekoladowe

Prosty tort krok po kroku
torcik świąteczny

torcik świąteczny przepis

torcik świąteczny inspiracje

Tort na Święta

Świąteczny tort

Czekoladowy tort na Święta

tort świąteczny

Tort na Boże Narodzenie

Tort z choinkami
*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker

 

 

 

 

Komentarzy: 24

  1. Aga
    16 grudnia 2018 / 12:13

    Cudownie wygląda!!!

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 15:59

      Dziękuję 🙂

  2. Zuza
    16 grudnia 2018 / 12:55

    Będę piec 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:00

      Polecam i daj znać jak posmakował 🙂

  3. Majka
    16 grudnia 2018 / 14:24

    Pięęękny ❤

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:00

      Dziękuję :)))

  4. Nora
    16 grudnia 2018 / 15:15

    Wspaniały tort 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:00

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Martyna
    16 grudnia 2018 / 15:48

    Wygląda przepysznie i bardzo bardzo mi się taki minimalizm podoba brawo za nieprzekombinowanie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:01

      Dziękuję pięknie 🙂

  6. niunius77
    16 grudnia 2018 / 18:22

    Idealny na święta, super 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:01

      Polecam 🙂

  7. Wiki
    17 grudnia 2018 / 11:21

    Najlepsze ciasto czekoladowe jakie piekłam, bardzo wilgotne super doprawione, krem zrobiłam sama kremówka z mascarpone bo nie miałam czekolady ale następnym razem wypróbuje całość od ciebie ❤️

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:03

      Ogromnie się cieszę 🙂 kremówka z mascarpone to też udane połączenie, często korzystam 🙂 ale jak będzie okazja polecam wypróbować również z czekoladą 🙂

  8. Mania
    18 grudnia 2018 / 12:42

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:02

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  9. Kolipe
    29 grudnia 2018 / 18:11

    Pyszne, czekoladowe ciasto najlepsze jakie upiekłam super wilgotne ciężkie nie za słodkie w połaczeniu z kremem jeszcze smaczniejsze ale na pewno bede piec tylko do przełożenia z powidłami i polewą 🙂

    • Marta
      Autor
      30 grudnia 2018 / 1:53

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  10. Kasia
    9 stycznia 2019 / 0:04

    Torcik jest pyszny nie zdecydowałam się na takie ozdoby bo krucho z talentem cukierniczym ale smak super 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2019 / 0:43

      Miło mi, że posmakował 🙂 P.S. Ozdobne choinki wcale nie są takie trudne do przygotowania, więc mam nadzieję, że kiedyś się skusisz 🙂

  11. Kisbel
    31 stycznia 2019 / 11:40

    Najlepsze czekoladowe ciasto na świecie… nie robiłam już kremu dałam tylko powidła i polewę ale było pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:56

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Joanna
    22 grudnia 2021 / 17:43

    Czy zamiast cukru kokosowego można dodać inny ?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 18:11

      Tak, najlepiej trzcinowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 12 =