Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką

W sezonie letnim szybkie, owocowe ciasta cieszą się u nas największą popularnością (oczywiście najlepiej z dodatkiem kruszonki ; ) Pomysł podejrzałam u Oli i od razu wiedziałam, że będzie pysznie : ) Klasyczna prostota znów wygrywa genialnym smakiem. Polecam!!!


Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 300 g rabarbaru

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać przygotowaną mąkę. Zmiksować na gładką, dość gęstą masę. Dodać niewielką garść rabarbaru, wymieszać. Przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę :

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki

Składniki rozetrzeć palcami do ich połączenia.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto, posypać przygotowanym rabarbarem, a następnie kruszonką. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego : )


Proste ciasto z rabarbarem


Ciasto z kruszonką i rabarbarem


Szybkie ciasto z rabarbarem


Ciasto z rabarbarem

Rabarbarowa rewolucja

Komentarzy: 36

  1. Asia
    19 maja 2015 / 23:02

    Wygląda przepysznie! 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2015 / 10:01

      Dziękuję 🙂

  2. Anastazja
    20 maja 2015 / 8:55

    Wow co za pysznosci 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2015 / 10:01

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  3. Mati
    20 maja 2015 / 11:41

    Kusząco wygląda, na pewno wykorzystam ten pomysł, bo czasu zawsze za mało 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2015 / 9:59

      Polecam 🙂

  4. Ania
    20 maja 2015 / 14:37

    Uwielbiam takie ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2015 / 10:00

      Polecam 🙂

  5. 20 maja 2015 / 17:01

    Rabarbar teraz ma swój najlepszy czas, uwielbiam wypieki z jego dodatkiem 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2015 / 10:01

      Ja również mam do niego słabość 🙂

  6. Michalina
    20 maja 2015 / 20:21

    Cudne zdjęcia, aż ślinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2015 / 10:01

      Bardzo dziękuję!!! zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

  7. Gosia
    21 maja 2015 / 0:53

    Zjadłabym kawałeczek, no może dwa 😉

    • Marta
      Autor
      21 maja 2015 / 10:02

      Proszę się częstować 🙂

  8. Ala
    21 maja 2015 / 9:00

    Dzisiaj robię 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2015 / 10:02

      Daj znać jak smakowało! 🙂

  9. 22 maja 2015 / 0:20

    Na pewno wyjdzie smaczne 😉

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:49

      🙂

  10. 22 maja 2015 / 19:52

    Muszę namówić narzeczoną żeby takie zrobiła

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:48

      Mam nadzieję, że się uda, bo warto 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:47

      Bardzo się cieszę 🙂

  11. 25 maja 2015 / 11:56

    Super przepis,super ciasto,polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 17:52

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 17:53

      Bardzo dziękuję 🙂

  12. Agata
    1 czerwca 2015 / 22:46

    Bardzo fajne ciasto, udało mi się takie jak na zdjęciu, a zawsze się boję, bo często zdjęcia piękne, a po upieczeniu klapa… Na pewno jeszcze skorzystam z innych przepisów. Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2015 / 9:33

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  13. 4 czerwca 2015 / 23:10

    pyszny placek do kawki 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:48

      Zdecydowanie 🙂

  14. Luiza
    9 czerwca 2015 / 23:39

    Przepyszne!

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 10:59

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Dorota
    11 czerwca 2015 / 22:36

    Piekłam już dwa razy, pyszne!

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:48

      Super, cieszę się, że smakowało 🙂

  16. Mija
    4 maja 2016 / 16:45

    Przepyszne i wyrosło mi tak jak u Ciebie a ręki do ciast nie mam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2016 / 16:49

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 17 =