Rustykalna tarta z jabłkami to świetna alternatywa dla typowej szarlotki. Jest prosta w przygotowaniu, więc z powodzeniem możecie zaprosić dzieci do wspólnej pracy. W naszym domu jest wielu miłośników rodzinnego pieczenia, a zanim całość trafi do piekarnika, zawsze znajdą się chętni do posmakowania owoców, które mają stanowić nadzienie tarty. Prosty sposób na dodatkową porcję witamin ; ) Zamiast jabłek możecie użyć śliwek, ciasto wychodzi równie pyszne : ) Polecam!!!
- 150 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jabłka
- 1-2 łyżki płatków owsianych
- opcjonalnie cukier, cynamon do smaku
Masło posiekać na małe kawałki wraz z cukrem pudrem i mąką. Delikatnie wyrobić palcami do uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na plasterki. Opcjonalnie można wymieszać je z mieszanką cukru i cynamonu do smaku. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła (polecam rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, ciasta nie trzeba podsypywać mąką). Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego koła wysypać niewielką ilość płatków owsianych. Następnie ułożyć jabłka – plasterek przy plasterku, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zawinąć brzegi, nie muszą być zagięte bardzo dokładnie, w tym przypadku drobne nierówności dodadzą tarcie szczególnego charakteru ; ) Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 30 minut, aż jabłka zmiękną i ciasto nabierze jasno złotego koloru.
Smacznego : )
Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Pycha!!!
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Wygląda obłędnie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 😛
Ślinka cieknie!!! 🙂
Autor
Zachęcam do wypróbowania 🙂
Musi być pyszna!
Autor
Potwierdzam 😉
Prezentuje się bosko 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wygląda pysznie, uwielbiam Twoje kruche ciasta, więc skusze się na pewno 🙂
Autor
Bardzo mi miło, daj znać jak smakowało 🙂
Dzisiaj będzie u mnie ale z gruszkami 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
Pięknie tu u Ciebie! a tarta wygląda przepysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Zjadłabym !!!
Autor
Polecam wypróbować 🙂
P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-A
Autor
Super, że tarta smakowała 🙂
Super ciacho polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Wygląda smakowicie nieco przypominając drożdżówkę ale nie ma lukru który tak uwielbiam 🙁 czy mimo tego jest dość słodka? Uwielbiam słodycz !:)
Autor
Nie jest mocno słodka 🙂 Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją polukrować, polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem i podać z lodami (również jestem wielką miłośniczką słodkości, więc doskonale rozumiem… ; )
Pysznie jak zawsze:)
Autor
Bardzo mi miło 🙂
uwielbiam ciacha z jabłkami 🙂
Autor
Mam podobnie 🙂 zwłaszcza jesienią…
Co można dać na spod ciasta zamiast płatków owsianych? ☺
Autor
Trochę mąki ziemniaczanej 🙂 płatki owsiane mają za zadanie wchłaniać nadmiar soku 🙂